BBB Cycling’s Fuse: Flashy en haarscherpe fietsbril
Foto's: Marcel Koch
donderdag 22 april 2021 om 14:48

BBB Cycling’s Fuse: Flashy en haarscherpe fietsbril

Een goede fietsbril mag eigenlijk niet ontbreken in de standaard-uitrusting van iedere sportieve fietser. Is het niet ter bescherming tegen de elementen, dan toch in ieder geval voor de looks. Het Nederlandse BBB staat al jaren bekend om zijn uitgebreide aanbod. Dit voorjaar is daar met de Fuse een nieuw model aan toegevoegd. Wij kregen ter kennismaking een exemplaar toegestuurd.

BBB is al jaren een vertrouwde naam in de wielerwereld. Het bedrijf werd in 1998 opgericht door oud-renners Chris Koppert en Frank Moons en groeide sindsdien uit tot een speler met een uiteenlopend assortiment van onder andere fietskleding, onderdelen, gereedschap en accessoires. De Fuse is de nieuwste telg in de lijn van fietsbrillen.

Part of Your Ride

De bril met verwisselbare lenzen wordt geleverd in een blauw doosje met daarom het toepasselijke tekst ‘Part of Your Ride’. In het doosje zit een fraaie en stevige hardcase beschermingsbox met daarin de bril en twee extra lenzen en een zacht tasje waarmee je de bril ook kan poetsen. Wij ontvingen de uitvoering met een wit frame en een oranje lens. Of zoals op het doosje staat: matt white & smoke orange.

Bij een eerste blik valt de prettig ogende, ronde vorm van het frame op. Het witte frame aan de bovenkant van de lenzen is gemaakt van Grilamid, een lichtgewicht polycarbonaat materiaal dat naast flexibel ook onbreekbaar is. Of dat tweede klopt heb ik maar niet getest, maar het frame is in ieder geval bijzonder buigzaam.

Zoals gezegd wordt de Fuse geleverd met drie verschillende kleuren lenzen, die elk in een bepaalde gradatie beschermen tegen UV-licht. De oranje lens biedt de meeste bescherming, gevolgd door de gele (bij zwak zonlicht) en de transparante (bij bewolkt weer) uitvoeringen. De lenzen zijn geheel volgens de geldende mode vrij groot, waardoor ze modern ogen. We hebben hier te maken met een Torische lens, een term uit de optometrie wat wil zeggen dat er sprake is van een vlakkere, gedecentreerde lens.

Aan de bovenkant zijn er bij de hoeken subtiel twee openingen verwerkt. Deze bevorderen de ventilatie en voorkomen dat de lenzen beslaan wanneer je even stilstaat (zoals bij het stoplicht). Aan de onderkant van de lens zit een rubberen neusstukje die het comfort moet verhogen. BBB Cycling heeft hier het nodige onderzoek naar gedaan, wat je onder meer terugziet in het feit dat dit onderdeel erg buigzaam (en daardoor makkelijk aan te passen) is.

Haarscherp

Tijd om de proef op de som te nemen en de bril mee te nemen voor een fietsrit. De Fuse zit eigenlijk vanaf het moment dat ik hem opzet prima. Hij sluit goed aan op mijn gezicht, voelt stevig en niet te strak. Zonder aanpassingen te doen kan ik direct beginnen.

Mijn fiets staat in de berging van een appartementencomplex en daar is niet bijzonder veel licht. Daarom zet ik hem op weg naar de uitgang nog even af, omdat hij eerder mijn zicht belemmert dan verbetert.

Na de eerste pedaalslagen in de buitenlucht merk ik direct het verschil. De Fuse doet waar hij voor gemaakt is en zorgt voor een scherper zicht en prettige(re) kleuren dan zonder bril. Het contrast wordt helemaal duidelijk wanneer ik tijdens mijn rit om te testen even de bril afzet. Een wereld van verschil.

Niet alleen in de zon

Een nadeel van een bril met een verwisselbare lens is in theorie dat hij minder goed te gebruiken is bij wisselende weersomstandigheden. Deze tijd van het jaar kan het immers voorkomen dat tijdens jouw rit het weer omslaat of er simpelweg een wolkendek voor de zon schiet. Vooraf was ik daarom enigszins sceptisch. Ik ben gewend aan het rijden met een bril met meekleurende glazen en vreesde er een beetje voor dat de Fuse het bij een gebrek aan zonlicht zou laten afweten.

In de praktijk bleek dat enorm mee te vallen. Hoewel met bewolkt weer de transparante lens wordt voorgeschreven, bleek de Fuse wanneer de zon achter de wolken verdween nog prima zijn mannetje te staan. Het zicht bleef meer dan acceptabel.

Ook de ventilatiegaten deden prima hun werk. Hoewel ik er niet aan ontkwam om zo nu en dan na een inspanning even halt te moeten houden bij het stoplicht, bleef de condens beperkt. Zoals eerder vermeld scoort ook de Fuse ook op het vlak van comfort een dikke voldoende. Ook niet onbelangrijk: bij iedere plaatsnaambordjessprint bleef de Fuse stevig op mijn hoofd zitten.

Eindoordeel

Zowel bij zonnig als bewolkt weer is de Fuse een betrouwbare keuze gebleken. De smoke orange-lens zorgt voor een prettiger beeld en is daardoor een betrouwbare metgezel tijdens fietsritjes onder verschillende omstandigheden.

Naast het witte frame met oranje lens wordt de Fuse geleverd in vier andere uitvoeringen: Zwart frame/gouden lens, Grijs frame/zilver spiegellens, Zwart frame/ smoke lens en Wit frame/smoke lens.

Wanneer je op zoek bent naar een betrouwbare fietsbril maar niet de hoofdprijs wil betalen, dan is de BBB Fuse een prima keuze. Met een verkoopprijs van EUR 79,95, plaatste de Fuse zich netjes in het middensegment. Voor 17 euro extra is ook de Fuse PH – een versie met meekleurende lenzen – beschikbaar.

Meer info over de Fuse lees je op de site van BBB Cycling

Verantwoording:
BBBCycling is mediapartner van WielerFlits en ondersteunt op deze manier ons platform. Dit artikel is in samenwerking met BBB Cycling tot stand gekomen, maar het onderwerp geschreven door een redacteur van WielerFlits.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.