Canyon introduceert stuurstabilisatie in nieuwe Spectral CF 8

dinsdag 25 oktober 2022 om 20:48
Canyon introduceert stuurstabilisatie in nieuwe Spectral CF 8

foto: Boris Beyer

Canyon heeft vandaag K.I.S. gepresenteerd: mechanische stuurstabilisatie die in de nieuwe Spectral CF 8 trail mountainbike geïntroduceerd zal worden. Het systeem bestaat uit een tweetal veren die voor meer controle van de fiets moeten zorgen.

Het nieuwe Keep It Stable-systeem, zoals het voluit heet, is bedacht door Jo Klieber van onderdelenproducent Syntace. De technologie zorgt ervoor dat het stuur actief gecentreerd wordt gedurende het rijden, waardoor je rit gecontroleerder en soepeler moet worden, zo claimt Canyon. Op termijn is Canyon van plan het systeem ook aan andere mountainbikes gaan toevoegen en mogelijk gaan ze het later zelfs introduceren in gravel- en wegfietsen.

De twee veren zitten in de bovenbuis en omarmen de voorvork – foto: Canyon

De techniek werkt net als bij veel auto’s, boten en zelfs vliegtuigen die systemen hebben die het voertuig automatisch rechuit laten gaan. Op de mountainbike moet het zorgen voor verbeterde stabiliteit, meer voorspelbaar stuurgedrag en minder nerveus rijgedrag van de fiets. Daarnaast stelt Canyon dat het ook driften beter controleert en onderstuur vermindert.

Het systeem bestaat uit twee veren in het frame, die het stuur dus centreren, en voegt daarmee 110 gram toe aan het gewicht van de fiets. Ook optisch is het verschil klein: op de bovenbuis zit een kleine schuif, waarmee je de spanning van het systeem kan bepalen om het naar gelang aan te passen aan gewicht, stijl en het terrein van de rit.

De schuif waarmee de spanning van het K.I.S-systeem aangepast kan worden – foto: Boris Beyer

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.