Colnago lanceert langverwachte V4Rs, UAE stapt over naar Shimano
foto: Colnago
dinsdag 13 december 2022 om 16:07

Colnago lanceert langverwachte V4Rs, UAE stapt over naar Shimano

Colnago heeft de opvolger van de V3Rs gelanceerd: de V4Rs. De fiets – die al enkele maanden te bewonderen was als prototype – is volgens de Italiaanse fietsenproducent stijver, lichter en meer aerodynamisch dan zijn voorganger.

Al sinds afgelopen juni reden coureurs van UAE Emirates op de nieuwe fiets die Prototipo heette, waardoor deze onder andere in de Tour de France te bewonderen was. In eerste instantie was dat zelfs nog op vijf verschillende modellen, al was het enige verschil tussen die versies de carbon lay-up. Ondertussen is het vermoeden dat het prototype de nieuwe V4Rs betrof middels de lancering bevestigd.

Rafal Majka, Tadej Pogacar en Brandon McNulty in de tour op de Colnago Prototipo – foto: Cor Vos

De nieuwe fiets is, zo stelt Colnago, ontworpen om slechts één ding te doen: koersen winnen. Het frame is op verschillende plekken stijver gemaakt om sneller te kunnen sprinten en harder te kunnen klimmen. Er is mede voor een extra dikke trapas gekozen, voor betere reactiviteit. Alhoewel het frame een paar gram zwaarder is geworden, is de frameset inclusief voorvork en geïntegreerde cockpit juist 47 gram lichter geworden.

De buisprofielen van de V4Rs zijn ook herzien, waardoor de luchtweerstand verminderd zou moeten zijn. Volgens Colnago is dat zelfs in dusdanige mate gedaan, dat aan de hand van data uit de windtunnel het frame als een aerobike geclassificeerd kan worden. De aerodynamische verbeteringen zijn vooral rond de balhoofdbuis goed zichtbaar. Andere optische verschillen zijn een iets steiler aflopende bovenbuis en een kleine verlaging van de staande achtervork.

Naast deze wijzigingen biedt het frame ruimte aan bredere banden dan zijn voorganger, tot 32 millimeter breed. Opvallend is ook dat Colnago heeft gekozen voor STL-balhoofdlagers van CeramicSpeed. Deze lagers zijn gemaakt van sterke, roestvrij stalen onderdelen en een solide polymeer. Dit zou ervoor moeten zorgen dat de lagers duurzamer en onderhoudsarm moeten zijn.

Materiaalswitch UAE Emirates
Met het presenteren van de nieuwe fiets is nog een tweede gerucht bevestigd wat al enige tijd de rondte deed: UAE Emirates rijdt volgend jaar niet meer met onderdelen van Campagnolo. De Colnago’s van de Emiratenploeg zijn voortaan afgemonteerd met groepsets van Shimano en wielen van ENVE.

De fiets waar UAE Emirates in 2023 op zal koersen – foto: Colnago

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.