De Laut Bike tag: Een GPS-tracker om altijd zicht op je fiets te houden
foto's: Joris Knapen
maandag 27 december 2021 om 18:30

De Laut Bike tag: Een GPS-tracker om altijd zicht op je fiets te houden

Voor de fanatieke wielrenner is de racefiets een dierbaar bezit. Zelfs dat halve minuutje afrekenen na een terrasbezoek kan spannend zijn, als je even geen zicht heb op je fiets. Voor wie nooit zijn tweewieler uit het oog wil verliezen is daar tegenwoordig natuurlijk een oplossing voor. Met de Laut bike tag weet je (bijna) altijd waar je fiets zich bevindt.

Eigenlijk is het product zelf geen gps-apparaat, maar een houder voor een bestaande tracker, namelijk een Apple Airtag. De houder komt in twee vormen: een die je tussen de bidonhouder en je frame plaatst en een die je onder je zadel plaatst. De Airtag verbind je met een iPhone, iPad of ander Find My-compatibel apparaat. Verbinden gebeurt in enkele seconden, maar kan dus niet met alle apparaten.

De variant die je onder je zadel monteert

Als het gps-apparaatje eenmaal verbonden is, kan je in de Find My app zien waar je fiets is, mits deze zich binnen honderd meter van een bluetooth signaal bevindt. De Airtag zendt zelf namelijk geen GPS-signaal uit maar gebruikt bluetooth-verbindingen (bijvoorbeeld van telefoons) in de nabijheid om zich te lokaliseren.

Montage
Het (de)monteren van bidonhouders is normaliter niet mijn favoriete klusje dus ik besluit eerst de tracker onder mijn zadel te monteren. Althans, dat probeer ik, want door de stand van mijn zadel kan ik de houder van de Airtag niet dichtschroeven.

Sowieso blijkt het, als ik hem later op een andere fiets probeer te monteren, niet heel makkelijk. Door de beperkte ruimte onder het zadel en de kleine boutjes en moertjes is het een behoorlijk geklungel met slechts twee handen. Daarnaast klemt de houder niet om alle zadelrails strak genoeg, waardoor het tijdens het fietsen alle kanten op zou schudden en mogelijk ook je zadelrails beschadigd. Als je met een zadeltasje fietst is de houder voor onder je zadelrails sowieso al geen optie, aangezien deze twee elkaar nagenoeg altijd in de weg zullen zitten.

De eerste poging is dus geen succes, dus in de herkansing ga ik voor de versie die je onder de bidonhouder plaatst. Ik ben voorzichtig sceptisch, maar dit blijkt niet geheel terecht. Het is even zoeken naar het juiste inbusje om de bidonhouder los te halen, maar de montage van de tracker loopt verder vrij soepel. Je plaatst het apparaatje van kunststof tussen je bidonhouder en frame, waarna je het geheel met twee meegeleverde, extra lange bouten weer vastdraait.

De tracker zit er na een handjevol minuten op. Een beetje gek ziet het er wel uit, doordat de bidon wat verder van het frame afhangt, maar storend is het niet. Bij kleinere frames zou dit echter een probleem kunnen vormen. Als er normaliter maar nét twee bidons in je frame passen, zal dat met de houder voor de Airtag gemonteerd waarschijnlijk niet gaan.

Werking van de tracker
In eerste instantie ben ik zelf wat sceptisch over het nut van het product; je racefiets of mountainbike laat je niet zomaar ergens zwerven, tenslotte. Daarnaast hebben veel moderne fietscomputers met GPS ook al een functie waarmee je op afstand gevolgd kan worden of bieden ze zelfs crashdetectie.

De fietstracker is echter vooral interessant als een soort veiligheidsbackup. Zo kan je een familielid of vriend(in) ermee laten verbinden, die vervolgens kan zien waar jij je bevindt. Mocht jou wat overkomen, dan kan de tracker gebruikt worden om je te vinden. Ook in het geval van fietsdiefstal kan het helpen om je fiets te traceren, een functionaliteit die het zeker ook voor stadsfietsen een handig product maakt. Tenslotte kan het ook een leuke gadget zijn waarmee familie of vrienden je op reis kunnen volgen.

Met de tracker kan je met een gerust hart een kopje koffie drinken tijdens je trainingsritje

De vindbaarheid met de tracker is erg goed. Zeker in Nederland, waar je hard je best moet doen om langer dan tien minuten geen enkel persoon met een telefoon tegen te komen. Tijdens een paar testritjes waar ik mijn eigen bluetooth uitzet, ben ik door het thuisfront goed vindbaar. Tijdens een bikepackingtrip in het buitenland is het een ander verhaal, wanneer ik urenlang niemand tegenkom. Tegelijkertijd is de kans dat je op een dergelijke reis geen telefoon bij je hebt natuurlijk erg klein.

Is de Laut bike tracker een must-have? Nee, maar dat betekent allerminst dat het een nutteloos product is. Zo kan het als je alleen op reis gaat fijn en zelfs leuks zijn voor het thuisfront om te volgen waar je bent. Ook om je fiets te volgen als je er even geen zicht op hebt of als hij gestolen is kan het zeker een handig product zijn. Mede vanwege het elegante design is het een goede optie als je op zoek bent naar een dergelijke gadget. Voor €14,99 haal je de kunststof houder in huis. Een Apple Airtag moet je er zelf nog los bij kopen.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.