Review: de Northwave Veloce Extreme wielerschoenen
foto's: Joris Knapen
Ties Wijntjes
zondag 26 november 2023 om 19:15

Review: de Northwave Veloce Extreme wielerschoenen

Materiaalzone Recent lanceerde Northwave de Veloce Extreme, een paar hoogwaardige wielerschoenen. Een bijzondere zool, opvallend bovenwerk en nieuwe draaisluitingen moeten zorgen voor een maximaal efficiënt paar wielerschoenen. WielerFlits testte de nieuwe schoenen.

Met de Veloce Extreme doet Northwave een poging tot het absolute topsegment van wielerschoenen toe te treden. Daar hebben ze serieus werk van gemaakt, want met meer dan 50 testcoureurs, onder wie Filippo Ganna, is er de nodige tijd en energie in de schoenen gestopt.

Om de Veloce Extreme een zo efficiënt mogelijke schoen te maken, is er biomechanisch onderzoek uitgevoerd en zijn er tal van inspanningstests uitgevoerd. Daaruit rolde een nieuw type zool: de Northwave Powershape HT, waar HT voor High Tail staat. Je raadt het al: de carbon zool is voorzien van een opstaande achterzijde, die meer steun aan je voet zou moeten bieden. Door de asymmetrische vorm, moet je hiel nog eens extra goed op zijn plek blijven zitten.

Dit zou in combinatie met een specifieke constructie van het bovenwerk en de sluitingen moeten zorgen voor extra stabiliteit en krachtoverdracht. Die bovenzijde bestaat uit een zogenaamde underlap-constructie. Hier heeft de schoen geen constructie met een tong in het midden, maar zit deze eigenlijk vast aan de binnenzijde van de schoen, welke onder de buitenzijde van de schoen schuift.

Die underlap-constructie en de Powershap HT zool zouden volgens Northwave samen zorgen voor een verbetering van de stijfheid van 4%, terwijl ook de stabiliteit van je voet met 9% beter wordt.

Door de underlap-constructie vloeit de binnenzijde van de schoen door in de tong

De schoenen worden geleverd met een tweetal inlegzooltjes: één van 5 millimeter en één van 3 millimeter dik. De 5 millimeter dikke zool zorgt voor een wat strakkere pasvorm voor smalle voeten, terwijl de 3 millimeter dikke zool juist voor de wat bredere voeten is.

De schoenen passen ook qua prijs in het topsegment: ze gaan voor €399,99,- over de toonbank.

Wennen
De voorbije maand werkte ik mijn ritjes af in de nieuwe schoenen van Northwave. Als ik ze voor het eerst uit de doos haal, valt op dat de schoenen relatief zwaar zijn voor hun prijsklasse. Dat bevestigt de weegschaal, want met hun 323 gram per schoen klinken ze misschien niet bijzonder zwaar, maar dat is toch 110 gram extra per schoen vergeleken met de Nimbl Ultimate en 73 gram zwaarder per schoen dan de DMT KR SL.

Evengoed ogen en voelen de schoenen wel chique aan. De constructie ziet er stevig en mooi afgewerkt uit, terwijl de materialen hoogwaardig aanvoelen. Tot dusver de look and feel, het is tijd om te fietsen.

Niet alleen de zool is stijf, ook het bovenwerk is dat. Dusdanig zelfs, dat het de eerste keren wat lastig is om de schoenen aan te trekken. Dat komt ook door de underwrap-constructie, waarbij één zijde van de schoen onder de andere zijde schuift.

Ook is het even zoeken hoe de X-Dial draaiknoppen werken, de eerste keer. Het vastdraaien is niet anders dan normaal, maar om de schoenen wat losser te doen moet je een klein hendeltje op de draaiknop indrukken. Wil je de bevestiging helemaal openzetten zodat je de schoen uit kan doen, dan moet je het hendeltje juist opentrekken. Een stuk minder intuïtief dan een BOA-draaiknop en doordat dat hendeltje erg scherp is, zelfs een beetje ongemakkelijk. Na een paar keer de schoenen te gebruiken, went het overigens vanzelf.

De X-Dial knoppen zijn behoorlijk wennen

De schoen is dus in het begin wat lastig aan te trekken, maar eenmaal om de voet, zitten de schoenen muurvast. Sterker nog, in het begin is de schoen daardoor eigenlijk wat comfortabel voor mijn brede voeten. De bloedtoevoer naar mijn voeten wordt enigszins afgeknepen, waardoor ik na een uur erg vermoeide voeten krijg, ook als ik de draaiknoppen wat losser doe.

Stevig
Na een drietal ritjes verdwijnt dat ongemak, als de schoen wat meer is gevormd naar mijn voet. Het heeft dus wat tijd nodig, maar dan zitten de schoenen juist erg goed. Doordat ik brede voeten heb, zitten schoenen wel vaker wat onaangenaam, maar de Northwave Veloce Extreme zit op termijn juist aangenaam strak. Mijn voeten blijven daardoor nagenoeg perfect in positie, zonder dat het pijn doet.

Er blijven twee kleine drukpunten: de plek waar de draaiknoppen zijn gemonteerd. Doordat de schoen hier relatief dun is en de bevestiging niet helemaal is weggewerkt aan de binnenzijde van de schoen, kan dit soms wat irritatie op mijn voet veroorzaken doordat de schoen erg strak zit.

Naast het strakke bovenwerk, draagt ook de zool bij aan uitstekende stijfheid van de schoen. De kracht wordt goed over het oppervlak van de schoen verdeeld, terwijl alle kracht ook daadwerkelijk op de pedalen lijkt te worden overgedragen. Dat levert een heel direct rijgevoel op, waardoor je goed voelt wat de fiets doet en de fiets snel reageert op je aanzet.

Dat komt enerzijds omdat de zool erg stijf is, maar ook door de vorm ervan – met de opstaande hiel – die je voet goed op zijn plaats houdt. Hierdoor schuift je voet ook tijdens zware inspanningen amper in de schoen, maar gaat het vermogen dat je levert regelrecht naar beneden, de pedalen in.

De schoenen zijn dus even wennen, maar al met al zijn de Northwave Veloce Extreme enorm hoogwaardige wielerschoenen. Het stugge bovenwerk is in het begin wat ongemakkelijk, maar als de schoenen zich naar je voet hebben gevormd, presteren ze enorm goed.

De stijfheid en de stabiliteit van de schoenen zorgen voor een hoogwaardige raceschoen, waarmee de krachtoverdracht van je voeten naar de fiets wordt geoptimaliseerd. Die kenmerken maken de Veloce Extreme wielerschoenen een fraaie toevoeging aan het assortiment van Northwave.


Verantwoording:
Dit artikel is geschreven door een redacteur van WielerFlits. Northwave is geen partner van WielerFlits.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.