SRAM lanceert nieuwe uitgave SRAM Force AXS groepset
foto's: SRAM
woensdag 1 maart 2023 om 16:00

SRAM lanceert nieuwe uitgave SRAM Force AXS groepset

Materiaalzone SRAM heeft een nieuw uitgave van de elektronische Force AXS groep gelanceerd. De 12-speed groepset, beschikbaar in een configuratie met zowel één voorblad als twee voorbladen, schakelt volgens de Amerikaanse producent nog soepeler, is lichter en heeft een facelift gekregen.

Het doel bij ontwikkeling van de nieuwe SRAM Force AXS was om de groep van hogere kwaliteit te maken zonder de prijs significant te laten stijgen, zo vertelt Europees persverantwoordelijke Alvise Rizzi ons. De grootste technische veranderingen vinden we in de remgrepen, die enkele ergonomische verbeteringen ondergaan zijn.

Zo zijn de rem- en schakelhendels wat smaller en wat korter geworden, waardoor ze volgens SRAM beter vast te houden zijn, in het bijzonder voor mensen met kleine handen. Ook is de schakelknop iets groter geworden en is het mogelijk tot maximaal zes draadloze bedieningselementen zoals sprint shifters of een dropper post te verbinden.

Om het bereik voor Force AXS op gravelfietsen nog groter te maken heeft SRAM een nieuwe achterderailleur ontwikkeld, de Force AXS XPLR. Deze derailleur is speciaal ontwikkeld voor het model van de groepset met een enkel voorblad en is geschikt voor cassettes met een maximale krans van 44 tandjes. De groepset is nog altijd volledig draadloos.

Naast de remgrepen is de crankset van een update voorzien. Net als bij de high-end SRAM Red eTap AXS groepset zijn de kettingbladen nu vervaardigd uit één deel. Dit komt volgens SRAM zowel het gewicht als de stijfheid ten goede en zorgt er ook voor dat het schakelen soepeler verloopt. Tevens zijn de Force AXS groepsets nu leverbaar met een geïntegreerde Quarc D-Zero vermogensmeter. Alle updates bij elkaar is de 2-by groepset (inclusief vermogensmeter) 94 gram lichter dan zijn voorganger, terwijl de 1-by uitgave 101 gram lichter is.

Niet alleen onder de motorkap is Force AXS van een update voorzien; hij heeft ook een flinke makeover gekregen. De groepset heeft een kleur gekregen die SRAM zelf Unicorn Grey noemt, met parelmoerkleurige details op de achterderailleur.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.