Aangereden Ronde-toeschouwer maakt het ‘naar omstandigheden’ goed: “Val niet veroorzaakt door haar”
foto: Cor Vos
maandag 1 april 2024 om 10:00

Aangereden Ronde-toeschouwer maakt het ‘naar omstandigheden’ goed: “Val niet veroorzaakt door haar”

Anke Sneyers, de toeschouwer die zondag werd aangereden tijdens de Ronde van Vlaanderen en er slecht bij leek te liggen, maakt het naar omstandigheden goed. Dat vertelt haar broer Thomas in gesprek met Het Nieuwsblad. Hij benadrukt dat de val niet de schuld was van zijn zusje.

De valpartij vond plaats op 126 kilometer van de finish in Oudenaarde. Verschillende renners gingen onderuit na een botsing met het publiek. De 21-jarige Anke Sneyers, een van de meest beloftevolle G-atletes in België, stond langs de kant, werd geraakt en kwam languit op het asfalt te liggen. Ze moest naar het ziekenhuis, waar bleek dat een stevige hersenschudding, een hoofdletsel met meerdere hechtingen en een gebroken sleutelbeen heeft opgelopen. “Dit had veel erger gekund”, zegt Thomas.

Onderzoek
Thomas, die zelf gekoerst heeft en tegenwoordig werkzaam is bij de marketingafdeling van Alpecin-Deceuninck, benadrukt dat zijn zusje geen enkele blaam treft. Hij windt zich op over berichten op sociale media, waar sommige mensen stelden ‘geen medelijden’ te hebben met Anke. “Wij zitten met de hele familie al JAREN in de koers, wij hebben in het peloton gereden of komen er dagdagelijks voor ons werk mee in contact. Anke – samen met mama – stond netjes van het parcours af, in de zijberm.”

“Het parket doet momenteel onderzoek waarbij er meerdere getuigen – inclusief de ambulanciers achter het peloton – duidelijk hebben verklaard dat de val niet werd veroorzaakt door haar, maar weldegelijk door een andere toeschouwer die wel op de weg stond, waardoor renners moesten uitwijken, en zo Anke hebben geraakt.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.