Acht topmomenten in de carrière van Kevin Pauwels in beeld
©Photopress.be
dinsdag 12 februari 2019 om 13:30

Acht topmomenten in de carrière van Kevin Pauwels in beeld

Special Kevin Pauwels hangt binnen twee weken de fiets aan de haak. WielerFlits zette voor u acht van zijn topmomenten op een rij, geïllustreerd met foto- en videomateriaal. Geniet u even mee.

1. Wereldkampioen junioren in Heusden-Zolder – 2 februari 2002
Bij de junioren behoorde Pauwels tot de top van het veldrijden. Op het wereldkampioenschap in Zolder nam hij de maat van de Pool Krzysztof Kuzniak. Zdeněk Štybar strandde op de derde plaats. Naast wereldkampioen werd hij ook Belgisch kampioen veldrijden en in de zomer won hij het BK mountainbike bij de junioren.


2. Wereldkampioen beloften in Pontchâteau – 1 februari 2004
Twee jaar na zijn eerste wereldtitel herhaalt Pauwels dat kunstje bij de beloften. In Pontchâteau was hij opnieuw sterker dan een Pool (Mariusz Gil) en een Tsjech (Martin Zlámalík). Met deze titel versierde Pauwels een contract bij het Fidea Cycling Team, waar hij tot 2011 deel van uitmaakte. In zijn laatste seizoen bij de beloften won hij de Wereldbeker en dus was Pauwels klaar voor de overstap naar de profs.


3. Eerste grote profzege in Overijse – 14 december 2008
Het duurt tot 2008 voor Pauwels zijn eerste grote veldrit wint. In de druivenveldrit in Overijse klopt hij toenmalig wereldkampioen Lars Boom en Belgisch kampioen Sven Nys na een spannende driestrijd. Op dat moment is Pauwels 24 jaar oud.


4. Eerste dagzege in de Wereldbeker in Heusden-Zolder – 26 december 2009
Na zijn eerste zege in Overijse moet Pauwels niet lang wachten op zijn eerste overwinning in een klassementscross. In de wereldbekermanche in Heusden-Zolder mag hij het zegegebaar maken. Het parcours op Zolder is er duidelijk een op de maat van Pauwels, want hij werd er ook al wereldkampioen bij de junioren.


5. Eindwinst Wereldbeker – Seizoen 2011-2012
In 2011 maakt Pauwels de overstap naar de ploeg van Jurgen Mettepenningen. Dat seizoen was zijn beste seizoen ooit. Naast vier manches in de Wereldbeker, won hij ook het eindklassement. Daarnaast was hij de sterkste in de GvA Trofee. Hij behaalde in totaal elf zeges en eindigde het seizoen op nummer één in de UCI-ranking.

In Hoogerheide pakt Pauwels de dag- en de eindzege in de Wereldbeker – ©Photopress.be


6. Winst in Zonhoven: terugkeer op het hoogste niveau – 2 november 2014
Na twee kwakkelseizoenen vindt Pauwels zijn niveau van weleer terug. De samenwerking met Peter Hespel van de Bakala Academy werpt zijn vruchten af. Zijn zege in de Superprestige van Zonhoven zette de start in van een succesvol seizoen. Met wereldbekerwinst en tweede plaatsen in de Superprestige en de Bpost Bank Trofee mocht Kevin zich de koning van de regelmaat noemen, met een eerste plaats op de UCI-ranking tot gevolg.

Zonhoven 2014. Na een duel in de Kuil houdt Pauwels Sven Nys af – ©Photopress.be


7. Brons op het WK in Bieles – 29 januari 2017
De jaren daarna heeft Kevin het steeds lastiger om de nieuwe generatie weerstand te bieden. De jonge talenten Wout van Aert en Mathieu van der Poel nemen het commando over. Toch stelde Pauwels nooit teleur als hij er moest staan. In zijn laatste WK in 2017 in Bieles stond hij op het podium met de twee bovengenoemde jonge wolven. Het is de laatste van de vijf behaalde medailles voor Pauwels op een wereldkampioenschap.

Samen met de twee jonge wolven op het podium van het ‘WK der lekke banden’ in Bieles – ©Photopress.be


8. Laatste zege: Pauwels houdt toptalent Pidcock af in Zonnebeke – 26 januari 2019
In zijn laatste jaren als profrenner krijgt Pauwels te maken met een opspelende rug. Dat belet hem om er alles uit te halen. De zeges in Hasselt en Zonnebeke zijn de laatste opflakkeringen van de Kalmthoutenaar. Vooral de zege tegen de negentienjarige Tom Pidcock springt in het oog, omdat de Brit een week later het wereldkampioenschap bij de beloften wint. Pauwels kan terugblikken op een mooie carrière met een stevig palmares, al mist hij toch de kroon op het werk. Bij de profs slaagde hij er als crosser niet in een kampioenentrui te pakken.

Pauwels’ laatste kunstje. Die namiddag gaf hij aan er ‘wellicht’ nog een jaartje bij te doen – ©Photopress.be

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.