Ackermann pakt laatste zegebloemen in Guangxi, eindzege voor Mas
Pascal Ackermann - foto: Cor Vos
dinsdag 22 oktober 2019 om 08:36

Ackermann pakt laatste zegebloemen in Guangxi, eindzege voor Mas

In Guilin heeft Pascal Ackermann (BORA-hansgrohe) de slotetappe van de Tour of Guangxi gewonnen. In een massasprint was hij Juan Sebastián Molano (UAE Emirates) En Timo Roosen (Jumbo-Visma) ruimschoots de baas. De eindzege van Enric Mas (Deceuninck-Quick Step) kwam tijdens de afsluitende rit niet meer in gevaar, ondanks een val in de slotkilometer.

Het peloton trof het vooralsnog met het weer, maar in de laatste opdracht van het wielerjaar kwam er toch regen uit de lucht vallen. Het deerde Wang Meiyin niet, hij koos al van bij het vertrek voor de aanval. Zijn eerste demarrage werd nog beantwoord, maar na een volgende versnelling kreeg hij de vrijheid om voor eigen volk vooruit te rijden. Dat deed hij samen met Frederik Frison (Lotto-Soudal), Jay Thomson (Dimension Data), Paul Ourselin (Total Direct Energy) en Kevin Van Melsen (Wanty-Groupe Gobert).

Het peloton reed de hele dag langs karsttorens – foto: Cor Vos

Het kwintet reed met een gemiddelde van 45 kilometer per uur in de rondte over de Chinese wegen. Ze mochten onderweg de prijzen onder elkaar verdelen, maar de kopgroep werd keurig op tijd ingerekend voor de massasprint. Ook een ultieme uitval van Asbjørn Kragh Andersen (Sunweb) in de laatste kilometer kon de snelle mannen niet verrassen. Een glijpartij in de laatste bocht zorgde er wel voor dat er bij het opdraaien van de laatste rechte lijn nog maar vijf man aanspraak maakten op de zege.

Kragh Andersen werd als eerste bijgehaald door Timo Roosen, die zijn sprint inzette op driehonderd meter van de finish. In zijn wiel zaten Molano, Rüdiger Selig, Ackermann en Jakub Mareczko. Het karwei afmaken bleek voor de Duitse kampioen van BORA-hansgrohe een koud kunstje. Hij wipte op pure snelheid in de laatste 25 meter keurig over Molano heen, waarna hij voor de tweede keer deze week het zegegebaar mocht maken.

Een van de slachtoffers van de valpartij in de slotkilometer was klassementsleider Enric Mas. De drie kilometer-regel maakt echter dat hij zich geen zorgen meer hoefde te maken over de eindwinst. Het is voor het eerst dat de Spanjaard een etappekoers op zijn naam weet te schrijven.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.