Adam Yates zegeviert op Muur van Filottrano, desastreuze dag Kelderman
foto: LaPresse/Fabio Ferrari
zondag 11 maart 2018 om 15:50

Adam Yates zegeviert op Muur van Filottrano, desastreuze dag Kelderman

Adam Yates heeft in Tirreno-Adriatico de vijfde etappe op zijn naam geschreven. De Brit van Mitchelton-Scott kwam na een 178 kilometer lange rit naar Filottrano als eerste over de finish nadat hij tijdens de slotklim ontsnapt was uit het peloton. Peter Sagan werd tweede, voor Michal Kwiatkowski. De Pool neemt dankzij de bonificatieseconden de leiderstrui over van Damiano Caruso.

Vijf vluchters
De rit werd gekleurd door een vlucht van vijf renners. Iljo Keisse (Quick-Step Floors), Dario Cataldo (Astana), Kristijan Koren (Bahrain Merida), Steve Morabito (Groupama – FDJ) en Igor Boev (Gazprom-RusVelo) werkten goed samen en reden een voorsprong van meer dan zes minuten bij elkaar. BMC en Bora-Hansgrohe bepaalden het tempo aan kop van het peloton.

Tegenvaller Kelderman
Wilco Kelderman kende een teleurstellende dag. De renner van Sunweb begon als derde in het klassement aan de etappe. Hij kwam onderweg twee keer ten val, waardoor hij in een achtervolgende groep terechtkwam. Zijn kansen voor het algemeen klassement waren daarmee verkeken. Hij finishte uiteindelijk als voorlaatste op meer dan twintig minuten van de winnaar. Onderzoek in het ziekenhuis zou later uitwijzen dat hij zijn sleutelbeen gebroken heeft.

Demarrage Yates
De vlucht zou niet tot het einde stand houden. Cataldo werd als laatste vluchter met nog tien kilometer te gaan ingerekend. Tijdens de beklimming van de muur van Filottrano plaatste Adam Yates met nog 3,5 kilometer te gaan een versnelling. De Brit wist een gaatje te slaan nadat Geraint Thomas niet kon volgen. Yates bleef in het restant van de klim voorop en kon solo als eerste de aankomstlijn passeren.

Kwiatkowski vertrekt morgen in de leiderstrui. Zijn voorsprong op Damiano Caruso bedraagt drie tellen.

RIDE Magazine
42 Reacties
Sorteer op:
11 maart 2018 17:47
@girardengo dat klopt natuurlijk helemaal. Maar desalniettemin merk ik, dat als er nedelandse kanshebbers zijn, ik het meer dan jammer vind als het dan niet lukt door een of andere reden. Na de val van Kruiswijk in de giro van 2 jaar geleden was ik best wel zuur. Terwijl als een nederlander niet eens in kansrijke positie is geweest, ik volop kan genieten van zo een coupe als Nibali toen pleegde.
Ben geen psycholoog, maar er zal wel een term voor zijn.

Op een andere noot : Belgie is nederland nu ook al aan het overtreffen in het ronde werk. Met eensdagswedstrijden was dat altijd al zo, maar nu in de rondes ook met Benoot, Teuns, Wellens...
11 maart 2018 17:55
Bikkel Kelderman, door gefietst met een gebroken sleutelbeen! En dat gezeik over Nederlanders die vallen, iedereen in het peloton valt minimaal 1 keer per jaar. Dat Poels, Dumoulin en Kelderman allen vallen binnen een week is zeer vervelend als je met een nationalistische bril kijkt naar het wielrennen. Maar laten we frustraties over het niet behalen van mooie resultaten niet gaan omzetten in negatieve reacties over deze kerels die leven als monniken en trainen als gladiatoren. Iets meer respect aub.
11 maart 2018 17:58
@Andreotti, klopt de Belgen koersen steeds beter in etappewedstrijden. Gelukkig kunnen we ze nog hebben met korfbal en schaatsen.
11 maart 2018 18:01
@AmsterdamCycling +1000
11 maart 2018 18:06
edit wf: niet doen
11 maart 2018 18:19
In het geval van yates zou ik met gemengde gevoelens zitten zonder die val had hij nu een een voorsprong van 37 seconden.
11 maart 2018 18:34
@moa misschien kunnen we ruilen een groterondeman voor een klassiekerman, zeg Kelderman voor Oliver Naessens :)
11 maart 2018 18:43
@AmsterdamCycling. Zo is het maar net.
11 maart 2018 18:57
@Andreotti
Natuurlijk, ik vond die val van Kruijswijk ook wel moeilijk te verteren, juist omdat hij zo goed reed en omdat ik het ook gevoel had van nu of nooit (wat ook lijkt te kloppen) . Zoals ik het overigens ook erg sneu vond voor Pedersen vanmiddag. Ik bedoel dat als iemand alleen zo'n ronde volgt omdat 'wij' de rose trui hebben, hij op dat moment afhaakt, terwijl een beetje liefhebber de teleurstelling verwerkt en dan toch maar blijft kijken.
11 maart 2018 19:42
Komt het door het carbon of de zwakke schouders dat elke valpartij bijna gegarandeerd een sleutelbeenbreuk oplevert, leuke studie wellicht.
Roekeloze Sagan die stunts uithaalt in de sneeuw en en passant gewoon tweede wordt vandaag maar die door deskundigen ten strengste wordt afgeraden om te skien.
11 maart 2018 19:51
@schipperaar
Dat zou ik ook wel eens willen weten. In verband met de vele valpartijen weten we eigenlijk nog steeds veel te weinig (ook met het oog op de oplossingen). Er zijn mensen die zonder breuken door het leven gaan en mensen die dat geluk niet hebben. Toeval of iets anders?
11 maart 2018 19:51
Quote:
Hahaha, wij Belgen zoeken wel nog iemand voor de grote rondes hoor.


Nah. Het zijn allemaal vrij aantrekkelijke, offensieve renners, die hoeven niet ingeruild worden voor van die saaie, berekenende aanklampers.

Stel je voor dat zo'n Benoot plots gaat rijden als Uran om een goed klassement te rijden, zou toch vreselijk zijn.
11 maart 2018 19:58
@girard
Ben je bang om te vallen ga je gegarandeerd en gaat de halve porceleinkast in diggelen door de negatieve spanning(stress), Sagan en vdp zitten vol met positieve lijkt, lachen zich rot mochten ze een keer vallen.
11 maart 2018 21:06
'lachen zich rot mochten ze een keer vallen'

Staat genoteerd in het boemerang-boekje
11 maart 2018 21:21
Ik had het idee dat Bennett nog bij dat groepje voor hem had kunnen zitten als hij de laatste 25 meter alles had gegeven in plaats van strak tempo doorgereden. Nu gaan 2 man hem in het klassement voorbij en die 5 seconden kunnen later nog een rol van betekenis spelen.
12 maart 2018 00:42
Goed gereden ook weer van Benoot, maar in hemelsnaam kan die van Belgenghem zijn chauvinistische kijk op de zaken eens wat minderen. Ik krijg er een nare smaak van in de mond. Als Karsten Kroon het over Kelderman heeft komt ie er steeds weer tussen wauwelen met "en wat denk je van............. en trekt dan weer een blik Belgische namen open. Zit ik hier maar een objectieve zender te kijken en luisteren met dito verslag of naar een supporter van Belgen?? En verder houd als verslaggever je mond over een koers zoals PN die direct na TA door je eigen zender wordt uitgezonden. Denk een na man! Misschien zijn er mensen die nog willen kijken.
12 maart 2018 09:37
Onbegrijpelijke tactiek van BMC.Caruso stond 1sec vóór Kwiatkowski en desondanks deed BMC er alles aan de koplopers te grijpen, om dan vervolgens Kwiatkowski boni's te laten pakken.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.