Renners zien af in extreem zware Waalse Pijl: “Drie shots wodka op een lege maag”
donderdag 18 april 2024 om 09:34

Renners zien af in extreem zware Waalse Pijl: “Drie shots wodka op een lege maag”

Door de barslechte omstandigheden – met koude temperaturen, regen en natte sneeuw – raakten veel renners tijdens de Waalse Pijl bevangen door de kou. Zo moest een compleet onderkoelde Mattias Skjelmose zelfs van de fiets worden gedragen. Extreme omstandigheden dus, treffend omschreven door Michal Kwiatkowski.

De Poolse oud-wereldkampioen – die de finish niet wist te bereiken, net als zijn zes(!) andere ploeggenoten van INEOS Grenadiers – kwam na afloop met een interessante vergelijking op X. “Als je wil begrijpen wat voor shock voor het lichaam het was, beeld je in dat je drie shots wodka op een lege maag neemt. De effecten raken je in een milliseconde. En zelfs nu zijn er renners die overleven. Respect voor winnaars Stephen Williams en Katarzyna Niewiadoma!”

Door de erbarmelijke weersomstandigheden werd de 88ste editie van de Waalse Pijl een sportief slagveld. Bij de mannen kwamen slechts 44 dappere coureurs boven op de laatste keer Muur van Hoei. Een renner die onderweg moest opgeven, Mattias Skjelmose, raakte compleet bevangen door de kou. Op beelden is te zien hoe de Deen van Lidl-Trek helemaal bibberend en schokkend van de fiets af geholpen moet worden, nadat hij dreigt om te vallen.

Een medewerker van Lidl-Trek en een toeschouwer tillen hem vervolgens van het parcours af, naar een warme plek waar hij zich kon opwarmen. Skjelmose voelt zich inmiddels alweer beter. “Geen grote behandelingen zijn noodzakelijk en alles is onder controle”, liet Lidl-Trek al weten via sociale media.

Bauke Mollema was slechts een van de drie Nederlanders die wist te finishen in de Waalse Pijl. De ervaren klimmer van Lidl-Trek, een ploeggenoot van de volledig onderkoelde Skjelmose, stond goed voorbereid aan de start. “Het werd alleen heel koud op die rondjes, door de natte sneeuw en een temperatuur van 5 graden”, vertelde hij na afloop aan WielerFlits.

“Dan word je zeiknat en krijg je het nooit meer warm. Ik kreeg het daarna zó koud. Dan heb je totaal geen power meer in de benen en is het klaar. Je kan niet meer diep gaan en geen kracht meer zetten.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.