Winnaars van extreme Waalse Pijl kunnen verliezers van Luik-Bastenaken-Luik zijn
foto: Cor Vos
Kerckhoffs Raymond
donderdag 18 april 2024 om 08:00

Winnaars van extreme Waalse Pijl kunnen verliezers van Luik-Bastenaken-Luik zijn

Analyse De huiveringwekkende beelden van de totaal onderkoelde Mattias Skjelmose maakten boven op de Muur van Hoei meer tongen los over deze Waalse Pijl dan de ijzersterke en verrassende zege van de Brit Stephen Williams.

Natte sneeuw en regenbuien, ferme windstoten en een temperatuur rond de vijf graden Celsius geselden het peloton. Voor sommigen was op vier dagen voor Luik-Bastenaken-Luik de kans op ziek worden in dit hondenweer té groot. Zij stapten na de eerste zegeningen uit de hemel af. Anderen trotseerden de winterse omstandigheden en zagen juist hun kans schoon om een resultaat in deze Ardennen-klassieker te realiseren.

Bij de start in Charleroi brandde de zon nog regelmatig door het wolkendek heen, maar iedereen wist wel beter. Alle ploegen hadden de weerapps aan staan. Men besefte op basis van de radarbeelden dat ontsnappen aan de natte sneeuw- en regenbuien onmogelijk was. Bij deze lage temperaturen weet je dat het dan een gevecht tegen de kou gaat worden. Eenmaal nat krijg je het onder deze omstandigheden immers nooit meer warm op de fiets.

Tadej Pogacar en Mathieu van der Poel kunnen wel eens de grote winnaars van deze Waalse Pijl zijn, werd er gewezen naar de niet-start van de twee vijfsterren-favorieten voor Luik-Bastenaken-Luik. Beter onder de Spaanse zon in respectievelijk Granada en Calpe trainen dan ijsberen tussen Charleroi en Hoei.

foto: Cor Vos

De hele UAE Emirates ploeg gaf onderweg op om zich wellicht te sparen en risico’s te mijden om zondag Pogacar bij te staan in La Doyenne. Zo draaide namens de ploeg uit de Emiraten ook Marc Hirschi al voor de echte finale af naar een warme douche. De Zwitser wist vier jaar geleden nog te winnen op de Muur van Hoei en eindigde afgelopen zondag nog als tweede in de Amstel Gold Race.

Al viel het sowieso op dat de meeste toppers vanuit de Limburgse klassieker een snellere weg naar de warme douches in Hoei zochten. Winnaar Tom Pidcock, nummer twee Marc Hirschi, nummer vier Mauri Vansevenant, nummer vijf Paul Lapeira, nummer acht Quentin Pacher, nummer negen Pelle Bilbao en nummer tien Michael Matthews. Ze stapten allemaal al voordat de koers ontbrandde af.

Wanneer je doorweekt eerder afstapt is de kans om ziek te worden ietwat kleiner, maar de belangrijkste reden om eerder af te buigen is dat wetenschappelijk bewezen is dat je na zo’n ‘noordpool’-koers meer tijd nodig hebt om te herstellen dan na een gewone wedstrijd. Wanneer je eerder in de remmen knijpt en minder diep hoeft te gaan, zul je dus eerder de energietank weer vol hebben voor het Monument van aanstaande zondag.

De ‘soldaten’ Tiesj Benoot (derde in de Amstel Gold Race en negende in de Waalse Pijl) en Bauke Mollema (zevende in de Amstel Gold Race en 35ste in de Waalse Pijl) trotseerden de barbaarse omstandigheden. Mollema had vanaf de start dubbele overschoenen en lange beenstukken aan en ook extra kleding meegenomen. Toch merkte hij in de finale dat het door de regen en sneeuw zo koud was dat hij zijn handen nauwelijks meer voelde.

Stephen Williams in de kou naar de zege. Foto: Cor Vos

Mollema haalde nog extra handschoenen, maar in de laatste rondes was hij helemaal verkleumd en was daardoor de power uit zijn lichaam verdwenen. “Je kan niet meer diep gaan. Geen kracht meer zetten”, zei de Groninger.

Winnaar Stephen Williams benadrukte dat het onder deze omstandigheden vooral belangrijk is dat je goed blijft eten en drinken. Dat je je lichaam goed blijft verzorgen. “Mentaal vond ik het deel voordat we op het lokale parcours rond de Muur van Hoei het moeilijkst. Eenmaal op die finalerondjes heb ik me helemaal op de wedstrijd geconcentreerd en zo geprobeerd de kou te vergeten. Al lukt dat alleen wanneer je goede benen hebt.”

In totaal bereikten slechts 44 renners de finish. Het kan geen toeval zijn dat daar 12 Scandinaviërs bij waren. Al was niet iedere ‘viking’ tegen deze kou gewapend.

Hoe extreem de weercondities in Wallonië waren demonstreerden de beelden gemaakt door mensen langs de route toen de Deense kampioen Mattias Skjelmose afstapte. Hij viel bijna van zijn fiets en kon trillende van de kou nauwelijks op zijn benen staan. De Deen moest zelfs weggedragen worden.

Zijn ploeg Lidl-Trek stuurde later een bericht: “We kunnen bevestigen dat onze renners, die onderkoelde symptomen hadden (Skjelmose in het bijzonder) door het slechte weer, zich beter voelen dankzij een warme douche, warme dranken en de warme temperaturen in de teambus. Er zijn geen grote behandelingen nodig en alles is zeker onder controle.”

Om daar vijf minuten later aan toe te voegen: “We weten dat er indrukwekkende video’s zijn over het moment dat Skjelmose de race verliet, maar gelukkig kunnen we opnieuw bevestigen dat hij in orde is.”

Zondag staat Luik-Bastenaken-Luik op het programma. De weersverwachting? In Bastenaken schommelt in de ochtenduren de temperatuur rond het vriespunt en loopt overdag maximaal op tot zes graden. Er wordt 3 mm neerslag verwacht.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.