Adrie van der Poel: “Hoop dat Mathieu over twee jaar voor de weg kiest”
Met zoon David na NK Veldrijden voor beloften 2013 - foto: Marcel Koch
woensdag 30 maart 2016 om 09:17

Adrie van der Poel: “Hoop dat Mathieu over twee jaar voor de weg kiest”

Als het aan vader Adrie ligt, maakt Mathieu van der Poel over twee seizoenen de overstap naar de weg. De juniorenwereldkampioen van 2013 is dan 23 jaar en moet de weg met het veldrijden gaan koppelen. “Wij gaan samen bewijzen dat die combinatie wel kan”, stelt Van der Poel senior.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!
Speels
Poelidoor was dinsdag aanwezig bij een wielerdebat in het Centrum Ronde van Vlaanderen. Daar kwam de vraag over de wegcarrière van zoon Mathieu voor de zoveelste keer naar voren. Vader Adrie vindt dat een eventuele overstap nog twee jaar zou moeten wachten, vertelt hij Het Nieuwsblad. “Mathieu heeft de voorbije jaren verschillende aanbiedingen van grote ploegen gekregen, maar we hebben bewust voor BKCP-Corendon en haar voorganger Powerplus gekozen. In Nederland zijn immers de afgelopen jaren al veel toptalenten kapot gemaakt. Omdat hen het plezier in het wielrennen werd ontnomen. Ze moesten als junior en belofte al leven als een prof. Niet zo bij Mathieu. Ik probeer hem nog één à twee jaar op een speelse manier met wielrennen te laten omgaan.”

‘Alleen bergop fietsen vindt hij leuk’
De reden dat de jongste wereldkampioen veldrijden aller tijden nu nog niet op de weg rijdt, is te wijten aan desinteresse. Zo probeert Mathieu van der Poel zich de komende maanden te plaatsen voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Als mountainbiker wel te verstaan, omdat hij dit leuker vindt dan wegwielrennen. En volgens vader Adrie staat plezier nu nog voorop. “Hij heeft geen trainingsschema en geen eigen trainer. Mathieu doet waar hij zin in heeft. En momenteel vindt hij het wegwielrennen saai. Vier à vijf uur op de fiets hangen vindt hij maar niets. Behalve als het bergop gaat, want dan kan hij echt koersen.  Maar ik hoop dat hij over twee jaar voor de weg kiest. Zonder de cross te laten vallen natuurlijk. En dan gaan wij samen bewijzen dat die combinatie wel kan.”

RIDE Magazine
40 Reacties
Sorteer op:
30 maart 2016 09:27
Over 2 jaar dan hopelijk naar Giant-Alpecin.
30 maart 2016 09:34
Wijs van pa Adrie. Leuk fenomeen MvdP te volgen.
30 maart 2016 10:03
Klinkt een beetje als onzin allemaal. Mathieu heeft geen trainer, doet waar hij zin in heeft etc. Yeah right.
30 maart 2016 10:11
Zomaar top in het veldrijden, beloften op de weg en mogelijk ook in het mountainbiken, zonder er als een prof voor te leven of te trainen.
30 maart 2016 10:11
Als het echt waar is dat hij doet waar hij zin in heeft, wordt deze jongen zo verschrikkelijk goed.
30 maart 2016 10:29
Om uiteindelijk de top te bereiken zal Mathieu toch ook moeten gaan leven als een prof. En dat is niet alleen maar een kwestie van 'leuk vinden'. Misschien komt Mathieu straks tekort, omdat hij nooit geleerd heeft om iets niet leuk te vinden.

Tot nu toe heeft het weinig zin om Mathieu te vergelijken met anderen die er wél vanaf jongs af aan alles aan moeten en willen doen. Adrie heeft voor Mathieu een punt, maar een wijsheid voor anderen moeten we er niet uit willen halen.
30 maart 2016 10:30
Adrie weet waar hij het over heeft. Als je doet wat je leuk vindt kun je tot ergens in je 40e blijven koersen ;)
30 maart 2016 10:36
Waarom zou Mathieu niet leven als een prof? Hij geeft aan niet uit te gaan, op zijn eten te letten enz.
30 maart 2016 10:50
Mooi om te lezen dat je in het veldrijden de allerbeste kan zijn door gewoon te "doen waar je zin in hebt", zonder trainer of schema's. Dat geeft weer aan hoe serieus deze sport te nemen is.

Mathieu, kies nou gewoon voor de weg jongen! Daar kan je echte glorie behalen, en zullen de mensen je écht zien als een grootheid gaan beschouwen (als je daadwerkelijk wint natuurlijk). Ok, eerst een olympische mountainbike medaille, maar daarna lekker op het asfalt gaan trainen!
30 maart 2016 10:53
Zijn vader Adrie deed niets liever dan fietsen. Die gast kwam je overal tegen, zelfs in Tilburg waar ik toen woonde kwam ie doodgemoedereerd langs karren, ver van zijn huis.

Ik denk dat ie ook wil dat zijn zoon doet wat ie leuk vindt. Maar ja... Dat wil nog niet zeggen dat ie dan later wegwielrennen leuk vindt.

Ik volg MvdP ook met veel plezier en interesse. Als het waar is dat ie doet waar ie zin in heeft, zonder trainer, dan is MvdP een super-super-talent, dat zijn weerga niet kent/kende. Kan natuurlijk, gezien zijn genen en zijn verleden (hij won vroeger bijna alle koersen, net als Valverde vroeger)
30 maart 2016 10:55
Daar dacht ik de laatste weken ook al aan mbt TLJ. Phinney en Van der Poel halen
30 maart 2016 10:57
Natuurlijk leeft Mathieu als een prof alleen op de weg vind hij saai . Daarom blijf ie het crosse en weg combineren dat kan volgens mij perfect . Maar wel aangepast zo als de weg als het crossen . Bij giant alpecin zo mooi zijn
30 maart 2016 11:10
Ik weet overigens niet of het nu nog steeds waar is wat hij zei over de junioren en beloften die leven als een prof. Maar in de glorietijd van de Rabo opleidingsploeg was dit zeker wel het geval. Ze reden daar alles kapot bij de beloften, maar bij de profs aangekomen was hun groeimarge een stuk kleiner omdat 'de rest' pas na de overgang naar de profs als prof ging leven.
30 maart 2016 11:11
Ik denk dat Mathieu niet naar Giant-Alpecin gaat.
Die jongen krijgt allang een aanbieding van BMC, Sky of Etixx en gaat daar dan heen...
30 maart 2016 11:18
ok, over 2 jaar meer nieuws dus .....
30 maart 2016 11:21
Adrie kan wel een stukje zeveren. Alsof hij denkt dat Mathieu op de weg iets kan bereiken zonder professionele begeleiding, nu al... En voor de duidelijkheid hij is ook niet de beste in het veld, ik dacht dat nederlanders dit wel door hadden na dit seizoen...
30 maart 2016 11:24
Ik denk dat het gezien de banden tussen de huidige Etixx ploeg en Adrie (ze tweeten en retweeten regelmatig elkaars tweets) dat het wel Etixx zal worden ter zijner tijd dat Mathieu mag verwelkomen.

Sky zal wellicht meer geld bieden, maar als er 1 ploeg is waar Mathieu niet mag en kan koersen met zijn hart zoals hij leuk vind dan is het Sky wel.

Ik zet mijn geld dus op Etixx
30 maart 2016 11:29
En weer duiken de betweters en "kenners' weer op. Het lijkt wel of jullie MAtthieu beter kennen dan zijn eigen vader? Laat die jongen nu gewoon gedijen in de vertrouwde omgeving van zijn ouders, waarbij hij natuurlijk al leeft als een prof met zijn sociale activiteiten, zijn voeding en zijn trainingen. Vader Adrie wil voorkomen dat zijn zoon het plezier in in zijn sport verliest en niemand weet beter dan hij hoe hij dat kan bewaken. Ik vind het veel opvallender dat Adrie zegt dat er in Nederland veel talent kapot is gemaakt door hen in een (Rabo)-keurslijf te stoppen. Niet voor niets rijden zijn zoons voor een Belgisch team. En over twee jaar heeft Matthieu de buitenlandse ploegen voor het uitkiezen. En dus verdwijnt er opnieuw een groot talent naar het buitenland.
30 maart 2016 11:31
"In Nederland zijn immers de afgelopen jaren al veel toptalenten kapot gemaakt. Omdat hen het plezier in het wielrennen werd ontnomen. Ze moesten als junior en belofte al leven als een prof. Niet zo bij Mathieu. Ik probeer hem nog één à twee jaar op een speelse manier met wielrennen te laten omgaan.", is dat wel echt zo Adrie? Ik weet namelijk dat jouw zoon als nieuweling reeds trainingen van zes uur afhaspelde, en dat meermaals per week. Ik weet ook dat hij - toen al - onder immense druk stond om steeds te presteren. Ik twijfel niet aan jouw kunde, en al helemaal niet aan die van Mathieu, maar probeer alstublieft niet te laten uitschijnen dat hem nooit druk werd opgelegd, dat hij niet het meeste traint van allemaal en dat hij niet het risico loopt om op jonge leeftijd kapot gemaakt te worden, daar is men nu mijns inziens goed mee bezig. En je moet er het fysieke gestel voor hebben, om als 16-jarig jochie trainingen van zes uur aan te kunnen. Maar een fysiek gestel gaat niet voor eeuwig mee, een carrière stopt niet op 25-jarige leeftijd. Ik hou toch mijn hart vast.
30 maart 2016 11:31
@Fabifan,

Ik ben het volledig met je oneens,

Van Aert heeft een onverstoorde voorbereiding op zijn seizoen gehad en was bij afwezigheid van Mathieu vaak de beste, maar vergeet niet dat hij ook diverse keren geklopt is in die tijdspanne.
Toen Mathieu terugkeerde zat van Aert zijn vormpiek er op en was hij lange tijd niets meer.

En vergeet niet dat het jaar voordien van Aert al geklopt werd door Mathieu omdat van Aert bij lange na niet tegen de druk bestand was.

Ik wil het komend cross seizoen nog weleens zien of van Aert uberhaupt nig enige glans kan geven aan die kampioenstrui
30 maart 2016 11:32
Fabifan (zeker een Belgen) ik heb van der poel bijna als zien winnen dit seizoen en zijn pa die weet echt wel waar over die praat . Dat kun je van jou niet zeggen
30 maart 2016 11:34
Ik ben verheugd over het feit dat er misschien dus nog wel meer rek zit in Mathieu zijn mogelijkheden dan bij bijvoorbeeld Gesink toen hij 20 was.
30 maart 2016 11:47
Ik acht eigenlijk een aangrijpende 'vader en zoon' met Hugo Borst als bemiddelaar over pakweg 10 jaar niet uit ...
30 maart 2016 11:48
Laat dit ook een les voor de koersdirecteuren zijn. De jonge generatie (oa Dumoulin, Sagan en vd Poel) zit niet meer op ritten van over de 200km te wachten. Korte ritten zijn vaak sowieso leuker om te zien.

Verder ben ik het gewoon eens met Adrie, laat Mathieu lekker doen wat hij zelf leuk vindt. De weg is niet voor iedereen de ultieme droom.
30 maart 2016 11:48
Mooi zo! Voorlopig niet de zoveelste Nederlandse 'also-ride' in het peleton die de druk van de vaderlandse wielerfans op de schouders krijgt. Ik hoop dat ie slaagt in zn Olympische missie en een paar jaartjes de strijd op de mtb aangaat met de Schurters en Kulhavy's van deze wereld. Mogelijk dat we hier dan ook eens wat media aandacht krijgen voor een sport waar mogelijk grotere tweewielertalenten rondlopen dan in het wegwielrennen.
Voor degenen die twijfels hebben bij 'geen schema's' en 'geen trainer': wielrennen is 1 van de weinige sporten waarbij je daarmee nog steeds tot de meerderheid behoort en er ook nog gewoon mee kan wegkomen. Simpel km's wegmalen met af en toe een intervalsessie is nog steeds gemeengoed.
@fabifan: kan je uit betrouwbare bron mededelen dat die 'professionele begeleiding' in het wielrennen echt een lachertje is. Trainingstechnisch komt men niet veel verder dan wat 20 jaar geleden ook al gedaan werd, aangevuld met de 'holy grail' van de fysio: core stability. Alleen in het zoeken naar alternatieve ondersteuning is de wielrennerij dan wel weer zeer vooruitstrevend. Triest maar waar.

Mooi dat Mathieu weg blijft van de weg. Dumoulins en Keldermannen komen elke zoveel jaar voorbij, de nieuwe Brentjens heb ik de afgelopen 10 jaar nog niet gezien. Lekker mtb en cross combineren: ligt qua intensiteit, belasting en techniek veel dichter bij elkaar dan weg en cross en is stukken minder saai in training.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.