Adrie van der Poel: “Hoop dat Mathieu over twee jaar voor de weg kiest”
Met zoon David na NK Veldrijden voor beloften 2013 - foto: Marcel Koch
woensdag 30 maart 2016 om 09:17

Adrie van der Poel: “Hoop dat Mathieu over twee jaar voor de weg kiest”

Als het aan vader Adrie ligt, maakt Mathieu van der Poel over twee seizoenen de overstap naar de weg. De juniorenwereldkampioen van 2013 is dan 23 jaar en moet de weg met het veldrijden gaan koppelen. “Wij gaan samen bewijzen dat die combinatie wel kan”, stelt Van der Poel senior.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!
Speels
Poelidoor was dinsdag aanwezig bij een wielerdebat in het Centrum Ronde van Vlaanderen. Daar kwam de vraag over de wegcarrière van zoon Mathieu voor de zoveelste keer naar voren. Vader Adrie vindt dat een eventuele overstap nog twee jaar zou moeten wachten, vertelt hij Het Nieuwsblad. “Mathieu heeft de voorbije jaren verschillende aanbiedingen van grote ploegen gekregen, maar we hebben bewust voor BKCP-Corendon en haar voorganger Powerplus gekozen. In Nederland zijn immers de afgelopen jaren al veel toptalenten kapot gemaakt. Omdat hen het plezier in het wielrennen werd ontnomen. Ze moesten als junior en belofte al leven als een prof. Niet zo bij Mathieu. Ik probeer hem nog één à twee jaar op een speelse manier met wielrennen te laten omgaan.”

‘Alleen bergop fietsen vindt hij leuk’
De reden dat de jongste wereldkampioen veldrijden aller tijden nu nog niet op de weg rijdt, is te wijten aan desinteresse. Zo probeert Mathieu van der Poel zich de komende maanden te plaatsen voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Als mountainbiker wel te verstaan, omdat hij dit leuker vindt dan wegwielrennen. En volgens vader Adrie staat plezier nu nog voorop. “Hij heeft geen trainingsschema en geen eigen trainer. Mathieu doet waar hij zin in heeft. En momenteel vindt hij het wegwielrennen saai. Vier à vijf uur op de fiets hangen vindt hij maar niets. Behalve als het bergop gaat, want dan kan hij echt koersen.  Maar ik hoop dat hij over twee jaar voor de weg kiest. Zonder de cross te laten vallen natuurlijk. En dan gaan wij samen bewijzen dat die combinatie wel kan.”

RIDE Magazine
40 Reacties
Sorteer op:
30 maart 2016 12:25
MTB is hartstikke leuk om te doen maar als kijksport geen hol aan. De nieuwe Brentjes boeit maar een héél summier nichepubliekje terwijl je op de weg via de tour heel de wereld bereikt.
ZSM de weg op, los die belofte in !
30 maart 2016 13:00
Als kijksport stukken leuker dan de zoveelste 200km+ race waar de koers pas de laatste 20km gemaakt wordt. Zeker de koersen waar VDP in zou moeten uitkomen zijn al jaren dramatisch saai. Voorwaarde is wel dat eea in het mtben goed in beeld wordt gebracht en dat is vaak lastig. Verder: who cares of het publiek niche is of niet? Degenen die self proclaimed 'wielerkenners' zijn laten hier dagelijks weer zien dat om het even welke renner het toch nooit goed kan doen ;-). Liever een select kennerspubliek dan Joe Sixpack de armchair coach :-p Als veldrit- en mtb topper ook gegarandeerd een beter salaris dan als meerijder op de weg, vraag maar aan ene Sven.
Lekker laten doen wat ie wil, die VDP. Talent komt er op welke tweewieler dan ook toch wel uit. Zo laat mogelijk de weg op: als je daar eenmaal zit krijg je van de 'fans' een half jaartje voor je wordt afgebrand. Maakt je job er niet leuker op.
30 maart 2016 13:22
Ik kan niet wachten totdat hij de weg op gaat. Dat vind ik nu eenmaal veel leuker dan MTV en Belgische folklore.
Volgens mij kreeg Adrie alleen een hele lange neus toen hij zei dat Mathieu doet waar hij zin in heeft.
30 maart 2016 13:34
Hopelijk blijft hij off-road, schonere en veiliger competitie en wat MvdP zelf al zegt, het leukste.
30 maart 2016 15:21
Quote:
sooike - 30 maart 2016 om 11:29
Ik vind het veel opvallender dat Adrie zegt dat er in Nederland veel talent kapot is gemaakt door hen in een (Rabo)-keurslijf te stoppen. Niet voor niets rijden zijn zoons voor een Belgisch team. En over twee jaar heeft Matthieu de buitenlandse ploegen voor het uitkiezen. En dus verdwijnt er opnieuw een groot talent naar het buitenland.

Haha, heb jij daar moeite mee dan? Overigens ben ik wel benieuwd welke renners Adri bedoelt dan, ik kan alleen Boom bedenken waar wat meer uitgehaald had kunnen worden, maar volgens mij zou die juist beter hebben gepresteerd als hij meer in een keurslijf zou zijn gestopt ipv minder...

Verder heb je een flink aantal klassementsrenners die allemaal al een of meerdere keren top-10 reden in een grote ronde, terwijl dat voor sommigen (Kruijswijk, Dumoulin) als belofte toch niet direct van ze werd verwacht. De klassiekerrenners zijn wat minder, maar dat leeft ook minder in ons land.
30 maart 2016 15:28
Ik heb soms een beetje het idee dat er over een voetballertje wordt gepraat dat nog in de D-tjes speelt…
“Het plezier staat voorop” en dat soort utspraken…
30 maart 2016 16:35
@Lyndalid
Ik vind het een beetje flauw dat je de uitspraken van pa aangrijpt om te zeggen dat het veldrijden niets voorstelt. Hij werd toch immers ook kampioen op de weg met z'n "onprofessionele" instelling?
30 maart 2016 16:42
Leuk dat sommigen hier vinden dat Van Aert de mindere was van Van der Poel dit seizoen. Wat moet een renner meer doen dan alles winnen? In de o,derlinge duels staat Van Aert aan de leiding, in het winnen van klassementen ook heel ruim, in zeges idem, in wereldtitels gelijk. En vdp is de betere? Sommige nederlanders rekenen toch erg raar. En ja tuurlijk won vdp ook koersen van van aert, maar vdp was veeeeel fitter om naar het wk te komen, had de helft minder gekoerst, en toch won van aert. En wie zegt dan dat van aert de druk niet aankan? Belgisch kampioen in eigen dorp op een parcours dat het zijne niet is, wereldkampioen na stokken, of voeten, in de wielen gestoken te zijn door ene zeker vdp (ongewild). Zijn dit nu feiten?
30 maart 2016 16:53
@fabifan
Chauvinisme. Is ook ons Hollanders niet vreemd...
30 maart 2016 17:10
@fabifan: mensen zien in VDP een groter talent op de fiets. Punt. Ongeacht op welke banden die fiets staat. Of die opvatting terecht is laat ik in het midden. Feit is dat de cross deze rivaliteit nodig gaat hebben na het stoppen van Nys, omdat er anders bar weinig overblijft dat de harten sneller laat kloppen. Houdt dus automatisch in dat dit soort discussies over 'wie de betere is' nog wel even gaan voortduren, tenzij 1 van de 2 een zodanige stap zet dat we weer kunnen spreken van dominantie.
Denk vanuit trainingsperspectief zelf echter wel dat VDP er zeer wijs aan doet de mtb te verkiezen boven de weg als je kijkt naar z'n no.1 sport: mtb wedstrijden liggen veel dichter bij het veldrijden en zijn als zodanig ook beter geschikt als veldritspecifieke training. De Ronde van België en de Eneco Tour zijn liggen in dat opzicht iets verder van het zand van Koksijde ;-)
30 maart 2016 17:24
Volgens mij kun je moeilijk zeggen wie er afgelopen seizoen beter was. Je kunt wel zeggen wie er op bepaalde momenten beter was. Toch lijkt me van Aert hoe dan ook de duidelijke koning van dit veldritseizoen, weinig discussie over mogelijk. Maar als het op allround talent aan komt, dan mag Wout misschien net nog een handtekening aan Mathieu vragen. ;)

Toch voelt deze hele discussie altijd een beetje als over een paar jaar hebben we het helemaal niet meer over veldrijden joh, who cares. Ik besef hoe anders het in Vlaanderen gezien wordt, maar het blijft toch een braderiesport. Alsof je het hebt over korfbal, dat ook geen mondiale sport is en altijd tussen Belgie en Nederland gaat.
Ik blijf er bij dat het veldrijden eigenlijk een beetje een onwaardig podium is voor een talent zoals vd Poel om zijn sterkte te tonen. Vandaar dat het erg mooi is dat hij MTB mee pakt, dat veel meer een mondiale sport is.
Maar feitelijk doet het er helemaal niets toe wat wij vinden, laat hem zelf maar lekker doen wat hij wil. Zou er zelf ook schijteziek van worden al die mensen die maar vinden dat ie snel naar de weg moet.
30 maart 2016 20:35
@Fabifan

Scorebord journalistiek noemen ze dat in NL. Als je puur naar talent, techniek en atletisch vermogen kijkt is het toch wel duidelijk geworden dat van der Poel beter is dan Van Aert. Van Aert moet het voornamelijk hebben van power en kracht waarmee hij inderdaad sterker is dan van der Poel. Toch was dat verschil dit jaar al duidelijk kleiner dan vorig jaar.
30 maart 2016 21:19
Vind dit een prima instelling. Het plezier in het fietsen moet voorop staan.
Gewoon doen wat je het leukste vind.
30 maart 2016 22:45
@tendam

Begrijp ik het goed dat je zegt dat in Nederland de Ronde van Vlaanderen, Parijs- Roubaix, Amstel Gold Race, Luik- Bastenaken- Luik minder leven dan de Vuelta en de Giro?
Da’s mij nooit zo opgevallen, waarop baseer je die aanname?
31 maart 2016 08:43
@jacco van stierop
Dat bedoel ik niet eens zozeer, maar een jonge Nederlander wil de Tour winnen terwijl een jonge Belg de Ronde van Vlaanderen wil winnen. Wielrennen staat in Nederland gelijk aan de Tour, voor het grote publiek tenminste. En niet alleen voor het publiek: Niki Terpstra wint Roubaix en hij wordt niet eens genomineerd voor sportman van het jaar.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.