maandag 8 april 2024 om 08:08

Adrie van der Poel over lange solo Mathieu in Roubaix: “Ik denk dat hij gerekend heeft”

Video Mathieu van der Poel had zondag wonderbenen in Parijs-Roubaix. Hij soleerde naar zijn tweede opeenvolgende zege in de Helleklassieker en deed dat op indrukwekkende wijze. Vader Adrie keek ‘met een half oog’ naar de televisie en verscheen na afloop trots voor de camera van WielerFlits.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

“Ik denk dat hij gerekend heeft”, zei Adrie over zijn zoon, die er al heel vroeg aan begon en een lange solo aflegde naar Roubaix. “Vorige week ging hij op 45 kilometer, hier was het zestig. Qua tijd is dat ongeveer hetzelfde. ‘Dat kan ik.’ Het was veel wind in de rug natuurlijk en daarachter had je het geluk dat Jasper (Philipsen, red.) daar goed zat. Het was gewoon weer een sterke collectieve prestatie.”

Adrie was het ermee eens dat de prestatie van zijn zoon – eerst Vlaanderen winnen met een lange solo, dan met nog meer overmacht zegevieren in Roubaix – indrukwekkend was. “Maar het is in het verleden natuurlijk al eerder gebeurd. Renners die goed zijn in Vlaanderen, zijn ook goed in Roubaix. Er zijn al renners die de dubbel gedaan hebben, en renners die dat niet gedaan hebben. Dat kan alle kanten een beetje op.”

“Zelf vond ik dat een van de favorieten al heel vroeg viel, Milan. Voor mij was dat een van de topfavorieten. Dan kom je bij Mads Pedersen uit. Zelf had ik daar ook Oliver Naesen bijgerekend, dat type renner. Hij was vorige week heel goed en vindt hier een parcours dat hem nog beter moet liggen. Maar ja, dan zie je dat wielrennen toch geen wiskunde is hè.”

Sterk Alpecin-Deceuninck
Adrie zag een ‘heel sterk’ Alpecin-Deceuninck. “Een heel goede Mathieu, een heel goede Jasper. Eigenlijk iedereen”, zei hij. “Het biedt natuurlijk veel vertrouwen als je zo’n ploeg hebt. Er werd drie weken geleden nog getwijfeld aan de kracht van de ploeg, maar de sterkte van de ploeg is dat ze echt naar iets toe kunnen werken, de renners op te stellen die op dit moment het beste bij het parcours passen en ook in vorm zijn. Dat is ook een heel gepuzzel. Het is ook gewoon een heel belangrijke periode. Iedereen weet dat, ook de renners. Uiteindelijk staan ze er toch weer vandaag.”

In deze Parijs-Roubaix leek Van der Poel op de toppen van zijn kunnen, zoals hij dat vorig jaar ook was op het WK in Glasgow. Toen had hij de Tour de France in zijn benen, maar hij kan dus ook die topvorm bereiken zonder een grote ronde te rijden. “Het kan, maar het vergt heel veel karakter om op deze manier toe te werken naar een periode. Als het allemaal in elkaar valt, is dat geweldig. Dat geeft moraal. Misschien gaan ze het de volgende keer weer zo doen, misschien op een andere manier. Ik denk dat het niet goed is om het iedere keer hetzelfde te doen.”

Amstel en Luik
Voor Mathieu zit het voorjaar er nog niet op. Hij zal nog meedoen aan de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik, met dit jaar al twee Monumenten op zak. Dat wekt verwachtingen. “Die verwachtingen liggen meer bij de pers, denk ik. Je zit daar met een heel ander deelnemersveld. Er zijn maar heel weinig renners die dit voorjaar hebben gereden en daarna nog de Amstel en Luik gaan doen.”

“Het is te zien hoe hij hiervan herstelt. Ik denk dat de Amstel in principe wel moet lukken – niet om te winnen, maar om een hoofdrol te spelen. Luik wordt een heel ander verhaal. Top-vijf rijden in Luik is hetzelfde als in Roubaix winnen. Maar ja, hij moet profiteren van de goede conditie en misschien wel de euforie. Want er gaat nu horde andere renners klaarstaan die ook supergemotiveerd gaan zijn. Het kan alle kanten uit.”


Luister nu de WielerFlits Podcast met de analyses na Parijs-Roubaix 2024!

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.