Andy Schleck stopt met wielrennen vanwege knieblessure
donderdag 9 oktober 2014 om 10:58

Andy Schleck stopt met wielrennen vanwege knieblessure

Andy Schleck

foto: Sirotti

Andy Schleck stopt met wielrennen. Dat maakte hij vanochtend op een persconferentie in Mondorf-les-Bains bekend. De 29-jarige Luxemburger bevestigt de geruchten dat hij zijn fiets aan de wilgen hangt vanwege een zware blessure aan zijn rechterknie. “Mijn knie maakte de beslissing voor mij,” verklaarde een geëmotioneerde Schleck.

Schleck begon in 2004 zijn loopbaan bij de CSC-ploeg van Bjarne Riis. In 2007 beleefde hij op 21-jarige leeftijd zijn doorbraak met een tweede plaats in het eindklassement van de Ronde van Italië, achter Danilo Di Luca. Twee jaar later won hij Luik-Bastenaken-Luik. In 2010 eindigde Schleck als tweede in de Tour de France. Na de diskwalificatie van Alberto Contador zou hij uiteindelijk als eindwinnaar uitgeroepen worden. “Dat ik samen met Fränk op het podium stond was een hoogtepunt,” blikt hij terug. “Uiteindelijk won ik achter de groene tafel. Ik verdiende het om deze Tour te winnen.”

Andy Schleck

In 2011 maakte hij samen met zijn broer Fränk, Fabian Cancellara en Jens Voigt de overstap naar Leopard-Trek. Dat jaar won Schleck in de Tour de France de etappe met aankomst bovenop de Galibier. Het zou zijn laatste profzege blijken. De afgelopen jaren kampte hij veelvuldig met blessureleed. In 2012 brak hij in aanloop naar de Tour tijdens het Critérium du Dauphiné zijn heiligbeen. Dit jaar stond de Luxemburger weer aan de start van de Tour. Zijn optreden was echter maar van korte duur. Nadat hij al op de derde dag bij een val een zware knieblessure opliep, gaf hij vroegtijdig op.

Schleck wil bij de wielersport betrokken blijven. “Ik heb ideeën wat ik wil gaan doen. Maar dat kan ik nog niet gaan vertellen. Maar ik zal mij niet verstoppen.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.