Annemiek van Vleuten degradeert de tegenstand in Giro Rosa

dinsdag 9 juli 2019 om 14:58
Annemiek van Vleuten degradeert de tegenstand in Giro Rosa

foto: Cor Vos

Annemiek van Vleuten begon als topfavoriet aan de Giro Rosa, en de Nederlandse van Mitchelton-Scott stelde niet teleur in de koninginnenrit naar Lago di Cancano. De titelverdediger reed de concurrentie uit het wiel op de afsluitende Passo Torri di Fraele. Van Vleuten neemt tevens de leiderstrui over van Katarzyna Niewiadoma.


Iedereen keek reikhalzend uit naar de vijfde etappe, aangezien de rensters zouden finishen op de top van de legendarische Passo Gavia. De organisatie was echter genoodzaakt om de beruchte bergpas uit het parcours te halen wegens lawinegevaar. Een tegenvaller voor klassementsrensters als Annemiek van Vleuten, Anna van der Breggen en Amanda Spratt, maar de hertekende finale was ook zeer pittig.

Groepjes hier, groepjes daar 
Het ging vanuit startplaats Ponte in Valtellina namelijk naar de voet van een andere slotklim: de Passo Torri di Fraele. Deze 7,3 kilometer lange col is beroemd om zijn vele haarspeldbochten. Maar eerst werd er koers gezet richting Aprica, over de gelijknamige klim van tweede categorie. Hier brak het peloton in meerdere stukken, al verloren de favorieten elkaar niet uit het oog.

Enkele kilometers later wist Van Vleuten als eerste boven te komen, voor haar ploeggenote Spratt en Ashleigh Moolman. Het peloton was inmiddels uitgedund tot een favorietengroep van zo’n dertig rensters, maar eenmaal weer beneden wisten steeds meer dames weer aan te sluiten. Het was Nikola Nosková die optimaal wist te profiteren van een moment van windstilte: de Tsjechische pakte een voorsprong van twee minuten.

Van Vleuten schudt aan de boom 
Met nog dertig kilometer te gaan gingen Pauliena Rooijakkers en Leah Kirchmann in de tegenaanval. De twee achtervolgsters wisten met rasse schreden dichterbij te komen, ook al omdat Nosková haar inspanningen begon te voelen. De renster van Bigla Pro Cycling besloot dan ook te wachten op de twee tegenaanvallers. Hierdoor begonnen we met drie koplopers aan de Passo Torri di Fraele.

Nosková, Rooijakkers en Kirchmann werden echter al snel ingerekend door een Nederlandse stoomlocomotief. Titelverdediger Annemiek van Vleuten ging al vroeg op de pedalen staan, waardoor ze de tegenstand uit het wiel wist te kletsen. Met nog zeven kilometer te gaan was haar voorsprong al gegroeid naar één minuut, maar Van Vleuten was niet van plan om gas terug te nemen.

Titelverdediger voert een show op 
Wat heet: de 36-jarige Nederlandse reed alleen maar verder weg van de tegenstand. Van Vleuten wist haar voorsprong uit te bouwen tot bijna drie minuten. Wereldkampioene Van der Breggen en Erica Magnaldi probeerden nog de schade te beperken, maar Van Vleuten bleek vandaag veruit de beste.

Die laatste kon dan ook uitgebreid zegevieren, voor de eerste keer in deze Giro Rosa. Lucinda Brand wist op gepaste afstand naar de tweede plaats te sprinten, voor Niewiadoma en de Italiaanse Soraya Paladin. In het klassement neemt Van Vleuten uiteraard de leiding over van Niewiadoma.

Lucinda Brand sprint naar plek twee – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.