Antwan Tolhoek klautert naar eerste profzege op de Flumserberg

Door , donderdag 20 juni 2019 om 17:14
Antwan Tolhoek klautert naar eerste profzege op de Flumserberg

foto: Cor Vos

Een speciaal moment voor Antwan Tolhoek: de 25-jarige klimmer van Jumbo-Visma wist op de steile Flumserberg namelijk naar zijn eerste profzege te fietsen. De Zeeuw wist weg te rijden uit een omvangrijke kopgroep, om vervolgens uit de greep te blijven van een aanstormende Egan Bernal. Die laatste mag zich wel de nieuwe leider noemen in de Ronde van Zwitserland.

De Ronde van Zwitserland trok vandaag eindelijk de bergen in. De kortste rit-in-lijn van deze ronde bracht de renners naar de top van de Flumserberg, een bijna negen kilometer lange klim aan 9%. Dat de lichtgewichten hier in het voordeel zijn, bleek wel in 1995 en 2008, toen respectievelijk Marco Pantani en Igor Antón als eerste bovenkwamen op de Flumserberg. Wie mag zich na vandaag in één adem noemen met deze klimmers?

Tolhoek en Sagan kiezen voor de aanval 
“Fast and furious”, zo omschreef CCC de start van de etappe. Het peloton zag maar liefst 25 renners wegrijden, die uiteindelijk de vlucht van de dag vormden. De belangrijkste namen: Antwan Tolhoek, leider Peter Sagan, drievoudig eindwinnaar Rui Costa, Matej Mohoric, Europees kampioen Matteo Trentin en Stefan Küng. Het peloton gaf niet meer dan vier minuten toe, maar toch begonnen de koplopers met een mooie bonus aan de Flumserberg.

Voor Sagan, Trentin en andere zwaargewichten zat de etappe erop, maar voor een klimmer als Tolhoek begon het nu pas. De klimmer van Jumbo-Visma duldde eerst nog enkele concurrenten in zijn wiel, maar op enkele kilometers van de top versnelde hij nogmaals. Dit keer wist de klimmer van Jumbo-Visma weg te rijden van zijn moegestreden rivalen. Met nog drie kilometer te gaan had hij een voorsprong van de anderhalve minuut op de favorieten voor de eindzege.

Egan Bernal in de aanval op de Flumserberg – foto: Cor Vos

Tolhoek blijft uit de greep van Bernal 
Dit leek voldoende voor de sterk ogende Tolhoek, maar de man uit Yerseke moest in de laatste twee kilometer nog flink doortrappen, aangezien Bernal op komst was. De kopman van Team Ineos reed zijn rivalen uit het wiel, wist de overige koplopers in te rekenen en leek zelfs even op weg naar Tolhoek. In de laatste loeisteile kilometer viel echter ook Bernal wat stil, waardoor Tolhoek genoeg tijd had om zijn eerste profzege te vieren.

De Nederlander hield uiteindelijk nog zeventien seconden over op Bernal, die op zijn beurt twaalf seconden pakte op de Tsjech Jan Hirt. Tiesj Benoot wist knap als achtste te finishen, terwijl Wilco Kelderman het een stuk moeilijker had. De renner van Team Sunweb verloor veel tijd op de flanken van de Flumserberg.

foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

1 Reactie

frzaracing 20 juni 2019 om 23:07

Mooie overwinning, prima rit van onze Nederlandse vriend.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Materiaalzone

Populair