België, Frankrijk en Spanje op ‘watchlist’ WADA
donderdag 19 november 2015 om 09:37

België, Frankrijk en Spanje op ‘watchlist’ WADA

Het Wereld Anti-Dopingagentschap (WADA) heeft verklaard dat Rusland niet voldoet aan de eisen voor het testen op doping. Ook wielerlanden als België, Frankrijk en Spanje gaat het instituut de komende maanden scherp in de gaten houden.

Passende straffen
Het WADA oordeelde na onderzoek dat het RUSADA de regels omtrent anti-doping niet naleeft en vroeg daarom bij het IAAF (internationale atletiekunie) een schorsing aan voor de Russische atletiekunie. Het WADA kwam echter ook tot de conclusie dat de nationale anti-dopingagentschappen van Argentinië, Israël, Bolivia, Oekraïne en Andorra niet deugen. Wat voor straffen deze landen krijgen opgelegd, is nog niet bekend. Wel laat het WADA vanaf heden de dopingcontroles uitvoeren door geaccrediteerde labs, op kosten van het geschorste land.

Aantal landen onder vergrootglas
Niet alleen de bovengenoemde zes landen moeten de consequenties dragen van intolerantie betreffende anti-doping. Ook de nationale anti-dopingagentschappen van Brazilië, België, Frankrijk, Griekenland, Mexico en Spanje lopen volgens het WADA de kantjes er vanaf, daar zij niet conform zijn aan de meest recente WADA-code. Al deze bonden moeten op 18 maart 2016 voldoen aan strikte eisen van het WADA, anders zullen zij ook niet-nalevig worden verklaard. Het is nog niet duidelijk wat de eventuele strafmaat is.

Gevolgen voor wielersport
In de wielersport is het zo dat renners gecontroleerd worden door de UCI, de nationale bond en door anti-dopingagentschappen van het land waarin ze wonen. Veel Nederlandse coureurs hebben België als uitvalsbasis omwille het feit dat ze daar – vaak rondom de Ardennen – beter kunnen trainen. Bij onze zuiderburen kan ook de Vlaamse overheid nog controles uitvoeren. Het Belgische anti-dopingagentschap heeft (evenals bijvoorbeeld Frankrijk en Spanje) nog tot medio maart om haar zaken op orde te brengen. Joaquim Rodriguez, woonachtig in Andorra, zal echter vanaf nu te maken krijgen met andere dopingcontroleurs, in plaats van het nationale anti-dopingagentschap van het mini-staatje in de Pyreneeën.

Voornaamste punten WADA-congres in Colorado Springs

RIDE Magazine
41 Reacties
Sorteer op:
19 november 2015 20:04
wat meer uitleg
http://www.telegraaf.nl/telesport/24762649/__WADA___Meer_landen_in_de_fout___.html
19 november 2015 20:13
Elke overtreder dient op persoonlijke titel bewezen gepakt te worden met een positieve test.

De rest is blaterij.
19 november 2015 20:42
@RV: wel als je sporters er om gaat straffen (zoals in Rusland nu). Dopinglabs of overkoepelende bonden boetes geven als ze de zaakjes niet op orde hebben vind ik wel kunnen.

Maar ik hoop dat de Russen zo snel mogelijk weer mee mogen doen met de atletiek, die schorsing is echt belachelijk, daar worden onschuldigen mee gestraft.
19 november 2015 20:53
@RV
Eens. En om elke overtreder een eerlijke kans te geven om gepakt te worden met een positieve test, moeten de instanties en procedures conform de regels zijn. Want dat is wat er nu aan de kaak wordt gesteld.

En verder is het natuurlijk bijzonder hoe verkrampt en vergoelijkend België meent te moeten reageren. Kennelijk zijn er 'vrijstaatjes' binnen het land gecreëerd, al dan niet bewust, waar iedereen kan doen en laten wat hij wil. Zoiets zorgt voor een aanzuigende werking, van welke omvang dan ook. Zoals dat ook geldt voor paradijzen als Monaco, Andorra etcetera.
19 november 2015 21:20
@xistnc even kort door de bocht, niet? Op welke wijze wordt er verkrampt gereageerd?

Wetgevend werk durft nog al eens aanslepen. Bij de Duitstalige gemeenschap is dit waarschijnlijk niet prioritair (kan niet direct een profsporter van daar opnoemen) en Brussel tja daar gaat alles aan slakkentempo...

Uiteraard moet dit worden gelijk getrokken om misbruiken te voorkomen. Al denk ik dat sporters meer bezig zijn met hun centen en trainingsmogelijkheden (jij mag raden waar die het voordeligst zijn ;)) dan met het ontlopen van WADA-regels door in Brussel of in de Oostkantons te gaan wonen...
19 november 2015 23:45
@delgado
Ik heb geen inside information met betrekking tot dit onderwerp. Voor de kritische lezer is het echter vrij duidelijk uit het relaas van de Vlaamse anti-doping meneer Cooman (tegen sporza) op te maken. Hij zegt letterlijk:
"Daarnaast moeten ze (Brussel en de oostkantons) dopingcontroles uitvoeren en aan dopingpreventie doen zoals het WADA dat vraagt. Ik weet dat Brussel en de Duitstaligen daar volop mee bezig zijn, het is dus realistisch om dat tegen maart 2016 klaar te krijgen."
Met andere woorden: Dat gebeurt op dit moment niet (genoeg) in deze delen van België.

@coolietje
Natuurlijk kijkt de Wada naar nationaal niveau. Ze hebben het al druk genoeg, het zou er nog bij moeten komen dat ze per land allerlei subparlementjes moeten gaan beoordelen. Als land heb je je zaken gewoon niet op orde als men zich in sommige gebieden niet aan de regels houdt. Er speelt bovendien wel wat meer dan alleen wat nog niet goed gekeurde WADA regels in de parlementen.
Niemand suggereert hier overigens dat de watchlist is gemaakt op basis van eventueel dopinggebruik (behalve tdv21, maar die heeft een of ander onzinverhaal over fitnesszalen).
19 november 2015 23:50
@Tendam en andere Kenia-vragers:
Kenia staat denk ik niet op de lijst omdat dat land geen anti-doping agentschap heeft. Dan kan je moeilijk de regels breken ;).
20 november 2015 00:12
@Hakkie2. Schorsing belachelijk? Onschuldigen gestraft?? Hoe weet jij wie en of "ze" onschuldig zijn? Op dit moment is iedere Russische atleet, wat mij betreft verdacht op grond van de systematische en op bestuurlijk niveau gedekte en gemanipuleerde dopingcontroles. Tot in de haarvaten een corrupt systeem, is gebleken.
20 november 2015 08:00
Uit Nieuwsuur bleek dat Nederland ook een waarschuwing heeft gehad, al is het een lichtere en hebben ze wel een voldoende gekregen. Maar hier wordt te weinig gecontroleerd (wat al jaren het geval is, lees de WADA rapporten maar eens). Vooral veel te weinig OOC controles.
20 november 2015 09:04
wat Kenia betreft

http://www.nu.nl/sport-overig/4167669/wada-wacht-antwoorden-kenia-antidopingbeleid.html
20 november 2015 12:04
@Hakkie2
Klopt, hier is ook weer een typerend verschil tussen Nederland en België te zien. Herman Ram (de baas van de Nederlandse anti-doping autoriteit) zoekt hiermee zelf actief het nieuws, en benadrukt dat hij al jaren vindt dat er te weinig gecontroleerd wordt. Ondanks een voldoende van de WADA probeert hij alles te doen om meer geld vrij te krijgen van de overheid of sponsoren.
20 november 2015 12:23
Anderzijds zijn België en Frankrijk de enige twee landen waar wielrenners geboeid door de politie werden afgevoerd. Als echte misdadigers.
20 november 2015 12:34
@billi
Dat bericht staat los van de watchlist. Die lijst gaat namelijk specifiek over anti-doping agentschappen (en Kenia heeft er geen). Kenia heeft wel een anti-doping BELEID, en dat beleid is dramatisch.
20 november 2015 14:00
@dikkechaap, dank voor de verduidelijking
20 november 2015 15:39
@dikkechaap: ik geef ook niet de schuld aan Herman Ram (die inderdaad wel zijn best doet), maar hij krijgt gewoon te weinig geld van de overheid/NOC-NSF. Aangezien ik het terecht vind dat de overheid heeft moeten bezuinigen (als je bezuinigt op zorg en niet op sport is een beetje vreemd), zou vooral vanuit NOC-NSF en de sportbonden meer geld naar de dopingautoriteit moeten. Dan maar wat minder financiering van sporters.
20 november 2015 16:35
@Hakkie
Nee begrijp ik, compleet eens met je verhaal ook.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.