Belgische ozondokter riskeert achttien maanden cel
donderdag 12 oktober 2017 om 15:00

Belgische ozondokter riskeert achttien maanden cel

In België hangt dokter Chris M. een gevangenisstraf van achttien maanden boven het hoofd. Dat meldt de Belgische krant Het Nieuwsblad. De dokter wordt ervan beschuldigd dat hij tussen 7 januari 2009 en 2 januari 2013 verboden stoffen en methodes heeft toegediend aan sporters. Een van de aanklachten is dat hij sporters heeft aangemoedigd, bijgestaan en geholpen in het kader van overtredingen op de antidopingregels.

De dokter is gespecialiseerd in ozontherapie, waardoor hij de bijnaam ‘ozondokter’ kreeg. Volgens deze methode liet hij bloed aftappen bij de sporters. Nadat hij dat verrijkte met ozongas, werd het terug ingebracht. Wanneer het intramusculair (een injectie in het spierweefsel) wordt ingebracht, is dat niet verboden. Indien dat intraveneus (een injectie direct in de ader) gebeurt, is dat wel het geval. Het gerecht verdenkt de dokter ervan de ozontherapie te hebben toegediend aan minstens dertien sporters. Daarnaast denkt het gerecht dat hij onder meer grote hoeveelheden van het medicijn Vaminolact (dat zorgt voor het aanmaken van aminozuren) heeft toegediend.

Onder meer Greg Van Avermaet en Bart Wellens behoorden tot zijn klantenbestand. In de rechtszaak werden mails tussen renners en de dokter (onder meer over cortisonegebruik) openbaar gemaakt. Beide renners werden eerder in 2015 vrijgesproken door de disciplinaire commissie van de Belgische wielerbond vanwege gebrek aan bewijs. Op 14 november volgt er een uitspraak.

RIDE Magazine
43 Reacties
Sorteer op:
12 oktober 2017 17:46
Grappig dat in het artikel wordt gesproken over Chris M., terwijl de tag nog gewoon ozondokter Mertens is. Niet dat het uitmaakt, want driekwart van deze site kende die naam volgens mij toch al wel.
12 oktober 2017 18:12
Waarom is er verdorie toch geen enkele Belgische wielerjournalist die eens serieus onderzoek doet naar het dopinggebruik in dat land in de afgelopen decennia? Of zouden al die journalisten net als Michel Wuyts en José de Cauwer allemaal meer supporter dan journalist zijn? Alle grote Belgische renners van de afgelopen 15 jaar (onder andere Boonen, Gilbert en Van Avermaet) zijn namelijk wel eens zeer serieus en concreet aan foute dokters gelinkt maar iedere keer verdween alles binnen no time weer in de doofpot zonder daar ooit nog weer uit te komen. Wordt tijd dat dat eens verandert. Of hebben ze daar een Nederlandse journalist voor nodig? Thijs Zonneveld ga je gang, zou ik zeggen!
12 oktober 2017 18:21
'Weten we ook wat Froome geantwoord heeft ?'

Die heeft gewoon naar Brailsford g-4-ward
12 oktober 2017 18:30
@nikolai
Als je als krant een schadeclaim van een half miljoen krijgt dan telt een gewaarschuwd mens voor twee.

edit wf: laat onzin achterwege
12 oktober 2017 19:18
Ik weet niet of gva nu meer wint door doping of door slimmer te koersen.
Maar het klinkt nogal onnozel van alles en iedereen doping te verwijten behalve de nederlanders. Men kan dan van sunweb ook dingen vermoeden als men een beetje rechtlijnig wil zijn.
12 oktober 2017 20:06
praktijken die het zonlicht niet kunnen verdragen
12 oktober 2017 20:42
Calvinisme vs. Katholicisme. Rangen sluiten, mondje dichthouden en de schijn ophouden. En na de meet gerust met entourage inc. Rik Verbrugghe feestje vieren. In beeld, op nationale TV.
12 oktober 2017 21:14
Sportjournalist is ook een belachelijk woord. 9 van de 10 zijn meer bezig met pr van hun sport, zelfs in media die wel aan echte journalistiek doen is sport toch vooral om leuke stukjes te produceren.
Echt onderzoeks journalistiek bedrijven is bijna niemand gegeven die aangenomen wordt om enthousiasmerende stukjes of rapportages te maken. Daarvoor moet je slimmer zijn, complexere zaken kunnen uitzoeken en analyseren en mensen die dat kunnen gaan meestal voor belangrijkeremaatschappelijke kwesties.
12 oktober 2017 22:05
Nogmaals wielrennen en doping zijn 1. Ze gebruiken allemaal wel wat.
12 oktober 2017 22:26
Greg is bij dokter Mertens geweest om zijn chronische hiel blessure te behandelen en dit met mede weten van zijn ploeg BMC. Greg is in deze zaak vrij gesproken en nooit door zijn ploeg een dag op non actief gezet. Gewezen kampioenen als Ballan en Sanchez werden wel door dezelfde ploeg aan de deur gezet, dat wil wel wat zeggen. Een uitspraak in de zaak van de dokter is er over ongeveer een maand, nog even wachten op het verdict in deze fel opgeblazen zaak.
12 oktober 2017 23:22
Ik zou ons befaamde duo Wuyts/Decauwer wel eens willen horen over deze zaak. Zij beweren beiden dat ze veel achter en rond het peloton vertoeven en dat is uit hun vele inside--informatie ook wel af te leiden. Dus hier moeten zij al lang van af weten. Maar wat hebben ze hierop te zeggen of doen ze - op zijn Vlaams - nu ineens alsof hun neusjes bloeden ?
13 oktober 2017 01:06
De Vlaamse omerta. Ga daar eens graven. Genoeg te vinden.
13 oktober 2017 01:17
Inderdaad, ging om de hiel ;) Maar dat wordt vergeten omdat het niet in het tekstje staat.
En dan pak je het best zo ver mogelijk van de competitie.
13 oktober 2017 04:03
Oooohh GvA ging naar doktert Mertens voor zijn hielblessure.... Nee, dan is het goed, geen vuiltje aan de lucht.
Dan is er ook niks aan de hand zeker als je voor een zitvlakblessure naar doktert Ferrari gaat?
En die bloedzakken bij doktert Fuentes waren natuurlijk gewoon voor bloedonderzoek....

Hoe naïef kan je zijn....
13 oktober 2017 09:23
Als je met een hiel zit die al twee jaar niet wil genezen waardoor dat je zelfs je fietsschoen moet kapotknippen omdat je er anders niet inraakt en de wrijving niet kan verdragen... Er is al voor minder een TUE voor cortisone uitgedeeld. Is dat zinnetje dan geen logische vraag? Als het echt om gefoefel zou gaan, zet je dat dan gewoon in een mail? Wielrenners zijn niet van de slimste maar zo dom zijn ze nu ook weer niet.
13 oktober 2017 11:01
De constante in de prestaties van Greg spreken voor zich, een man die honderd procent voor zijn vak leeft. Door talent en hard werken is hij gestaag gegroeid tot één van de beste klassieke renners van zijn generatie. Iemand die ervaring heeft met cortisone hoeft aan zijn dokter niet te vragen wanneer hij het best gebruikt. Een seizoen begin met kou en regen zal voor Greg een probleem blijven, en 2012 toen de TUE er kwam was zo een voor jaar.
13 oktober 2017 15:24
Quote:
De Vlaamse omerta. Ga daar eens graven. Genoeg te vinden.


Is dat zoals de Nederlandse omerta bij schaatsers? Of al die atleten en zwemmers met HGH kaken waar niemand naar omkijkt?
14 oktober 2017 00:01
Ja....Ferarri en Fuentes... Je haalt nu wel wat namen aan.
Ja, dopingvragen ga je per mail stellen. Goed bezig. Als er echt wat aan de hand zou zijn zouden ze zich al jaren aan het indekken zijn en zouden de prestaties er ook onder gaan lijden denk ik dan...

Om te reageren moet je ingelogd zijn.