BMC maakt favorietenstatus waar in Ronde van Zwitserland, Küng leider
foto: Sirotti
zaterdag 9 juni 2018 om 17:19

BMC maakt favorietenstatus waar in Ronde van Zwitserland, Küng leider

BMC heeft de ploegentijdrit in de Ronde van Zwitserland gewonnen. De formatie van Richie Porte klokte in Frauenfeld de snelste tijd en verpulverde daarmee de tijd van wereldkampioen ploegentijdrit Sunweb. Stefan Küng nam zijn team op sleeptouw tijdens de tijdrit en kwam als eerste over de streep, waardoor hij de eerste leider in de ronde is.

De Ronde van Zwitserland begon zaterdag met een ploegentijdrit van achttien kilometer. Voor de WorldTour-ploegen was het de tweede ploegentijdrit in een week. In de Dauphiné een aantal dagen daarvoor verpulverde Sky de concurrentie. In Zwitserland startte de Britse formatie echter met een iets zwakkere selectie.

Sky valt tegen, UAE Emirates zet eerste richttijd
Al vroeg ging de Britse formatie van start. Indruk maken lukte het team ditmaal niet. De Britse formatie beet zich stuk op de tijd van het sterke UAE Emirates, waar Filippo Ganna berenwerk verrichte. Het team uit de Emiraten had een sterke eindtijd van 21:08.

Deze tijd bleef lange tijd staan; LottoNL-Jumbo wist aan de meet in de buurt te komen. De Nederlandse formatie, met Steven Kruijswijk als kopman, kwam slechts drie seconden te kort om het leidende team uit de hotseat te rijden.

Quick-Step Floors verbetert tijd van UAE Emirates
Quick-Step Floors, vooraf één van de topfavorieten om de ploegentijdrit te winnen, was het eerste team dat onder de tijd van UAE Emirates dook. Met een tijd van 20:45 snoepte de Belgische ploeg liefst 23 seconden van de toptijd af. Movistar verbeterde even later de tijd van UAE Emirates, maar kwam zes seconden te kort om de tijd van Quick-Step Floors te verbeteren.

Daarna was het wachten op ploegentijdrittoppers als Sunweb, BMC en Mitchelton-Scott, die als laatsten van start gingen. Groupama-FDJ, Trek-Segafredo, Bahrain Merida en BORA-hansgrohe kwamen allemaal niet aan de tijd van Quick-Step Floors. BORA-hansgrohe verraste echter wel; de Duitse ploeg kwam slechts enkele honderdsten van een seconde te kort om de leiding te pakken.

Sunweb en BMC duiken onder tijd Quick-Step Floors, BMC wint
Sunweb was van de favorieten vervolgens de eerste ploeg die de tijd van Quick-Step Floors verbeterde. Onder leiding van Wilco Kelderman kwam het team acht seconden sneller binnen dan Quick-Step Floors. Daarmee leek het de winst te grijpen, maar dit was buiten het rekenen van BMC om. BMC kwam als één-na-laatste ploeg aan en maakte de toptijd met liefst negentien seconden scherper mede door Küng, die als eerste binnenkwam en daardoor morgen in de gele leiderstrui start.

RIDE Magazine
23 Reacties
Sorteer op:
9 juni 2018 17:20
Katusha is nog bezig
9 juni 2018 17:20
Katusha is nog niet gefinished toch?
9 juni 2018 17:23
Timocycling - 8 juni 2018 om 11:27
Zo op het oog veel aankomsten voor types van Avermaet, Battaglin, Sagan en Matthews. Of lijkt dit maar zo door die profielen? Iemand met duidelijkere profielen?

Gezien de ploegenopstellingen verwacht ik in de TTT een 1-2-3 van BMC – Sunweb – Quickstep. Wie rijdt er bij Sky voor het klassement? Sivakov of Rosa die de kans krijgen?

Redelijke voorspelling, al zeg ik het zelf.
9 juni 2018 17:33
Kelderman zag er goed uit! Knap dat Sunweb Quickstep verslaat.
9 juni 2018 17:37
Astana wel barslecht hier. Goede uitgangapositie voor Kelderman.
9 juni 2018 17:40
Belooft voor ttt tour
9 juni 2018 17:41
Knappe prestatie van Sunweb op dit, overigens, vreselijke onderdeel.
9 juni 2018 17:50
Tlj wordt 11e en dat is ongeveer hetzelfde als de 12e of de 10e.
9 juni 2018 18:00
BMC sterk, die gaan het met Sky uitmaken in de Tour.
Sunweb ook netjes. Op Oomen na lijken me dit Tourgangers, en krijgen Dumoulin er nog bij.
Movistar beetje teleurstellend voor zulke sterke motoren + Quintana en Landa.
Mollema (+0.58) gaat hier niet vrolijk van worden. Trek heeft weinig andere smaken voor de Tour, misschien Brändle nog erbij. Die gaat veel verliezen.
9 juni 2018 18:04
Rijdt er hier voor Sky uberhaupt 1 renner die naar de Tour gaat? Opvallend voor een ronde die lang als ultieme voorbereiding op de tour werd gezien en vooral dit jaar vanwege de latere tour start.

Astana heeft huiswerk te doen voor de Tour TTT. Fuglsang werd hier zo hoog ingeschaald, maar die kan qua klassement de ambities wat verlagen.
9 juni 2018 18:19
@titaantje dus TDS=Dauphiné. En zoals we allemaal weten wie daar goed is, is dat niet in de derde week van de Tour. Ik denk dat Fuglsang een keer echt voor de Tour wil gaan en G Thomas niet, omdat die weet dat Froome hem gaat rijden.
9 juni 2018 18:26
De wegenwerkers kunnen aan de slag. Kung heeft de stenen uit de grond gereden. Amai zeg. Richie en co zullen goed slapen vannacht.
9 juni 2018 18:26
@rosen: met het huiswerk doel ik op de TTT an sich. Er zijn weinig kansen om als team te trainen op de TTT, en zelfs zonder hoogvorm moet dit beter voor Astana, want een groot deel van deze TdS ploeg gaat ook in de Tour starten. Ik heb de rit niet gezien, maar wellicht is er onderweg wat mis gegaan voor ze.
9 juni 2018 19:00
Sunweb prima. TLJ kon beter. Hopen dat Steven en Wilco recht blijven de komende dagen.
10 juni 2018 06:54
Die arme Sam Oomen. Moet zich hier nog een slag in de rondte fietsen nadat hij in de Giro al alles uit de kast had gehaald. Die jonge gast wordt zo wel aardig opgebrand.
10 juni 2018 07:15
@Schollekop
Ik neem aan dat de ploegleiding van Sunweb echt wel weet welk plan ze met Oomen aan het uitwerken zijn. Misschien is Oomen wel het grootste talent waarover we momenteel beschikken, dus mag hij ook serieus worden getest en heeft ie al bewezen dat ook aan te kunnen. Sunweb bouwt altijd voorzichtigheid in, zelfs met Kelderman, maar die moet nu eindelijk maar eens gaan bewijzen dat hij op de fiets kan blijven en dat hij de hoge verwachtingen eens een keer gaat waarmaken.
10 juni 2018 08:05
Vind dit echt een geweldig onderdeel om te zien maar het is te bepalend voor het klassement en alleen door de sterkte vd ploeg.

Zwakke ttt ploeg en je bent kansloos voor podium, zelfs al heb je zelf een goede tijdrit in de benen.

Ik zou het wel mooi vinden als er of geen tijdsverschillen worden aangerekend of gewoon max 10km zodat het nog beperkt blijft. En dan gewoon als 1e rit van een ronde zodat elke ploeg nog compleet is.
10 juni 2018 08:34
'Misschien is Oomen wel het grootste talent waarover we momenteel beschikken'

Misschien ook niet.
10 juni 2018 08:48
Toch ben ik van mening dat Oomen teveel rijdt. En het seizoen is pas halverwege. Hoe ziet Sams programma er verder uit, weet iemand dat?
10 juni 2018 10:47
@assen,zo juist op procyclingstats.com bekeken wat Oomen al gereden heeft.
En ik vind dat meevallen,de volgende koers na Zwitserland,zou de ronde van Polen worden,start 4 augustus.
10 juni 2018 10:55
@RV
Dat is een reactie die hout snijdt !
10 juni 2018 11:29
@Sooike
Serieus getest is hij al in de Giro, drie loodzware weken waarin hij voor Dumoulin het zweet uit zijn bilnaad heeft gereden. Zo'n jonge gozer moet je dan niet al na twee weken weer in een ronde gooien waar hij nu fijn voor Kelderenman mag knechten. Zo brand je wel degelijk iemand op.
10 juni 2018 12:00
@Eddy thanks. Australie, en overal ballen uit de broek... weinig voorbereidingskoersen maar veel om t echie; geef t een jong gastje maar te doen!

Om te reageren moet je ingelogd zijn.