Bondscoach Vanthourenhout over WK-tactiek: “Wout snel in positie brengen”

maandag 23 januari 2023 om 16:00
Bondscoach Vanthourenhout over WK-tactiek: “Wout snel in positie brengen”

foto: Cor Vos (archief)

Sven Vanthourenhout, de Belgische bondscoach, presenteerde vandaag zijn selecties voor de komende wereldkampioenschappen veldrijden in Hoogerheide. Bij de eliteheren rekent de keuzeheer met name op Wout van Aert. “De rest kent hun plaats”, citeert Het Nieuwsblad.

Van Aert hoopt over goed twee weken – na een uitstekende veldritperiode – een gooi te doen naar een vierde wereldtitel bij de profs. Vanthourenhout trekt in Hoogerheide dan ook met name de kaart van Van Aert. “Als het over de wereldtitel gaat, zie ik twee kanshebbers en we hebben er één in onze rangen. Dat is duidelijk voor de andere jongens. Als Mathieu (Van der Poel, red.) en Wout aan de start staan, weten ze dat het een totaal ander perspectief is.”

“Als er een eerste schifting doorgevoerd wordt, zijn jongens als Laurens Sweeck, Eli Iserbyt en Michael Vanthourenhout er nog bij. Maar als er een tweede schifting plaatsvindt, blijven er nog twee over. De rest kent dus hun plaats. Hoogerheide is een selectief parcours waar vermogen een rol speelt, dus ik verwacht dat het snel een strijd tussen twee renners wordt.”

Een nadeel voor Van Aert: hij moet in Hoogerheide vertrekken op de tweede rij, zijn grote rivaal Van der Poel start op de eerste rij. Vanthourenhout: “Wat de start betreft, is het ook duidelijk: Wout start op de tweede rij, dus het wordt belangrijk om hem snel in positie te brengen. Daarna moet er een eerlijke strijd volgen.”

Lees meer:
Dit zijn de Belgische selecties voor het WK veldrijden in Hoogerheide

Relatie tussen Sweeck en Michael Vanthourenhout
Met Laurens Sweeck en Michael Vanthourenhout kan de bondscoach ook rekenen op twee medaillekandidaten, maar de twee crossers leven sinds het BK in Lokeren op gespannen voet. Toch verwacht de keuzeheer geen problemen in Hoogerheide. “Die jongens kennen me allemaal goed genoeg om te weten hoe ik erover denk. Er vallen niet veel plooien meer glad te strijken. Ik heb met beiden gepraat en de gebeurtenissen van Lokeren zijn van de baan. Iedereen is tot inzicht gekomen en ik ben ervan overtuigd dat het in orde is.”

Dit artikel delen:

1 Reactie

Pastoor van Dijk 23 januari 2023 om 22:04

WK winst is van vele factoren afhankelijk.

Als iemand in de nacht naar het WK niet in slaap kan komen, worden zijn kansen enorm verminderd. Ook grote nervositeit vlak voor de start kan een renner blokkeren. Net niet of juist wel lek rijden. En dan nog de vorm van de dag.

Veldrijden is een dermate zware sport dat elke deelnemer al respect verdient. ” Tijdens een cross ga je wel vier maal steendood”; vertelden eertijds Adrie van der Poel en Richard Groenendaal in het vliegtuig huiswaarts,

En wat het respect betreft……Richard Groenendaal en Lars Boom kregen bier over zich heen gegooid door Belgische supporters,
Het is me opgevallen dat Nederlandse vrouwen zoiets gelukkig niet hebben hoeven meemaken. Laat het een sportieve strijd worden met enthousiaste sportieve toeschouwers.

0

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Populair

Headlines

Materiaalzone