Ewan: “Als Alaphilippe een gaatje slaat, is het moeilijk hem nog terug te halen”
foto: Cor Vos
zaterdag 23 maart 2019 om 09:13

Ewan: “Als Alaphilippe een gaatje slaat, is het moeilijk hem nog terug te halen”

Caleb Ewan is vandaag een van de favorieten voor de zege in Milaan-San Remo. De watervlugge Australiër van Lotto Soudal sprintte twaalf maanden geleden al heel indrukwekkend naar de tweede plek, vlak achter winnaar Vincenzo Nibali. Dan moet winnen ook wel lukken, hoopt hij.

“Milaan-San Remo is een wedstrijd waarvan je van tevoren nooit kan voorspellen wat er gaat gebeuren”, vertelde Ewan in aanloop naar de wedstrijd aan Sporza. “Het is een koers waarin zowel klimmers als sprinters kunnen winnen, dus dat verbreedt het aantal kanshebbers dat kan winnen. Dus dat maakt het moeilijk om te winnen. Maar ik hoop dat de koers uitdraait op een massasprint en dan gaan we het wel zien.”

De Australiër rekent Milaan-San Remo bij de makkelijkste wedstrijden om uit te rijden, ook al is de route bijna driehonderd kilometer lang. “Maar het grootste gedeelte is vlak en we beginnen pas echt te koersen in de laatste honderd kilometer. Dus we gaan in de eerste tweehonderd krachten sparen.” Dat wil hij ook doen op de Cipressa en de Poggio. Hij hoopt dat alles uiteindelijk weer samenkomt, zodat hij zich kan mengen in de eindsprint.

Alaphilippe
Wie van de sprinters er momenteel bovenuit steekt, vindt hij moeilijk te zeggen. “We hebben snelle mannen als Fernando Gaviria, Elia Viviani en Sam Bennett. Maar in Milaan-San Remo gaat het er niet zozeer om dat je je zorgen moet maken om de snelle jongens. Als iemand als Julian Alaphilippe bijvoorbeeld een gaatje slaat op de Poggio, dan is het moeilijk om hem nog terug te halen. Na de afzink zijn er namelijk nog maar een paar kilometer over tot aan de finish.”

Milaan-San Remo is een van de vijf wielermonumenten, waarvan Ewan hoopt er aan het eind van zijn loopbaan een of meer op zijn palmares te hebben staan. Hij beseft ook dat La Primavera zich uitstekend leent voor zijn eigenschappen. “Het is een van de weinige wielermonumenten die door een sprinter kan worden gewonnen. En ik hoop toch wel minstens één monument op mijn erelijst te hebben staan aan het eind van mijn carrière.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.