Cancellara wint voor derde keer Strade Bianche
foto: ANSA / PERI - CARCONI
zaterdag 5 maart 2016 om 15:40

Cancellara wint voor derde keer Strade Bianche

Fabian Cancellara heeft voor de derde keer in zijn carrière de Strade Bianche gewonnen. De Zwitser van Trek-Segafredo, die ook in 2008 en 2012 al de sterkste was, finishte op de Piazza del Campo in Siena vlak voor titelverdediger Zdenek Stybar. Gianluca Brambilla begon met voorsprong aan de slotkilometer, maar werd in het zicht van de haven overvleugeld en moest genoegen nemen met de derde plaats.

Ligthart in de aanval op ‘witte wegen’
Negen grindstroken met een totale lengte van bijna 53 kilometer kregen de renners in het Toscaanse landschap voorgeschoteld. Direct na de eerste sector ontstond een kopgroep van acht man. Pim Ligthart (Lotto Soudal) was de enige Nederlander in dat gezelschap, al had LottoNL-Jumbo met de Belg Tom van Asbroeck ook een mannetje mee.

05-03-2016 Strade Bianche; 2016, Ccc Sprandi Polkowice; 2016, Lotto Nl - Jumbo; Mrozek, Marcin; Van Asbroeck, Tom; Buonconvento;

Vlucht van de dag – foto: Sirotti

De koplopers pakten een voorsprong van bijna zes minuten, maar met de finale in aantocht maakten zij vooraan plaats voor een nieuwe groep: Maxime Monfort (Lotto Soudal), Gianluca Brambilla (Etixx-Quick-Step), Brent Bookwalter (BMC), Andrei Grivko (Astana) en Salvatore Puccio (Sky). Die laatste viel vooraan wegens materiaalpech weg.

Aanvalslustige Brambilla speelt hoofdrol
Bij het aanbreken van de laatste 25 kilometer (met nog drie grindstroken te gaan) bleef alleen Brambilla nog over, al was zijn voorsprong op een sterk verbrokkeld peloton bijna volledig verdampt. De Italiaan kreeg op de Colle Pinzuto het gezelschap van zijn kopman Zdenek Stybar, die zich op de onverharde strook samen met Peter Sagan (Tinkoff) en Fabian Cancellara (Trek-Segafredo) los had weten te maken van de andere favorieten.

De vier begonnen met voorsprong aan de laatste ‘witte weg’ van de dag (La Tolfe op 14 kilometer van de streep), terwijl de achtervolging mede door goed ploegwerk van Petr Vakoc (Etixx-Quick-Step) nooit echt op gang kwam. Bij die achtervolgers was Robert Gesink inmiddels verdwenen, net als Astana-kopman Vincenzo Nibali en oud-winnaar Michal Kwiatkowski (Sky).

Cancellara troeft Stybar af
Ook Greg van Avermaet had de slag gemist en probeerde solo het gat te dichten, maar daar slaagde de winnaar van de Omloop Het Nieuwsblad niet in. Vooraan probeerde Etixx-Quick-Step het numerieke voordeel uit te buiten met een aanval van Brambilla. Hij leek zelfs op weg naar een verrassende overwinning, maar in de sterk oplopende slotkilometer ging het lichtje toch langzaam uit. Cancellara profiteerde en heeft nu drie van de tien edities gewonnen. Met Stybar en Brambilla mogen er twee renners van Etixx-Quick-Step het podium op, Sagan werd vierde.

05-03-2016 Strade Bianche; 2016, Trek Factory Racing; 2016, Etixx - Quick Step; Cancellara, Fabian; Brambilla, Gianluca; Stybar, Zdenek; Siena;

Podium Strade Bianche 2016 – foto: Sirotti

flag-it Strade Bianche 2016 (1.HC)
Uitslag: Siena – Siena (176 km)
1. flag-ch Fabian Cancellara (Trek-Segafredo) op 4u39m35s
2. flag-cz Zdenek Stybar (Etixx-Quick-Step) z.t.
3. flag-it Gianluca Brambilla (Etixx-Quick-Step) op 4s
4. flag-sk Peter Sagan (Tinkoff) op 13s
5. flag-cz Petr Vakoc (Etixx-Quick-Step) op 34s
6. flag-be Greg van Avermaet (BMC) op 37s
7. flag-it Diego Ulissi (Lampre-Ulisi) op 41s
8. flag-be Tiesj Benoot (Lotto Soudal) z.t.
9. flag-no Lars Petter Nordhaug (Sky) z.t.
10. flag-es Alejandro Valverde (Movistar) op 50s

22. flag-nl Robert Gesink (LottoNL-Jumbo) op 2m26s
48. flag-nl Pim Ligthart (Lotto Soudal) op 16m02s
49. flag-nl Bert-Jan Lindeman (LottoNL-Jumbo) op 16m04s
Volledige uitslag

RIDE Magazine
104 Reacties
Sorteer op:
5 maart 2016 15:51
Overigens ben ik blij dat Brambilla niet won, als enige geloof ik? Ik vind het een uiterst onsympathieke gozer, en al die andere drie zijn favorietjes van me.

En hoe komen mensen erbij dat Stybar achter Brambilla aan reed? Die heeft letterlijk de gehele laatste 5 kilometer in het wiel van Cancellara gezeten toch?

@ Jan

Gefeliciteerd. Je bent Sooike voor en hebt een uitstekend punt gemaakt dat zeer bijdraagt aan een leuk topic. Daarnaast is het fascinerend dat je na deze koers, met deze toppers, met die conclusie komt.
5 maart 2016 15:52
Wel heerlijk hoe cancellara de deur dicht deed in de laatste bocht. Dik verdiend gewonnen omdat hij zelf nagenoeg al het kopwerk heeft verricht de laatste 15 km. Wel weer jammer van tlj. Natuurlijk hebben ze niet een echte favoriet mee, maar gesink had beter voorin moeten zitten toen heb brak en dan wel in de achtervolgende groep kunnen zitten. Wel was er al eerder te zien dat hij niet op zijn gemak zat. Er valt nog wel wat werk voor hem te doen neem ik aan!
5 maart 2016 15:53
cancellara gewoon de sterkste, kon QS niet tegenop koersen
5 maart 2016 15:53
Brambila is een uitgesproken nekkenbijter en mannetjesputter, wat mooi stoer is voor zijn klein opdondertje. Hij gaat veel om met ene Brammati gok ik zo.

En wat LTJ betreft ging het nog niet eens zo gek maar deze koers is niet meteen iets voor Gesink he.
Kwiatkowski, Benoot (jaja, dat krijg je als kopman), Avermaet & Valverde vielen me tegen trouwens.
5 maart 2016 15:53
Dat heet dan een slechte ploegtactiek. Je moet Cancellara dood doen op de moment dat het kan, en dat was op het steile stuk waar Stybar nu in de spreekwoordelijke zetel het tempo van Fabian volgde, en er dan nadien niet meer over of voorbij geraakte. In een zetel win je zelden een koers.
5 maart 2016 15:55
Stybar leek even Cancellara nog in de hekken te gaan rijden, voor zover dat te zien was bij deze beroerde regie. Altijd leuk als brute kracht het wint van ploegenspel. Schitterende winnaar en inderdaad ook lof voor Sagan, zorgt altijd voor spektakel.
5 maart 2016 15:56
Stybar steekt het toch duidelijk wat in gang achter Brambilla..
5 maart 2016 15:56
Volgens mij haalde Stybar Brambilla niet terug. Leek er idd beetje op, maar was meer strijd om de ideale lijn in de krappe bochten. Stybar verloor dat uiteindelijk en daarmee de koers.
5 maart 2016 15:56
@LyndaLid
Kristoff won vorig jaar Vlaanderen voornamelijk omdat Cancellara er niet bij was.

Als er iemand is, die iedereen kan losrijden op een Oude Kwaremont, dan is het Fabian wel. Laten we het hopen!
5 maart 2016 15:57
@Fringale > Makkelijk achteraf. Op dat moment lag Brambila gewonnen en wanneer Cancellara het wiel houdt breng je hem zelf terug. Hij redde het net niet en daarachter verloor Stybar het armpje drukken om de laatste binnenbocht.
5 maart 2016 15:57
Etixx Quick Step heft heel sterk gereden, knap werk van Vakoc en Brambilla sterkste man in koers. Stybar gaat helemaal niet achter Brambilla aan, hij weet gewoon dat je op een halve kilometer van het einde in die smalle straatjes op kop moet zitten, maar Cancellara was gewoon sterker. Benoot reed toch maar weer een hele goede wedstrijd, Sagan breekt de koers weer open. Mooi.
5 maart 2016 15:57
Cancellara net iets sterker dan collectief etixx, Benoot en Vakoc worden 2 fantastische renners als ze zo blijven groeien
5 maart 2016 16:00
Sterk van Cancellara! Etixx knap. Vakoc de nieuwr Alaphillippe.
5 maart 2016 16:01
Weinig renners gaan Cancellara op de Kwaremont kunnen volgen inderdaad. Stybar, Vanmarcke en mogelijk Sagan eigenlijk de enige die ik daar in de buurt van een top Cancellara zie komen.
5 maart 2016 16:03
waarom heeft gesink gefaald? Volgens mij het eerste jaar dat hij zich op overwinningen concentreert.
5 maart 2016 16:03
@Romāns Vainšteins: Benoot is 21, mag het even?
5 maart 2016 16:04
Fantastische winnaar en wat mij betreft de beste klassieke renner van zijn generatie! Hopelijk kan hij nog een ronde en/of parijs-roubaix aan zijn palmares toevoegen. Hij heeft zich in ieder geval tot topfavoriet gebombardeerd.
5 maart 2016 16:06
Hopelijk kan Vakoc hiermee een plek in de Etixx-kern afdwingen, en selectie voor MSR, de Ronde en Amstel.
5 maart 2016 16:06
@ purito

Dat lijkt me bekend ja ;)

Maar ik denk dat Cancellara schitterende gevechten gaat uitvechten met Stybar (die in Roubaix zeker moeilijk te lossen is). En ik verwacht ook een sterke Vanmarcke daarbij die niet te lossen is, en wellicht Van Avermaet. Dat wordt smullen!! Ik hoop wel zo erg dat Sagan écht in opbouw is, en ik geloof hem wel. Maar wat briljant is, is dat overal waar ie start (in opbouw of niet) hij de koers maakt of kleurt.
5 maart 2016 16:06
Ook wel weer een prestatie van TLJ om helemaal af te gaan.
5 maart 2016 16:08
Overigens die Jay McCarthy wordt ook een kanjer hoor.
5 maart 2016 16:09
Vandaag toch een ietwat tegenvallende koers mede door het ontbreken van echt slecht weer.
Spektakel hetgeen vooraf verwacht werd is er niet van gekomen. Jammer had er meer van verwacht. Cancellara is weer goed terug voor zijn laatste jaar. Brambilla zal niet al te blij zijn met Stybar vermoed ik. Stybar kan nog in de leerschool bij Vakoc m.b.t. afstoppingswerk. Stybar zal gedacht hebben laat Cancellara Brambilla maar terughalen dan ga ik daarna met de overwinning ervandoor. Sagan en Nibali verstoppen zich niet, gelukkig dat er nog van dat soort renners zijn anders wordt het wel erg tactisch en saai. Nederlandse verwachtingen kunnen ook weer wat op een lager pitje gezet worden voorlopig.
5 maart 2016 16:11
Mooie overwinning van Der Fabian.
Zo mooi dat Brambilla het net niet redt.

Trouwens heel lekker dat commentaar op sporza zonder wuijts.
5 maart 2016 16:13
We krijgen straks nog kristoff terpstra vanmarcke die ook wat kunnen op de kasseien
5 maart 2016 16:13
@Vainsteins : natuurlijk kan Stybar niet achter Brambilla aan, maar die laatste vooruitsturen, dat was een foute tactiek !!

ps : de naam Jay Mccarty liet ik in de voorbeschouwing vallen, net als Scott Thwaites in de voorbeschouwing op de omloop

Om te reageren moet je ingelogd zijn.