Cancellara wint voor derde keer Strade Bianche
foto: ANSA / PERI - CARCONI
zaterdag 5 maart 2016 om 15:40

Cancellara wint voor derde keer Strade Bianche

Fabian Cancellara heeft voor de derde keer in zijn carrière de Strade Bianche gewonnen. De Zwitser van Trek-Segafredo, die ook in 2008 en 2012 al de sterkste was, finishte op de Piazza del Campo in Siena vlak voor titelverdediger Zdenek Stybar. Gianluca Brambilla begon met voorsprong aan de slotkilometer, maar werd in het zicht van de haven overvleugeld en moest genoegen nemen met de derde plaats.

Ligthart in de aanval op ‘witte wegen’
Negen grindstroken met een totale lengte van bijna 53 kilometer kregen de renners in het Toscaanse landschap voorgeschoteld. Direct na de eerste sector ontstond een kopgroep van acht man. Pim Ligthart (Lotto Soudal) was de enige Nederlander in dat gezelschap, al had LottoNL-Jumbo met de Belg Tom van Asbroeck ook een mannetje mee.

05-03-2016 Strade Bianche; 2016, Ccc Sprandi Polkowice; 2016, Lotto Nl - Jumbo; Mrozek, Marcin; Van Asbroeck, Tom; Buonconvento;

Vlucht van de dag – foto: Sirotti

De koplopers pakten een voorsprong van bijna zes minuten, maar met de finale in aantocht maakten zij vooraan plaats voor een nieuwe groep: Maxime Monfort (Lotto Soudal), Gianluca Brambilla (Etixx-Quick-Step), Brent Bookwalter (BMC), Andrei Grivko (Astana) en Salvatore Puccio (Sky). Die laatste viel vooraan wegens materiaalpech weg.

Aanvalslustige Brambilla speelt hoofdrol
Bij het aanbreken van de laatste 25 kilometer (met nog drie grindstroken te gaan) bleef alleen Brambilla nog over, al was zijn voorsprong op een sterk verbrokkeld peloton bijna volledig verdampt. De Italiaan kreeg op de Colle Pinzuto het gezelschap van zijn kopman Zdenek Stybar, die zich op de onverharde strook samen met Peter Sagan (Tinkoff) en Fabian Cancellara (Trek-Segafredo) los had weten te maken van de andere favorieten.

De vier begonnen met voorsprong aan de laatste ‘witte weg’ van de dag (La Tolfe op 14 kilometer van de streep), terwijl de achtervolging mede door goed ploegwerk van Petr Vakoc (Etixx-Quick-Step) nooit echt op gang kwam. Bij die achtervolgers was Robert Gesink inmiddels verdwenen, net als Astana-kopman Vincenzo Nibali en oud-winnaar Michal Kwiatkowski (Sky).

Cancellara troeft Stybar af
Ook Greg van Avermaet had de slag gemist en probeerde solo het gat te dichten, maar daar slaagde de winnaar van de Omloop Het Nieuwsblad niet in. Vooraan probeerde Etixx-Quick-Step het numerieke voordeel uit te buiten met een aanval van Brambilla. Hij leek zelfs op weg naar een verrassende overwinning, maar in de sterk oplopende slotkilometer ging het lichtje toch langzaam uit. Cancellara profiteerde en heeft nu drie van de tien edities gewonnen. Met Stybar en Brambilla mogen er twee renners van Etixx-Quick-Step het podium op, Sagan werd vierde.

05-03-2016 Strade Bianche; 2016, Trek Factory Racing; 2016, Etixx - Quick Step; Cancellara, Fabian; Brambilla, Gianluca; Stybar, Zdenek; Siena;

Podium Strade Bianche 2016 – foto: Sirotti

flag-it Strade Bianche 2016 (1.HC)
Uitslag: Siena – Siena (176 km)
1. flag-ch Fabian Cancellara (Trek-Segafredo) op 4u39m35s
2. flag-cz Zdenek Stybar (Etixx-Quick-Step) z.t.
3. flag-it Gianluca Brambilla (Etixx-Quick-Step) op 4s
4. flag-sk Peter Sagan (Tinkoff) op 13s
5. flag-cz Petr Vakoc (Etixx-Quick-Step) op 34s
6. flag-be Greg van Avermaet (BMC) op 37s
7. flag-it Diego Ulissi (Lampre-Ulisi) op 41s
8. flag-be Tiesj Benoot (Lotto Soudal) z.t.
9. flag-no Lars Petter Nordhaug (Sky) z.t.
10. flag-es Alejandro Valverde (Movistar) op 50s

22. flag-nl Robert Gesink (LottoNL-Jumbo) op 2m26s
48. flag-nl Pim Ligthart (Lotto Soudal) op 16m02s
49. flag-nl Bert-Jan Lindeman (LottoNL-Jumbo) op 16m04s
Volledige uitslag

RIDE Magazine
104 Reacties
Sorteer op:
1 3 4 5
6 maart 2016 09:58
@magikdatzeggen
Die kende ik nog niet..namaak-wielerliefhebber...Ik zet 'm bij het lijstje...!
6 maart 2016 10:01
Quote:
Ik heb er mee leren leven en heb me inderdaad voorgenomen de ploeg kritisch te blijven volgen, maar wel vanuit het uitgangspunt dat het etiket “sterk WT-team” niet meer op TLJ geplakt mag worden.

Mooi! We zijn nooit te oud om te leren.
6 maart 2016 12:33
Magikdatzeggen, met zo een dooddoener word je het type Wielerflitser die je zelf verafschuwt.
6 maart 2016 23:43
Wat ongelofelijk knap om dit na vorig jaar met zoveel pech te doen. Hij zou eigenlijk echt nog een jaar door moeten gaan. Sagan weer heel goed, maar iedereen kijkt naar hem. Zo moeilijk voor hem om te winnen. Brambilla verrassing van de dag.
1 3 4 5

Om te reageren moet je ingelogd zijn.