Cancellara wint voor derde keer Strade Bianche
foto: ANSA / PERI - CARCONI
zaterdag 5 maart 2016 om 15:40

Cancellara wint voor derde keer Strade Bianche

Fabian Cancellara heeft voor de derde keer in zijn carrière de Strade Bianche gewonnen. De Zwitser van Trek-Segafredo, die ook in 2008 en 2012 al de sterkste was, finishte op de Piazza del Campo in Siena vlak voor titelverdediger Zdenek Stybar. Gianluca Brambilla begon met voorsprong aan de slotkilometer, maar werd in het zicht van de haven overvleugeld en moest genoegen nemen met de derde plaats.

Ligthart in de aanval op ‘witte wegen’
Negen grindstroken met een totale lengte van bijna 53 kilometer kregen de renners in het Toscaanse landschap voorgeschoteld. Direct na de eerste sector ontstond een kopgroep van acht man. Pim Ligthart (Lotto Soudal) was de enige Nederlander in dat gezelschap, al had LottoNL-Jumbo met de Belg Tom van Asbroeck ook een mannetje mee.

05-03-2016 Strade Bianche; 2016, Ccc Sprandi Polkowice; 2016, Lotto Nl - Jumbo; Mrozek, Marcin; Van Asbroeck, Tom; Buonconvento;

Vlucht van de dag – foto: Sirotti

De koplopers pakten een voorsprong van bijna zes minuten, maar met de finale in aantocht maakten zij vooraan plaats voor een nieuwe groep: Maxime Monfort (Lotto Soudal), Gianluca Brambilla (Etixx-Quick-Step), Brent Bookwalter (BMC), Andrei Grivko (Astana) en Salvatore Puccio (Sky). Die laatste viel vooraan wegens materiaalpech weg.

Aanvalslustige Brambilla speelt hoofdrol
Bij het aanbreken van de laatste 25 kilometer (met nog drie grindstroken te gaan) bleef alleen Brambilla nog over, al was zijn voorsprong op een sterk verbrokkeld peloton bijna volledig verdampt. De Italiaan kreeg op de Colle Pinzuto het gezelschap van zijn kopman Zdenek Stybar, die zich op de onverharde strook samen met Peter Sagan (Tinkoff) en Fabian Cancellara (Trek-Segafredo) los had weten te maken van de andere favorieten.

De vier begonnen met voorsprong aan de laatste ‘witte weg’ van de dag (La Tolfe op 14 kilometer van de streep), terwijl de achtervolging mede door goed ploegwerk van Petr Vakoc (Etixx-Quick-Step) nooit echt op gang kwam. Bij die achtervolgers was Robert Gesink inmiddels verdwenen, net als Astana-kopman Vincenzo Nibali en oud-winnaar Michal Kwiatkowski (Sky).

Cancellara troeft Stybar af
Ook Greg van Avermaet had de slag gemist en probeerde solo het gat te dichten, maar daar slaagde de winnaar van de Omloop Het Nieuwsblad niet in. Vooraan probeerde Etixx-Quick-Step het numerieke voordeel uit te buiten met een aanval van Brambilla. Hij leek zelfs op weg naar een verrassende overwinning, maar in de sterk oplopende slotkilometer ging het lichtje toch langzaam uit. Cancellara profiteerde en heeft nu drie van de tien edities gewonnen. Met Stybar en Brambilla mogen er twee renners van Etixx-Quick-Step het podium op, Sagan werd vierde.

05-03-2016 Strade Bianche; 2016, Trek Factory Racing; 2016, Etixx - Quick Step; Cancellara, Fabian; Brambilla, Gianluca; Stybar, Zdenek; Siena;

Podium Strade Bianche 2016 – foto: Sirotti

flag-it Strade Bianche 2016 (1.HC)
Uitslag: Siena – Siena (176 km)
1. flag-ch Fabian Cancellara (Trek-Segafredo) op 4u39m35s
2. flag-cz Zdenek Stybar (Etixx-Quick-Step) z.t.
3. flag-it Gianluca Brambilla (Etixx-Quick-Step) op 4s
4. flag-sk Peter Sagan (Tinkoff) op 13s
5. flag-cz Petr Vakoc (Etixx-Quick-Step) op 34s
6. flag-be Greg van Avermaet (BMC) op 37s
7. flag-it Diego Ulissi (Lampre-Ulisi) op 41s
8. flag-be Tiesj Benoot (Lotto Soudal) z.t.
9. flag-no Lars Petter Nordhaug (Sky) z.t.
10. flag-es Alejandro Valverde (Movistar) op 50s

22. flag-nl Robert Gesink (LottoNL-Jumbo) op 2m26s
48. flag-nl Pim Ligthart (Lotto Soudal) op 16m02s
49. flag-nl Bert-Jan Lindeman (LottoNL-Jumbo) op 16m04s
Volledige uitslag

RIDE Magazine
104 Reacties
Sorteer op:
5 maart 2016 18:08
Beetje saai, had er toch meer van verwacht. Mooi dat Cancellara wint voor de pionnen van EQS. En ach, TLJ, beter zijn ze gewoon niet. Dus meer verwachten is zinloos. Het is te hopen dat Vanmarcke dit jaar presteert, anders is het voorjaar weer niet goed.
5 maart 2016 18:25
Cancellara was heer en meester. Hij heeft al een paar overwinningen dit jaar en als hij op zijn fiets blijft zitten zullen er nog een aantal volgen. Stoppen op een hoogtepunt is mooi maar als ik Cancellara zie rijden dan kan hij makkelijk nog 2 jaar strijden om de knikkers.

Ik vind Sagan echt een fenomeen met een hoge amusementswaarde maar hij moet echt slimmer gaan rijden. Als je zo goed kan fietsen dan moet je soms geduld hebben en hij kan altijd op zijn sprint gokken.
5 maart 2016 18:40
Schandalig dat etixx hier met een niet-belg probeert te winnen!!!
-- sarcasme modus uit--
Zeer mooie overwinning van cancellara!
5 maart 2016 18:44
geld bepaald de het aantal overwinningen, als je veel geld hebt kun je de beste renners contracteren dus ik ben tevreden over tlj
5 maart 2016 18:52
De teleurstelling van de dag :Nibali,Kwiatwoski en Valverde
5 maart 2016 19:34
@adelaarvanantwerpen Nibali is in opbpuw voor de Giro en heeft toen hij de eerste keer moest lossen, daarna nog op kop gereden voor Fuglsang. Kwiat lijkt een beetje achter zijn topperiode aan te rijden en kan deze maar moeilijk terug vinden. Valverde vandaag niet zijn dag. Als je dan toch over een teleurstelling spreekt dan is het misschien wel Vanavermaet.
5 maart 2016 19:40
@ adelaarvanantwerpen: Nibali, Kwiatkowski en Valverde moeten hun vormpiek pas binnen een dikke maand bereiken voor de ardennenklassiekers. Mogelijks zelfs nog iets later als ze eerder willen mikken op de giro in het geval van Valverde en Nibali. Het tijdperk dat renners een heel seizoen aan een stuk goed kunnen zijn lijkt me wel verleden tijd. Al is een Valverde wel zo'n klasbak dat hij op 90% van z'n kunnen ook koersen kan winnen. Alleen de strade bianche is zo'n zware koers dat je hier echt al wel top hoort te zijn om mee te doen voor de prijzen.
5 maart 2016 19:44
De teleurstelling van de dag heeft Puccio. Die had echt geen geluk vandaag.
5 maart 2016 20:04
Kwiat komt net terug uit ziekte. Zoals ik al in het voorbeschouwingstopic zei, dan kom je gewoon tekort in een zware wedstrijd als de Strade.

Valverde viel wel wat tegen. Zeker omdat zijn ploeg de hele dag op kop reed, dat betekende toch dat Valverde zich erg goed voelde. Maar goed, het is gelukkig ook maar een mens ;)
5 maart 2016 20:05
@Covadonga, jawel verbaast, maar slechts een beetje hoor. Sinds Cancellara's eerdere twee overwinningen is het parcours vrij fors aangepast, met meer hoogtemeters, en is bovendien het deelnemersveld veel sterker geworden. Des te knapper van Fabian, dat dan weer wel...
5 maart 2016 20:15
Heb Cancellara zelden zo gelukkig gezien, prachtige beelden. Deze man is bezig met een gloriereeks.

Er zijn er die legio winnen en zelden de koers kleuren maar Sagan is zonder enige twijfel de man met het grootste kleurenpallet in de wedstrijd (zeker in die regenboogtrui). Steevast bepaalt Sagan wanneer de finale begint, echt een diamant op wielen.
5 maart 2016 20:20
Cancellara heeft zijn winter goed en verstandig gebruikt. Hij laat zien in vorm te zijn als het nodig is.

En al dat negatieve gezeur over TLJ. Als je er nu gewoon van uit gaat dat de club kleurloos is, zonder echte toppers en hooguit een incidenteel succesje kan binnen halen zoals b.v. in de Driedaagse van West-Vlaanderen, dan hoef je ook niet meer teleurgesteld zijn over het uitblijven van successen in koersen die er echt toe doen. Geen topploeg dus, een ploegleiding die voortdurend op het verkeerde paard wedt en verder een leuk ploegje ter opvulling van het peloton. Niks meer en niks minder !
5 maart 2016 20:39
sooike, in grote lijnen ben ik het geheel met je eens. Echter hebben ze met Gesink in Noord-Amerika, Vanmarcke op kasseien en Kelderman in de tijdrit, wel degelijk renners die met de top meekunnen, in gunstige omstandigheden. Bergop met Kruijswijk ook nog een renner in de marge en in .1 wedstrijden kunnen ze meesprinten om ereplaatsen.

Het valt mij op dat jij de afgelopen - pak 'm beet - vijf jaar, jouw woede naar Lotto-Jumbo hebt leren parkeren, ergens. Ik kan me nog ellelange stukken herinneren waarin je alle moeiten uitvergrootte. Ergens heb jij je berust, dat het gewoon een eenvoudige ploeg is. Ik vraag me af waardoor dat komt... ploegleiders die reëlere verwachtingen opteren?
5 maart 2016 20:57
@moess1e
Neef van Sooike? ;)
@sooike
Zoals bekend ben ik geen TLJ-fan (wel van VanMarcke overigens!) maar is het na zo'n koers waarin toppers de wedstrijd kleuren nodig om in her volgtopic alleen af te geven op TLJ, dat hier zonder noemenswaardige ambities aan de start staat? Echt? Je klinkt als zo'n oud-oom van me, die op een verjaardag elk onderwerp (vluchtelingencrisis, faillisement V&D, Zika-virus) toch weer riching het abominabele presteren van Louis van Gaal weet te draaien... Het type dus waar niemand naast wil zitten en de rest de stakker beklaagt die het toch die avond overkomt ;)
5 maart 2016 21:00
Sooike +1
Niet te hoge verwachtingen hebben van tlj, al mag hopen altijd.
Tlj is nog steeds het slechtste WT team in 2016, op Giant na, op de cqranking.
5 maart 2016 21:47
Coldeportes, je moet sooike's post wel in het kader lezen. Hij reageert juist relativerend naar de nutteloze Lotto-Jumbo bash die hier gepredikt wordt. Het heeft namelijk geen enkele zin Lotto-Jumbo in dit deelnemersveld voorin te verwachten. Dat is wat sooike aanstipt, op voor hem illustratieve wijze.
5 maart 2016 21:59
TLJ kan hoogstens verweten worden niet met het (voor Strade Bianchi) sterkste team te zijn gestart. Gesink was voor deze koers prima en misschien had ik iets meer gehoopt van Lindeman al dit jaar maar ik mis natuurlijk Vanmarcke, Tjallingii, misschien Martens. De voorbereiding op de grote koersen begint hier.
Ik heb grootse prestaties gezien afgelopen week van Van Avermaet, Stuyven, Terpstra, Benoot, Cancellara en de rekening maken we wel op na Parijs - Roubaix.
5 maart 2016 23:29
@Wimkruithof
Je moet sooike's reactie zien voor wat het is: een verfijnde wijze van wederom TLJ bashen. Nu door het zogenaamd (!) voor hen op te nemen, om vervolgens de gebruikelijke afbreekpunten op te drummen. dat laatste is wat hij ECHT kwijt wil, keer op keer op keer op keer op keer op keer............ :6
5 maart 2016 23:40
en helaas blijft dat gezien de reacties keer op keer op keer hier nodig op de deels fansite van TLJ.
5 maart 2016 23:56
@wim kruithof
Woedend op TLJ en de moederploegen waaruit dit team ontstond, ben ik nooit geweest. Wel heb ik me heel lang behoorlijk geërgerd aan de vele verkeerde keuzes van de ploegleiding, de eeuwige excuses en het aanvoeren van verzachtende omstandigheden in het hart van de ploeg, de vaak overdreven verwachtingen vooraf en de euforie op deze site van de adepten, die alles wat Rabo/Belkin/TLJ presteerde overdreven bejubelde en die, net als de ploegleiding, altijd verzachtende omstandigheden aanvoerden als reden voor (weer0 een wanprestatie. En dat gevoel werd nog eens versterkt door de vele scheldpartijen, onjuiste verdachtmakingen en onfatsoenlijke, ongemotiveerde kritiek op mijn persoon, waarbij zelfs mijn huis in Frankrijk erbij werd gesleept. Ik werd echter getroost door het beeld, dat ik niet de enige was, die het vaak moest ontgelden hier. Immers , iedereen die kritiek durft te uiten op Gesink en zijn kompanen of op de ploegleiding, is hier de klos. Ook al was die kritische blik in de meeste gevallen honderd procent terecht. Ik heb er mee leren leven en heb me inderdaad voorgenomen de ploeg kritisch te blijven volgen, maar wel vanuit het uitgangspunt dat het etiket "sterk WT-team" niet meer op TLJ geplakt mag worden.
@coldeportes
Ik kan je gerust stellen dat heel veel mensen naast me willen zitten op feestjes, omdat ik nu eenmaal veel leuke verhalen kan vertellen. Vooral over de wielersport omdat ik er lang met mijn neus bovenop heb gezeten. Maar als jij me met je oud-oom wilt vergelijken , wie ben ik dan om je dat plezier niet te gunnen?
6 maart 2016 00:23
Dankje (het is geen verkeerde kerel overigens, net als jij denk ik). Alleen wat verzuurd en een hangende naald-gehalte ;)

Edit: mijn punt is dat je intelligent overkomt maar op vrij weinig reageert. En als je reageert op een topic, draai je het toch telkens weer naar TLJ. En hoewel dat vaak terechte kritiekpunten zijn, vind ik het soms storend als het er met de haren bijgesleept wordt in een topic over (pak 'm beet) baanwielrennen voor gehandicapte vrouwen in Singapore... ;)
6 maart 2016 00:31
Indien dat zuur gehalte het geval is, is dat broodnodig tegenover de "happy" oranje t/m geel family om de beleving van het echte wielrennen en dan dat vooral naar het publiek en de fans toe, hier wat meer toe te lichten en in meer juiste proporties de plaatsen.
6 maart 2016 01:54
Flikker eens op met dat eeuwige gezeik. Geniet van een kampioen als Cancellara en stop met janken over 1 ploeg altijd. Ga anders lekker weg.
6 maart 2016 02:53
@Laatste man
Haha, leuk dat ik niet de enige ben die daar horendol van wordt, net daardoor echt een haat-liefde verhouding met deze site, die eeuwige zever over een ploeg en enkele renners die mij totaal niet interesseren werkt soms danig op de zenuwen.

Dan kunnen we inderdaad beter nog maar eens samen nagenieten van de fantastische kampioen, mens en atleet Fabian Cancellara is, die mag van mij alle voorjaarsklassiekers nog eens winnen, als afscheidspresentje. En zoals Wim Kruithof hierboven al stelde zag ik hem nog niet vaak zo uitgelaten en dolgelukkig na een race, heerlijke beelden!
6 maart 2016 09:25
Jammer dat deze site verpest wordt door namaak wielerliefhebbers als Sooike die deze site alleen gebruiken om hun persoonlijke frustraties te uiten.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.