Cardoso reageert: “Ik ben er kapot van en heb nog nooit illegale middelen gebruikt”
foto: Sirotti
dinsdag 27 juni 2017 om 21:55

Cardoso reageert: “Ik ben er kapot van en heb nog nooit illegale middelen gebruikt”

André Cardoso heeft op Facebook gereageerd op zijn positieve EPO-plas. De Portugees van Trek-Segafredo zegt kapot te zijn van het nieuws, maar geeft ook aan nog nooit verboden middelen gebruikt te hebben. “Ik ben mij er volledig van bewust dat vermoed wordt dat ik schuldig ben”, schrijft Cardoso.

Op 18 juni is bij een dopingcontrole buiten competitie EPO gevonden in de plas van Cardoso. “Ik heb bij de UCI de gevraagd of mijn B-staal zo snel mogelijk getest kan worden”, aldus de 32-jarige klimmer. “Ik keek ernaar uit om de komende Tour mijn best te doen voor mijn team en mijzelf. Ik geloof in een schone sport en heb altijd als een schone atleet geleefd, maar ik realiseer mij dat dit nieuws niet alleen voor een donkere wolk boven mijzelf, maar ook boven onze sport, mijn ploeg, ploeggenoten en staf zorgt.”

‘Hoop dat men mij gelooft als ik zeg dat ik onschuldig ben’
“Ik ben mij er volledig van bewust dat vermoed wordt dat ik schuldig ben”, geeft Cardoso aan. “Maar het is voor mij belangrijk om te zeggen dat ik kapot ben van dit nieuws en ik wil duidelijk maken dat ik nooit illegale middelen heb gebruikt. Ik heb zelf – door mijn carrière – de afschuwelijke effecten gezien die prestatiebevorderende middelen hebben gehad op onze sport, en zou daar nooit deel van uit willen maken. Ik heb altijd geprobeerd om een constructieve invloed te hebben in het peloton op jonge, ambitieuze wielrenners. Het is dan ook mijn grote hoop dat de B-staal negatief terugkomt en mij vrijspreekt van enige overtreding.”

“Tot dat moment hoop ik dat degenen die mij kennen, mij geloven als ik zeg dat ik onschuldig ben, en dat mijn collega’s en wielerfans over de hele wereld mij niet te snel veroordelen tijdens deze moeilijke tijd”, sluit Cardoso af.

RIDE Magazine
59 Reacties
Sorteer op:
27 juni 2017 23:30
Degelijke renner van wie je het eerlijk gezegd niet zou verwachten. Hoop voor hem dat die gelijk heeft en hij zic kan gaan richten op de Vuelta.
2 landen waar doping nog een enorm probleem is in het wielrennen: Italië en Rusland
27 juni 2017 23:37
Als ik zijn reactie lees, ben ik geneigd hem te geloven. Het label "EPO" kan ook wijzen op lichamelijke dysfuncties (al is die kans wel echt heel klein). De manier waarop hij zijn verhaal brengt, doet mij vermoeden dat het ofwel een leugenaar van wereldklasse is, ofwel iemand die oprecht geshocked is. We hopen natuurlijk met zijn allen dat dat B-staal negatief is; maar daar vrees ik voor.
27 juni 2017 23:41
Het is weer komkommertijd zeker. En weer een kleine vis zogezegd.
28 juni 2017 00:02
Ik heb nog nooit een op doping betrapte renner horen zeggen dat hij het wel gedaan heeft. Die gasten weten heel goed dat je gewoon kan blijven ontkennen en daarmee je reputatie kan redden. Ik wed dat hij dit facebookbericht al maanden ergens op een harde schijf had staan.
28 juni 2017 00:15
Als de B-staal afwijkt van de A-staal is er wel iets aan de hand (gesjoemel of vervuiling). Het resultaat zou exact hetzelfde moeten zijn.
28 juni 2017 00:19
@mollemarijden,
Cardoso is alleen wel Portugees..
28 juni 2017 00:39
De initialen AC... hopelijk geen buisjes verwisseld...
28 juni 2017 01:01
Wat is het verschil tussen een a en b-staal? Wordt de A staal een paar uur of dagen eerder afgenomen? Of zit er slechts een plasje tussen...?
28 juni 2017 01:03
Geen verschil. Het zijn twee helften van hetzelfde 'plasje' of 'staal'.
28 juni 2017 01:24
Thnks @xistnc, dan heb ik vrij weinig hoop voor deze lieve Cardoso. Maar god allemachtig wat sta je levenslang voor aap als je zo glashard kunt liegen. Op ontkennen moet levenslang schorsing staan en een boete ter hoogte van de laatste drie jaarsalarissen. Bekennen idem alleen een 4-jarige schorsing. Als je thuis een scheve schaats rijdt krijg je ook levenslang van je vrouw!
28 juni 2017 03:42
Iban mayo's b staal was negatief maar na nader onderzoek toch positief. (epo)

Vasseur b staal negatief (cocaïne)

Bo hamburger epo. 1 van de 2 b stalen was negatief. Zij het nipt onder de toegestane waarde. Juridisch gezien dus onschuldig maarja...

Sean yates in 1989. A en B verschillend. Gevalletje verkeerd labelen dus ongeldig.

Meeste zaken blijft een luchtje aan zitten
28 juni 2017 03:51
Vergeet ik Guidi maar die had ook alle schijn tegen. Phonak...
http://www.cyclingnews.com/news/five-years-11-doping-scandals-the-phonak-legacy/
28 juni 2017 06:32
Een ontkenning na betrapt te worden heeft geen betekenis. Zowel mensen die schuldig zijn als onschuldig ontkennen. Enige wat je kunt doen is focussen op ander bewijs. Afwachten dus maar waarmee ze komen.
28 juni 2017 06:37
Iedere test leidt tot fout-positieve (positieve test, geen epo) en fout-negatieve (negatieve test, wel epo). Die kansen zouden toch bekend moeten zijn? Ik heb nog nooit iemand daarover gehoord en sommige mensen realiseren zich blijkbaar niet dat dit altijd zo werk getuige reacties als 'hoe kan dit dan' en 'complot'.

Ook een redenatie als die van RaketVuist vind ik erg kort door de bocht: 'zo reageert ook iedereen die wel heeft gebruikt (natuurlijk!) dus hij moet wel gebruikt hebben'. Maar dan vraag ik mij af hoe hij verwacht dat iemand reageert die niet heeft gebruikt. Mijn antwoord is dat dit precies gelijk moet zijn.

De procedure van A- en B-staal lijkt mij ook niet heel zuiver. Als er iets zit dat bij de ene test tot een fout-positief resultaat leidt zal dat bij herhaling opnieuw blijken. Dus alleen gesjoemel of vervuiling kan zo inderdaad ontdekt worden.

Het is natuurlijk duidelijk dat doping een groot probleem is binnen de sport (en het meest zo ervaren wordt bij wielrennen). Veel renners zullen terecht betrapt worden, maar ik weet ook vrij zeker dat een aantal renners onterecht betrapt worden. En gegeven dat feit vind ik dat het oordeel van sommigen soms wel heel hard is. Het lijkt mij echt verschrikkelijk als je oprecht een schone sport voorstaat en vervolgens in de hoek komt waar flinke klappen vallen.
28 juni 2017 07:32
Waarom geloof ik dit eigenlijk toch wel? Waarschijnlijk is hij ons gewoon flink aan het bedotten. We zullen zien.
28 juni 2017 07:43
Ik hoop voor hem dat hij de waarheid spreekt, maar heb er bar weinig fiducie in.
28 juni 2017 07:53
De bekende portugese krokodilletranen
Wat een lachertje
28 juni 2017 08:35
Ik begrijp de reacties hier niet, eerst werd gij uitgemaakt omdat hij dom is dat hij Epo gebruikt. En na zijn reactie is de meerderheid geneigd om hem te geloven.
Ik ben blij dat het b-staal en de UCI moeten beslissen over schorsing ipv WF..
28 juni 2017 08:38
ik kan mijn ogen niet geloven bij het lezen van al de reacties hierboven die hem zeggen de geloven.
HEBBEN JULLIE DAN NIETS GELEERD? Natuurlijk heeft ie gepakt.
Enige verklaring voor mogelijk vrijpleiten wordt door @ONCE gegeven. Maar of dat dan betekent dat Cardoso écht onschuldig is.....
28 juni 2017 08:40
Wie dit gelooft, wil bedrogen worden....
28 juni 2017 09:17
@ ONCE:

Dank voor de link. Dat was leuk leesvoer! Sommige namen (Mathias Buxhofer en consorten) waren wel heel ver weggezakt bij me moet ik eerlijk toegeven.
28 juni 2017 09:22
Zuid-Europees sentiment, dat begrijpen wij koele kikkers niet....
28 juni 2017 09:24
Wel de eerste dopeur die niet alleen loopt te huilen dat het schadelijk voor hemzelf is, maar ook voor zijn team en de sport in zijn algemeenheid. Dat siert hem.
28 juni 2017 09:42
Wie was die Luxemburgse wielrenner ook alweer die 'ik heb hartstikke spijt dat ik nooit doping heb gebruikt' liet optekenen ? Dat zijn pas de uitspraken die respect verdienen.
28 juni 2017 09:55
Waar veel mensen overheen kijken is dat mocht de A-staal positief zijn ze eerst een aantal hertesten doen zodat ze zeker van hun resultaat zijn. Je weet dat je als Lab helemaal afgefakkeld gaat worden als je een foute uitslag naar buiten brengt. De B-staal zal alleen afwijken als er mee gerommeld wordt.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.