Cavendish klopt Kristoff in Kuurne-Brussel-Kuurne
© Etixx - Quick-Step / Tim de Waele
zondag 1 maart 2015 om 16:41

Cavendish klopt Kristoff in Kuurne-Brussel-Kuurne

Mark Cavendish heeft Kuurne-Brussel-Kuurne op zijn naam geschreven. De renner van Etixx-Quick-Step won na een wedstrijd van 193 kilometer de sprint van een grote groep.  Alexander Kristoff eindigde als tweede, voor Elia Viviani en Tom Van Asbroeck. Raymond Kreder was op een negende plaats de beste Nederlander.


Van Ginneken in de aanval
De harde wind in West-Vlaanderen zorgde voor een snelle openingsfase. Het peloton legde tijdens het eerste uur meer dan vijftig kilometer af. Acht renners slaagden erin om te ontsnappen. Met Sjoerd van Ginneken (Roompot Oranje Peloton) was er één Nederlander vertegenwoordigd in de kopgroep. Hij had gezelschap van de Belgen Frederik Backaert (Wanty-Groupe Gobert), Xandro Meurisse (An Post-Chain Reaction) en Dimitri Peyskens (Team3M), de Fransen Jimmy Engoulvent (Europcar) en Thomas Vaubourzeix (Veranclassic – Ekoi), de Albaniër Eugert Zhupa (Southeast) en de Italiaan Mattia Pozzo (Nippo – Vini Fantini). De acht reden een maximale voorsprong van iets meer dan drie minuten bij elkaar.

Vanmarcke breekt de koers open
Op de Oude Kwaremont brak Sep Vanmarcke met een versnelling de wedstrijd open. Hij kreeg onder meer Tom Boonen mee in zijn wiel. De vluchters werden ingerekend, waarna er een nieuwe kopgroep van twintig man ontstond. Etixx-Quick-Step was met vijf renners goed vertegenwoordigd.

In Kuurne werd de koers afgesloten met twee rondes over een lokaal parcours van zestien kilometer. De kopgroep slaagde er niet in om voorop te blijven werd met nog meer dan dertig kilometer te gaan ingelopen. Doordat het peloton zich neerlegde bij een massasprint, volgde er een kalme finale zonder bijzonderheden.

Cavendish maakt het af
Op vijf kilometer van het einde probeerde Philippe Gilbert met een aanval de sprint te ontlopen. Sky en Etixx-Quick-Step gingen in de achtervolging op Gilbert, die een voorsprong van elf seconden wist te veroveren. Gilbert kwam zichzelf tegen en werd in de slotkilometer ingelopen. Op de Brugsesteenweg sprintte Cavendish naar de winst. Hij wint de wedstrijd voor de tweede keer en volgt op de erelijst zijn ploeggenoot Tom Boonen op.

© Etixx - Quick-Step / Tim de Waele

© Etixx – Quick-Step / Tim de Waele

flag-be Kuurne-Brussel-Kuurne 2015 (1.1)
Kuurne-Kuurne (193 km)
1. flag-gb Mark Cavendish (Etixx-Quick-Step) in 4u28m56s
2. flag-no Alexander Kristoff (Katusha)
3. flag-it Elia Viviani (Sky)
4. flag-be Tom Van Asbroeck (LottoNL-Jumbo)
5. flag-it Daniele Colli (Nippo-Vini Fantini)
6. flag-lu Jean-Pierre Drucker (BMC Racing)
7. flag-be Jens Debusschere (Lotto Soudal)
8. flag-it Kristian Sbaragli (MTN-Qhubeka)
9. flag-nl Raymond Kreder (Roompot Oranje Peloton)
10. flag-it Matteo Pelucchi (IAM Cycling)

37. flag-nl Michael Vingerling (Team 3M) op 4s
47. flag-nl Sjoerd van Ginneken (Roompot-Oranje Peloton)
59. flag-nl Michel Kreder (Roompot-Oranje Peloton)
85. flag-nl Pim Ligthart (Lotto Soudal) op 47s
88. flag-nl Etienne van Empel (Roompot-Oranje Peloton) op 51s
100. flag-nl Reinier Honig (Roompot-Oranje Peloton) op 1m55s
101. flag-nl Jos van Emden (LottoNL-Jumbo)
102. flag-nl Maarten Tjallingii (LottoNL-Jumbo)

DNF flag-nl Rick Flens (LottoNL-Jumbo)
DNF flag-nl Mike Teunissen (LottoNL-Jumbo)
DNF flag-nl Dylan Groenewegen (Roompot-Oranje Peloton)
DNF flag-nl André Looij (Roompot-Oranje Peloton)
DNF flag-nl Ivar Slik (Roompot-Oranje Peloton)
DNF flag-nl Theo Bos (MTN-Qhubeka)

Volledige uitslag

RIDE Magazine
56 Reacties
Sorteer op:
1 maart 2015 17:48
Dacht zelf dat de kopgroep die ontstond door Vanmarcke het wel zou halen. Maar opeens kreeg MTN steun van Wanty en meerdere ploegen. Na die samensmelting wist je de rest van het koersverloop al. Daarvoor was het erg vermakelijk.
1 maart 2015 17:49
Quote:
is het mogelijk om na afloop van de koers het volgtopic nog te lezen/openen? Ik vind het altijd wel leuk om de laatste reacties te lezen..

Quote:
Graag ondersteun ik van harte het pleidooi om de reacties op volgtopics ook achteraf te kunnen lezen!!

Quote:
het volgtopic verwijderen na een koers is inderdaad jammer. ook ik vond het leuk om de reacties nog eens na te lezen, al helemaal als ik een koers niet gezien had.

Quote:
als je de koers niet hebt gezien kun je uit het volgtopic vaak perfect zien hoe een koers gelopen is, veel beter dan welke samenvatting ook.

Het volgtopic van Kuurne is inmiddels terug te vinden via de zoekfunctie.
1 maart 2015 17:54
@ elbosco:

bedankt voor de snelle service :)
edit; wow, een hele database met volgtopics. geweldig. :)
1 maart 2015 17:59
@Ideefiks

Ongetwijfeld met dezelfde winnaar (en zelfs top 3).
1 maart 2015 18:18
Was ik de enige die Cavendish hoorde zeggen dat 'Peeters didn't think I was gonna make it this morning', dat Peeters denk dat hij het alleen kan afmaken met een groep van 200 man, maar dat de renners wel in hem geloofden? Of hoorde ik dat alleen omdat ik me ergens meen te herinneren dat die twee elkaar totaal niet liggen? Wuyts vertaalde het na het interview namelijk als dat Peeters zou hebben gezegd dat ze in zijn kansen geloofde en daar voor wilde gaan.
1 maart 2015 18:29
Vlek, klopt dat zei ie. En zoals zo vaker vertaalde Wuyts het precies tegenovergesteld.
1 maart 2015 18:40
@ klootje:

ik heb je een pb-tje verstuurd.
1 maart 2015 18:41
De kritiek binnen het Etixx-kamp kan zo te horen niet binnenkamers worden gehouden.
1 maart 2015 18:56
is Vanmarcke gedeclasseerd? Of zaten ze bij Sporza weer met stront in hun ogen, door de verkeerde renner te herkennen?

Die JumboNL renner was in ieder geval niet erg netjes aan t sprinten met zn duwen en leunen.
1 maart 2015 18:59
Dat was Van Asbroeck... Vanmarcke is binnengekomen op 30 seconden als 81ste.
1 maart 2015 19:13
@RiGHT: Dat foutje van Vanmarcke hadden ze al vij snel hersteld bij Sporza.
1 maart 2015 19:23
@RiGHT
Inderdaad, als Bouhanni zo sprint is iedereen hier aan het roepen dat hij gedeclasseerd moet worden...
1 maart 2015 19:42
Zoals nagenoeg ieder jaar opnieuw toch een slappe koers hoor.. Het mag dan wel een sprinterswedstrijd zijn maar je moet er toch iets mee?

Mijn voorstel: Linea recta de eindlus (hoort sowieso toch niet in (semi)klassiekers? Zo'n eindlus?) eruit trappen en gewoon bij aankomst meteen finishen. Liggen de moeilijkheden een stuk dichter (32km) bij de meet en heeft de groep van sterkere mannen een echte kans om weg te blijven. Die extra km kunnen ze wel pakken door om Brussel heen te gaan of zo.
1 maart 2015 19:46
Nu is het elk jaar. Ja, leuk het breekt! Om vervolgens de dikste, breedste banen die er uberhaupt in Belgie te vinden zijn voor je neus te krijgen waar een jagend peloton van likkebaardt. Hulde voor Gilbert trouwens, die ziet er goed uit, dat wordt leuk in zijn klassiekers.
1 maart 2015 20:04
Inderdaad een weinig opwindende koers vandaag. KBK heeft toch vaak barre weersomstandigheden nodig om gedenkwaardig te worden.
1 maart 2015 20:10
Waar kan je tijdens een wedstrijd het volgtopic vinden? Begrijp het namelijk nog steeds niet. Ik ben er gisteren namelijk via de reacties onderaan de hoofdpagina op terecht gekomen of moet je echt via het zoekfunctie "volg hier" steeds typen.
1 maart 2015 20:11
Het zag er uit alsof het een veelbelovende koers ging worden, met Vanmarcke en Boonen die weer gretig voor afscheiding zorgden, maar dan kom je inderdaad weer bij die lange stukken brede banen tot aan de finish. Dat zorgt voor zo'n anticlimax.
1 maart 2015 20:16
@mollemarijden
Tijdens een koers staat rechtsboven in je scherm een afbeelding met de naam van die koers en "Volg Hier". Als je daarop klikt, kom je in het volgtopic. In het verleden was elk volgtopic ook een nieuwsbericht, kennelijk is van dat principe afgestapt.
1 maart 2015 20:27
Als volgtopic ook als nieuwsbericht wordt vermeld blijven (ook na af
afloop van betreffende wedstrijd) de reacties te lezen.............
1 maart 2015 20:32
@Romans

Dus eigenlijk wil je dat het niet meer een sprintwedstrijd is? Ik vind het juist de charme van de wielerkalender dat zulke wedstrijden er ook tussen zitten.

Alsof de Waalse klassiekers zo enerverend zijn de laatste jaren...
1 maart 2015 20:42
Neen, ik wel dat het meer richting een 'het zal er om hangen'-koers gaat dan dat het een 'zet de wekker maar en check die spurt' wordt. En de eindlus gruwel ik van, altijd en met name in een klassieker. Rondjes rijden doe je maar op de baan en 1 x per jaar op een hele coole manier > WK.
1 maart 2015 20:51
Aha oké bedankt voor de info !
1 maart 2015 21:03
Romans, Paris-Roubaix heeft toch ook een mooi slotakkoord?

In ieder geval worden aloude tradities op de nieuwe site voortgezet... het afzeiken van Wuyts en de Cauwer.
1 maart 2015 21:28
Tijdens de koers staan de volgtopics ook tussen de nieuwsitems. Wel alleen op de homepagina. Van mij mogen ze ook bij de headlines op de andere pagina's en na de koers gewoon blijven staan. Zoals al eerder werd vermeld is er geen betere manier om een idee van het koersverloop te krijgen dan die topics checken als je een koers niet hebt gezien. De hele wedstrijd terugkijken daargelaten.

Ot, het laatste uur was vandaag een grote anticlimax. Gisteren heb ik wel echt genoten. Kan niet wachten op Strade Bianche.
1 maart 2015 21:36
Ja dat anderhalve rondje in Roubaix zit ook nog net binnen de marge, klopt.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.