Cavendish sprint naar zege in Napoli
zaterdag 4 mei 2013 om 17:23

Cavendish sprint naar zege in Napoli

Mark Cavendish

foto: Sirotti

De eerste etappe in de Giro d’Italia is gewonnen door Mark Cavendish. De renner van Omega Pharma-Quick Step won de sprint van een klein groepje dat voorop was geraakt door een valpartij in de laatste drie kilometer. In de straten van Napoli werd Elia Viviani tweede, vlak voor Frans kampioen Nacer Bouhanni. Cavendish is door zijn overwinning ook de eerste drager van de roze trui.

De vroege vlucht van de dag werd op touw gezet door de Cameron Wurf (Cannondale). De Australiër kreeg zes man met zich, waarvan twee landgenoten: Brian Bulgac (Lotto Belisol), Martijn Keizer (Vacansoleil-DCM), de Italianen Giovanni Visconti (Movistar Team) en Marco Canola Bardiani (Valvole – CSF Inox), de Portugees Ricardo Mestre (Euskaltel Euskadi) en de Fransman Guillaume Bonnafond (AG2R La Mondiale). De kopgroep kreeg de ruimte van het peloton en kleurde verschillende ronden lang de wedstrijd. Na de derde beklimming van de Posillipo (4e categorie) reed Wurf weg van zijn metgezellen.

peloton giro

foto: Sirotti

Na een lange solo, het peloton liet hem gaan, werd Wurf op twintig kilometer van de finish bijgehaald door de troepen van Omega Pharma-Quick Step en Argos-Shimano die het peloton aanvoerden. Op zes kilometer van de finishlijn werden de sprinttreinen op de rails gezet. Op drie kilometer van de finishlijn werd het peloton opgeschrikt door een valpartij. Een aantal renners van Orica-GreenEdge schoven in bocht onderuit waardoor het peloton in stukken viel.

In een bloedstollende sprint waarin Matthew Goss (Orica-GreenEdge) te vroeg op kop kwam, lukte het Cavendish zijn wiel als eerste over de lijn te drukken.

Mark Cavendish

foto: Sirotti

Giro d’Italia 2013
Uitslag etappe 1: Napoli – Napoli

1. Mark Cavendish (Groot-Brittannië/OmegaPharma-Quickstep)
2. Elia Viviani (Italië/Cannondale)
3. Nacer Bouhanni (Frankrijk/FDJ)
4. Giacomo Nizzolo (Italië/RadioShack – Leopard
5. Matthew Goss (Australië/Orica-GreenEDGE)
6. Francisco José Ventoso (Spanje/Movistar)
7. Adam Blythe (Australië/BMC)
8. Leigh Howard (Australië/Orica GreenEDGE)
9. Danilo Hondo (Duitsland/RadioShack – Leopard)
10. Brett Lancaster (Australië/Orica GreenEDGE)
Volledige uitslag

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.