Clement over Poels: “Allergrootste klassieker prestatie ooit van een Nederlander”
foto: Marcel Koch
woensdag 27 april 2016 om 09:25

Clement over Poels: “Allergrootste klassieker prestatie ooit van een Nederlander”

Stef Clement vindt de prestatie die Wout Poels zondag afleverde in Luik-Bastenaken-Luik van dermate hoog niveau, dat hij het betitelt als ‘de allergrootste klassieker prestatie ooit van een Nederlander in het wielrennen’. Dat vertelde de IAM Cycling-renner in WielerFlits Live, naar aanleiding van een uitspraak van Adrie van der Poel.

Voorafgaand aan Luik-Bastenaken-Luik verwachtte Van der Poel niet dat dit jaar een Nederlander hem op zou volgen. De oud-prof wist in 1988 La Doyenne te winnen en was tot afgelopen weekend de laatste landgenoot die dat lukte. “De Nederlanders zijn wel vaste waardes, maar eindigen altijd tussen de vijfde en de tiende plaats. Sport is winnen en niet vijfde of tiende worden”, stelde de inmiddels 56-jarige Van der Poel.

‘Niet te vergelijken’
Clement vond de uitspraken van Van der Poel over de wielrenners van tegenwoordig ongenuanceerd, zo liet hij al in een bericht op Twitter weten. “Dat is heel tekenend voor die generatie renners. Je kunt het bijna niet meer met elkaar vergelijken”, licht de viervoudig Nederlands kampioen tijdrijden zijn uitspraak toe. “In het jaar dat Adrie van der Poel won, toen hadden we met een ander peloton, andere sport, andere snelheid en ander materiaal te maken. Het decor was helemaal anders. De samenstelling en de klasse van het peloton was helemaal anders.”

‘Niveau in het wielrennen is nog nooit zo hoog geweest’
“Ik denk echt dat we afgelopen zondag – verwacht of onverwacht – de allergrootste klassieker prestatie ooit van een Nederlander in het wielrennen hebben gezien”, zegt de Brabander. “Het niveau van het wielrennen is nog nooit zo hoog geweest, in de breedte sowieso. De mate waarin alle concurrenten aan elkaar gewaagd zijn, dat is nog nooit zo goed geweest als nu.”

Bekijk hieronder het volledige gesprek met Clement, waarin hij zijn uitgesproken mening ook uit over oplossingen om ‘saaie’ koersen attractiever te maken. Daarnaast vertelt hij over zijn revalidatie van de dubbele sleutelbeenbreuk die hij opliep in de Amstel Gold Race, en zijn ambities voor later dit seizoen.

[poll id=”226″]

RIDE Magazine
79 Reacties
Sorteer op:
27 april 2016 09:40
Mooier dan Terpstra en Knaven die solo het velodrome op kachelen ? Ik kan de kassei en heuvelklassiekers uberhaupt niet goed te vergelijken, dat zijn bijna twee verschillende sporten maar voor mij zijn die andere twee wel iets heroischer.
27 april 2016 09:48
Allergrootste klassiekerprestatie ooit lijkt me wat overdreven. Die uitspraken van Adrie van der Poel zijn toch conform verwachting. Niemand had verwacht dat een Nederlander hier wel even zou winnen.
27 april 2016 10:04
Toch heeft Stef wel een goed punt. De samenstelling van het peloton in vergelijking met de jaren 70 en 80 is enorm gewijzigd. Er zijn veel meer echte specialisten, de sport is veel mondialer geworden en er zijn veel meer toppers in het peloton. De allergrootste klassieker prestatie is idd wat overdreven maar het is zeker een enorme knappe en grootse prestatie.
27 april 2016 10:05
Hij zegt ook niet de mooiste. Hij zegt dat je het in perspectief moet plaatsen. Ik was gisterenmiddag nog aan het denken: het peloton is volgens mij nog nooit zo sterk geweest. Wel grappig dat Stef dit, dezelfde dag nog, ook zegt. Hij bevestigt hiermee mijn gedachte. Hij reed natuurlijk in 'die tijd' ook niet, maar hij zal er meer kijk op hebben dan wij.
27 april 2016 10:18
Mooi genuanceerd verhaal van Stef waar ik me wel in kan vinden. Ik vind alleen dat ie te heftig reageert op Adrie. Adrie is namelijk redelijk nuchter in zijn uitspraken en zegt niks geks. Hij zegt niet dat het vroeger beter is dan nu, hij zegt alleen dat hij denkt dat er geen NLer kans maakt in LBL en dat strijden om een plek 5-10 leuk is, maar dat het uiteindelijk gaat om winnen. Het wielrennen kan dan de laatste dertig jaar flink veranderd zijn, het gaat toch nog steeds om winnen?
27 april 2016 10:18
Hup Stef! Iemand die in de jaren zestig de Tour de France wint of in de jaren tachtig de etappe op Alpe d'Huez, rijdt zich daarmee uiteraard in de harten van de wielervolger. De onsterfelijke status die ze daarmee terecht bereikt hebben, wordt echter regelmatig ten onrechte vertaalt naar een oneindig recht van spreken over prestaties die later kwamen. Waarbij ze helaas veel te serieus worden genomen door het gros van de wielerjournalisten, die nostalgisch terug verlangen naar de tijd waarin 'wij' in de perszaal nog regelmatig het hoogste woord konden voeren.

Ergens vermoed ik dat er een vreemd soort onzekerheid in het neerhalen van de huidige renners schuil gaat (een vergeten-jullie-mij-niet? gevoel). Zal het toeval zijn dat de grootste van alle Nederlandse wielrenners er geen last van heeft?
27 april 2016 10:21
Ik vind Terpstra's overwinning even goed hoor, dit is een beetje dik aangezet maar wel leuk dat hij vd Poel even een zwieperd vanonder uit de pan geeft met zijn 'vroeger jonguh, enekel winnen is wat telt'-geouwehoer. Overigens is Luik idd de sterkst bezette koers maar er wint bijna even vaak een outsider als favoriet hoor. In de vroegste jaren reeds Vino, Iglinsky, Gerrans (toch outsider hoor)en Poels.
27 april 2016 10:21
De allergrootste prestatie van een Nederlander in een klassieker is toch echt Kuiper in Roubaix 1983. Ongeacht de samenstelling van peleton, materiaal etc., maar die prestatie staat echt zonder twijfel boven alles.
27 april 2016 10:27
Ik ben het trouwens totaal oneens met de 'het enige wat telt is winnen'-mentaliteit die velen de sporters napapegaaien. Het gaat even goed om meedoen, verliezen, lijden en (met name) opvallen ! Tuurlijk trapt elke sporter en publique deze obligate deur open maar daardoor is het nog niet waar.
27 april 2016 10:30
1988 Van der Poel..... 2016 Poels..... 2022 Van der Poel....?
27 april 2016 10:32
@roman, +1
27 april 2016 10:33
Quote:
1988 Van der Poel….. 2016 Poels….. 2022 Van der Poel….?

Mathieu zal er toch niet zo lang op moeten wachten? ;)
27 april 2016 10:38
Van der poel heeft gelijk je fiets om te winnen . Of je nou zelf wint of je ploeg
27 april 2016 10:45
Van der poel heeft gelijk je fiets om te winnen . Of je nou zelf wint of je ploeg dat maakt niet uit dat is ook winnen en een overwinning van 20 -30 jaar geleden is mij net zo veel waard als nou. Van der poel heeft ze bijna allemaal gewonnen
27 april 2016 10:48
@Vlek Helemaal eens, denk er hetzelfde over zonder overigens de vroegere prestaties te willen bagatelliseren.
27 april 2016 10:49
Er zijn mooie Nederlandse klassieker overwinningen geweest die qua koersverloop vast spectaculairder waren. Wel is het zo dat de sport ontzettend is geprofessionaliseerd, vroeger rommelde ze maar wat aan qua organisatie door gebrek aan kennis over het lichaam en ook de noodzaak om hier wat aan te doen was er niet. Ook het gebruik van prestatiebevorderende middelen lag hoger, vanwege de gebrekkige controle (geen bloedpaspoort, etc.) en sanctionering (oh, je hebt doping gebruikt, 5 minuten tijdstraf) daarop. De verschillen in kwaliteit tussen renners lagen vroeger veel meer uit elkaar dan nu, dat zorgt nu voor enerzijds een saaier koersverloop voor de kijker en anderzijds een kwalitatief sterkere wedstrijd.
Ik vind de recente overwinning van Terpstra in Roubaix spectaculairder om te zien, maar ik weet zeker dat de concurrentie in Luik-Bastenaken-Luik hoger ligt, omdat hier iedere ploeg kan meespelen. Hoe leuker ik de kasseienklassiekers ook vond dan de heuvelklassiekers, kan je niet ontkennen dat rijden op de kasseien meer een specialisme is dan heuvels, want op het rijden van heuvels richt iedere renner en ieder team zich op.
Dus de uitspraak van Clement is niet overdreven, hoe graag we ook hopen dat die spectaculairdere wedstrijd gewonnen door een Nederlander een betere prestatie is dan die van Poels.
27 april 2016 10:50
Goede uitspraken van Clement. Dit zou met chocoladeletters in de Telegraaf moeten staan, ipv dat eeuwige gezeur van de Jan Janssens en de Adrie van der Poels van deze wereld.

Ik denk ook dat je dit hoger moet inschatten dan de prestatie van bv. Niki Terpstra. De heuvelklassiekers hebben toch een wat breder en sterker deelnemersveld dan de kasseienkoersen, en daarnaast was Niki natuurlijk niet per se de sterkste toen hij won.
27 april 2016 10:55
Eens met Henk.


Geen enkele prestatie kan tippen aan de overwinning van Kuiper in P-R.
Heb sindsdien nooit meer dat gevoel gehad als wat ik destijds had. Uiteraard is het allemaal subjectief. Net zoals de mening van Clement.

En gelukkig mogen we allemaal een andere prestatie als grootste beschouwen.
27 april 2016 10:58
Mooi verwoord van Clement.

Trouwens, VdPoel kreeg destijds de kritiek dat hij geen Raas was, en vergeleken met de generatie ervoor nauwelijks won...
27 april 2016 10:58
Quote:
omāns Vainšteins - 27 april 2016 om 10:27
Ik ben het trouwens totaal oneens met de ‘het enige wat telt is winnen’-mentaliteit die velen de sporters napapegaaien.

Haha yeah right! Hoe vaak ik jou dat wel niet heb zien roepen in je smeekbedes om (kansloze) aanvallen..
27 april 2016 11:00
Ben het wel met Clement eens. Peleton is veel sterker dan zelfs 10 jaar geleden. Uit de vreemdste landen komen ze tegenwoordig. En het was een zware editie die Poels won, dat hij de outsider zou zijn die zou gaan winnen, of zelfs nog maar mee mocht sprinten om de overwinning had niemand verwacht, hij zelf ook niet. Vroegah toen ' flachlander' nog mountainbike kampioen konden worden is geweest, het fietsen is een wereld sport geworden.
27 april 2016 11:04
Puur qua prestaties van Nederlanders moeten we toch naar Erik Dekker of Michael Boogerd kijken. Hun turbo's van weleer zouden nu hele Vlaanderen- en Ardennenpelotons uiteen rijten.
27 april 2016 11:05
@tendam: Clement heeft een punt als hij de 'staat van de sport' anno 2016 hoog inschat (waarbij we dan maar hopen dat t allemaal eerlijk gaat, waar t wel op lijkt).
Maar Van der Poel deed heel rustig heel redelijke uitspraken. Dat Poels opeens wint is een kadootje waar niemand op had kunnen rekenen en iets wat Van der Poel ook niks raars over heeft gezegd.
27 april 2016 11:09
Complimenten ook voor WF dat ze Stef Clement het podium bieden om dit te zeggen en het ook uit te leggen. Sowieso zegt Clement vaak verstandige dingen en is hij niet bang om tegen gangbare meningen in te gaan. Misschien een vaste columnist? ;)
27 april 2016 11:11
Er zit natuurlijk een verschil tussen meekoersen om winst en meekoersen om die duffe WT -punten. Als niet-favoriet strijd je beter mee voor stek 1 dan wel 99 ipv 10-20, daarom zie ik graag (kansloze) aanvallen ipv laffig blijven plakken, met name ook beter mbt het opvallen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.