Contador: “2016 hoeft niet mijn laatste seizoen te zijn”
woensdag 18 november 2015 om 15:17

Contador: “2016 hoeft niet mijn laatste seizoen te zijn”

Wanneer alles volgens plan verloopt, rijdt Alberto Contador zijn laatste wedstrijdkilometers als prof tijdens de wegwedstrijd van de Olympische Spelen. In een uitgebreid interview met The Guardian verklapt de 32-jarige Spanjaard dat hij mogelijk toch doorgaat, als zijn prestaties in de Tour de France door omstandigheden tegenvallen.

Afscheid in stijl
“Ik wil mijn carrière afsluiten in de vorm van mijn leven en als dat mogelijk is door het winnen van de Tour”, legt El Pistolero uit. “Ik denk dat 2016 mijn laatste jaar is. Maar als ik een ongeluk krijg of iets houdt me tegen om op topniveau te presteren tijdens de Tour, ga ik misschien nog wel een jaar door. Het perfecte scenario voor mij is het winnen van de Tour, meedoen aan de Olympische Spelen en dan tevreden afsluiten.”

Froome en Quintana rivalen voor Tour-winst
In zijn hoofd is Contador allang bezig met komend seizoen, met name de Tour. “Als we naar het parcours kijken, is de vlakke tijdrit in het voordeel van Chris Froome. De klimtijdrit ligt mij dan weer beter. Het afgelopen jaar was Froome van een hoger niveau dan wie dan ook, maar misschien komt Nairo Quintana ook op dat niveau. Hij ontwikkelt zich goed en dus, als mijn voornaamste rivalen, zet ik Quintana en Froome op gelijke hoogte komend jaar.”

‘Zonder twijfel: ik won negen grote rondes’
De renner van Tinkoff-Saxo won in zijn carrière zeven grote rondes. Althans, volgens de boeken. “Si, si. Zonder twijfel: ik won negen grote rondes. Kijk naar de truien van de Tour 2010 en de Giro 2011″, wijst Contador naar de ingelijste exemplaren aan de muur. “Ik won beide rondes op een schone en eerlijke manier. Enkel met hard werken en vele opofferingen. Ik heb ze opgehangen als voorbeelden.”

Schoner peloton
De Spanjaard verloor zijn overwinningen in de Tour van 2010 en de Giro van 2011 nadat hij betrapt was op het gebruik van clenbuterol. Hij wijdte zijn positieve test aan het eten van vervuild vlees, maar dat deerde de UCI en het WADA niet. Volgens Contador, die zijn profdebuut maakte in 2004, zijn de controles er hard op vooruit gegaan de laatste jaren. “Met het anti-doping-systeem dat er nu is en de kwantiteit van de testen, is het voor de toprenners onmogelijk om vals te spelen. Als je dat al zou doen, staat dat gelijk aan zelfmoord. Ik heb daarom geen twijfel dat het daarom nu schoon is aan de top van de wielersport.”

RIDE Magazine
27 Reacties
Sorteer op:
18 november 2015 15:33
Ik twijfel altijd verschrikkelijk over hem, maar die ene etappe in de Tour 2011 waar Rolland won en Contador bijna de hele rit in de aanval was was magnifique, zoals de Fransen zeggen.
18 november 2015 15:35
Deze man wordt stand-up comedian na zijn carriere
18 november 2015 15:37
nieuwswaarde below zero. Ook Wielerflits lijkt te smachten tot het weer begint.
18 november 2015 15:44
Het is ook bijzonder moeilijk om Alberto Contador Velasco een leuke uitspraak te ontlokken.
18 november 2015 16:03
@ Purito: inderdaad. Copy paste van voorgaande interviews
18 november 2015 16:39
rodriguez zit anders vol met charisma
18 november 2015 16:58
Wat is die man toch vermoeiend.
18 november 2015 16:59
Quote:
Ik heb daarom geen twijfel dat het daarom nu schoon is aan de top van de wielersport.”


Is dit trouwens alsnog een verkapte bekentenis?
18 november 2015 17:07
@ jajaja, Heerlijk

Wat een geweldige renner en ik hoop dat hij ondanks goede prestaties in 2016 toch nog een jaar doorgaat.

Helaas kan ik niets met zijn uitspraak dat hij schoon heeft gereden. Ook hij heeft de schijn tegen: is gepakt op clenbuterol (wat een maskeringsmiddel is) en heeft grote rondes gewonnen in een tijd waarvan we feitelijk weten dat de top van de klassementsrenners NIET schoon reed.
18 november 2015 17:17
Niet Contador maar de stugge mensen die van allerlei Einstein - achtige wijs- en waarheden van hem verwachten zijn ver-..-moei-..-pff-..end.

En Purito, plaats n's ff een paar memorabele dijenkletsers van wat lollige renners zodat we weer weten wat leuk is, ik vertrouw wel op je expertise.
18 november 2015 17:31
Het zijn vooral die uitspraken van hem waar ie toch later weer op terugkomt die vermoeiend zijn.

"Als ik bakzeil haal bij het CAS, dan stop ik"
"Oh nee, toch niet"

"Ik ga de Vuelta definitief niet rijden"
"Oh nee, toch wel."

"Ik ga niet voor het klassement in de Vuelta"
"Oh nee, toch wel"

"Ik stop in 2016"
"Oh nee, misschien toch niet."
18 november 2015 17:37
@all
Ik vind het altijd zeer problematiek hoe mensen hier belagelijk worden gemaakt. Niet iedereen is verbaal suprieur als de mensen hier op wielerflits.
@Purito
Nou nou de enige renner met interresante uitspraken is Sagan en dat komt alleen omdat het een gek is. ( op een goede manier)
18 november 2015 17:49
"IK heb zonder twijfel 9 grote rondes gewonnen"

Je bent positief geweest Bertje.. je hebt de sport in diskrediet gebracht en daar zero zero zero verantwoordelijkheid voor gedragen, je hebt voor alle verdachte ploegen gereden. Net als Valverde overigens. Het is te hopen dat 2016 je laatste seizoen is. Opgeruimd staat netjes.
18 november 2015 18:04
Het feit dat hij zegt er niet aan te twijfelen dat de top van de wielersport nu schoon is, doet me ernstig aan hem twijfelen. Hij zit nog diep in de Omerta-cultuur.
18 november 2015 18:26
Ik zou het in elk geval prachtig vinden als hij nog langer dan 1 jaar door gaat. Contador is echt een renner die je gaat missen als hij er niet meer bij rond rijdt.
18 november 2015 18:29
@Purito,
Het interview is op zich best aardig, vind ik. Zoals het op de website van the Guardian staat. Veel is hier op WF weggelaten (en terecht, want dit is een site voor wielernieuws)

Natuurlijk helpt het ook niet dat journalisten hem telkens dezelfde vragen stellen.
18 november 2015 18:42
Contador nr1, doel je met 'belagelijk' dat hij wordt belaagd, of belachelijk wordt gemaakt? Dat eerste zou wel een bronvermelding waard zijn...

Het is niet eens zozeer hetgeen hij zegt, maar vooral het feit dat hij de mening chronisch bijstelt, als mr. Quote al aangaf. Word ik moe van want iedere uitspraak is onbetrouwbaar, hij komt er namelijk altijd op terug.

Behalve die ene... zero zero...
18 november 2015 18:49
@LaFlo
Ik moet zeggen dat hij wel zeer gepassioneerd praat over zijn project (jeugdploeg), waar hij zich echt intensief mee zal bezighouden na zijn loopbaan. Hij heeft een goede visie over wat te doen met het Spaanse wielrennen en dan vooral de dingen die beter kunnen in het beloftecircuit.

Voor de rest vind ik hem wel altijd vrij saai en gereserveerd in zijn uitspraken. Het is niet echt de man met uitstraling en goede teksten, naast de fiets. Op de fiets is dat natuurlijk totaal anders.

@Contador
Sagan heeft vrijwel nooit iets interessants te melden. Hij is alleen lollig, soms op het overdreven af. Maar echt een interessante mening? Mwah

Je hebt genoeg renners die wel iets te melden hebben hoor. Buiten 'diegene die je wel weet' luister ik graag naar Gilbert, Dumoulin, Gesink, Bakelants en Cavendish (hoe zeer die uitspraken mij soms tegen de borst stuitten).
18 november 2015 19:40
De Tour van 2010 en de clenbuterol blijft een lastige combinatie; maar de Giro van 2011 (die hij met toestemming van de UCI mocht rijden!) staat wat mij betreft toch echt los van de clenbuterol. Uiteindelijk was het een belachelijke beslissing dat die Girozege van hem achteraf ook nog eens werd afgepakt.
18 november 2015 20:41
@Spartacus. Mwah belachelijk weet ik niet. Bij Valverde zijn ook met terugwerkende kracht zeges afgenomen, ondanks dat die ook daar mocht koersen.

Als ze zijn Girozege niet hadden afgenomen hadden ze hem moeten schorsen van Februari 2012-2014 in plaats van met terugwerkende kracht naar de rustdag van de Tour 2010. Hij heeft nu in feite maar een schorsing van een halfjaar gehad. Terugkomen van een schorsing van twee jaar. Dus twee jaar niet in competitie. Hij heeft nu maar een halfjaar niet gekoerst in wedstrijden.

En het ergste is nog als het lab van Köln geen druk op de UCI had uitgevoerd hadden we zijn valsspelerij nooit geweten. En nooit maar dan ook nooit een excuus woord afgegeven.
18 november 2015 21:44
'Je bent positief geweest Bertje.. '

Ja, laten we die allemaal achteraf gaan verwijten dat ze wielrenner waren, kun je 20 touruitslagen op een A6'je kwijt. Die tour mag hij al terug van me, zonder twijfel, en de giro daarop afpakken is natuurlijk ronduit gestoord.
18 november 2015 22:06
@Romans Bertje is net als Floyd Landis positief geweest in de Tour die ze wonnen. Als je dat accepteert geef je een vrijbrief voor doping. Die geef jij overigens sowieso als ik het zo lees.
18 november 2015 22:08
" als mijn voornaamste rivalen, zet ik Quintana en Froome op gelijke hoogte komend jaar.”
Volgens mij vergeet hij nog iemand, nietwaar RV?
18 november 2015 23:58
@Jan janssen
Klopt, Aru wordt over het hoofd gezien.
19 november 2015 01:14
@solitaryshell
Je vergeet de belangrijkste quote?
"ik heb GEEN clenbuterol genomen. Het moet in een vervuilde biefstuk hebben gezeten"
'Oh nee, toch wel' ;)

Trouwens wel een zeer attractieve renner qua koersstijl!

Om te reageren moet je ingelogd zijn.