Daan Soete na Team Relay: “Een meerwaarde voor het veldrijden”
foto: Cor Vos
vrijdag 28 januari 2022 om 21:13

Daan Soete na Team Relay: “Een meerwaarde voor het veldrijden”

Interview Daan Soete denkt dat de Team Relay een meerwaarde kan zijn voor het veldrijden. Dat vertelde de 28-jarige crosser nadat hij met de Belgische ploeg als derde was geëindigd in het test-event van het nieuwe onderdeel tijdens het WK veldrijden in Fayetteville.

Soete was de starter van de Belgische ploeg in de Team Relay. De crosser van Deschacht-Hens-Maes gaf aan het einde van de eerste ronde in leidende positie het stokje over aan Kiona Crabbé, maar zag vervolgens hoe in eerste instantie Tsjechië en later Italië en de Verenigde Staten de kop overnamen. Uiteindelijk troefde Italië de Verenigde Staten af in de strijd om de winst. Soete en zijn ploeggenoten Crabbé, Alicia Franck en Niels Vandeputte mochten na afloop toch als derde naar het podium komen.

“Het was enorm lastig”, vertelde Soete naderhand aan WielerFlits. Volgens hem had het niets aan het resultaat veranderd als de Belgische ploeg in een andere volgorde de wedstrijd was ingegaan. “Het maakt niet heel veel uit hoe je de renners uitspeelt. Iedereen rijdt eigenlijk een tijdrit van een ronde, dus ik denk dat als we de volgorde hadden aangepast we niet korter waren gekomen.”

Toekomst
Volgens Soete heeft de Team Relay een toekomst in het veldrijden. “Zeker als er volgend jaar een trui aan wordt verbonden, dan gaan andere landen en ook renners willen meedoen. Voor velen zit het er immers niet in om individueel wereldkampioen te worden of een medaille te pakken, dus ik denk zeker dat er steeds meer interesse gaat komen. Moesten ze het opnieuw aan mij vragen? Ik heb al tegen Sven (bondscoach Vanthourenhout, red) gezegd: ik doe het test-event, maar dan wil ik er volgend jaar bij zijn als het voor de titel is.”

In meerdere opzichten heeft de nummer elf van de UCI-ranking genoten van de nieuwe discipline. “Ik vind het eigenlijk ook een plezante sfeer. Je leert de rest van de landen en andere categorieën ook een beetje kennen. Ik denk ook dat het voor de jeugdrenners wel plezierig is om tegen profs te rijden. Dus ik denk wel dat het een meerwaarde is voor het veldrijden.”

Lastig parcours
Verder ondervond Soete dat het parcours toch wel lastig is. “Een stuk lastiger dan in oktober, toen we een dag voor de Wereldbeker in droge omstandigheden het parcours verkenden. Toen zaten in het parcours een stuk minder snelheidsbrekers. Het was meer rechtdoor en meer hard rijden. Nu moet je een paar keer vanuit stilstand terug optrekken, er is een lusje bijgekomen en ze hebben een berg bijgebouwd. Het gaat meer voor explosievere types zijn. Ik denk dat redelijk snel drie à vier renners bijeen zijn – en uit die mannen komt de wereldkampioen.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.