Damuseau (Giant-Shimano) baalt van uitblijven contractverlenging
vrijdag 10 oktober 2014 om 17:56

Damuseau (Giant-Shimano) baalt van uitblijven contractverlenging

Thomas Damuseau

foto: Sirotti

Thomas Damuseau heeft naar eigen zeggen al vanaf juni geen contact meer gehad met de ploegleiding van Giant-Shimano. De 25-jarige Fransman is erg teleurgesteld in de gang van zaken binnen het team en rekent inmiddels niet meer op contractverlenging. Damuseau’s contract loopt nog tot 31 december, waarna hij er een dienstverband van vier jaar op heeft zitten. “De plaatsen in het peloton zijn schaars. Misschien moet ik wel terug naar school”, vertelt hij aan het Franse Vox Stadium.

“Ik kan er niet te veel woorden aan vuil maken”, is Damuseau op zijn hoede. “Ik lig nog tot eind december onder contract. Maar de manier waarop de ploeg met mij is omgegaan, is onaanvaardbaar. Ik stond ingeroosterd voor de Ronde van Spanje, maar heb sinds juni geen contact meer gehad met de ploegleiding. Ik heb gebeld, e-mails en smsjes gestuurd… Ik kreeg geen enkel antwoord, behalve deze: ‘Ik ben op vakantie Thomas. Ik bel je morgen’. Daarna heb ik niets meer gehoord, ik kreeg enkel nog zakelijks mails waar ik moest rijden. Nadere uitleg heb ik nooit gehad en dat is op dit niveau erg frustrerend!”, haalt hij uit naar zijn ploeg.

De Fransman gaat er niet vanuit dat hij volgend seizoen actief zal zijn bij Giant-Alpecin. Hij hoorde nog niets van de ploeg, maar maakt de rekening op. “Ik heb geproefd van het werk op het hoogste niveau en zou daar graag blijven, maar ik ben bereid om een financieel offer te brengen voor mijn ontwikkeling als renner. Wij zijn inmiddels in oktober en ik moet realistisch zijn. Mijn dagen bij Giant-Shimano zijn geteld en de kansen op een contract bij een andere ploeg worden met de week kleiner. Daarnaast zijn de plaatsen bij andere ploegen ook schaars. Het doel is om in 2015 nog altijd professioneel wielrenner te zijn, maar mocht dit niet lukken dan zal ik terug moeten keren in de schoolbanken. Aan het eind van deze maand hak ik de knoop door”, sluit Damuseau af.

Giant-Shimano: “Misschien moeten wij de hand in eigen boezem steken”

Rudi Kemna

foto: Marcel Koch

Naar aanleiding van Damuseau’s uitlatingen aan het adres van de Nederlandse ploeg, belde WielerFlits met Giant-Shimano. Volgens ploegleider Rudi Kemna is het een verhaal met twee kanten. “Het klopt dat hij voor het laatst in juni persoonlijk contact had met het management van de ploeg omtrent zijn contract. Dat was tijdens de seizoensevaluatie, die we met alle renners en staf twee keer per jaar doen.” Tijdens dat gesprek is Damuseau meegedeeld dat contractverlenging er op dat moment niet in zat. Dat is een sportieve keuze geweest van het management, dat bestaat uit Iwan Spekenbrink en Kemna zelf.

“Maar ook daarna is er wel degelijk contact met hem geweest. Dat liep meestal via zijn persoonlijke coach en manager, maar ook tijdens wedstrijden hebben we gewoon met hem gesproken. Waar hij voornamelijk op doelt is dat hij rondom zijn contractbesprekingen wat vaker persoonlijk contact had willen hebben en niet via zijn manager. Dat vind ik zelf ook, want dat is er te weinig geweest. Maar dat is vaak iets wat achteraf komt. Ik kan het me echter wel voorstellen, want het is toch een ‘slecht nieuws’-gesprek. Dat is nooit het fijnste contact en dan komt er vaak iets uit wat men niet aanstaat of frustreert”, legt Kemna uit. Damuseau’s contract zal dus definitief niet verlengd worden. Daarnaast geeft Kemna aan dat dit niet de reden is dat de Fransman niet meeging naar de Vuelta. Bij de ‘altijd lastige’ selectieprocedure viel hij op basis van kwaliteit af.

De voormalig sprinter gaat verder: “Als Thomas nu zegt dat het contact niet voldoende is geweest, dan moeten we reëel zijn en stellen dát dat ook niet zo is. Wij willen juist een goed en veelvuldig contact hebben met onze renners. Wij staan ook open voor zijn kritiek. In zekere zin reken ik het mezelf aan dat het in dit geval niet gebeurd is, als hij aangeeft dat het contact niet voldoende is geweest. Ik heb Thomas vanmorgen gebeld en om opheldering gevraagd, waarin hij aangaf wat hem dwarszit of wat hij liever had gezien. Daar zijn we het niet helemaal over eens, maar dat lijkt me logisch. Ik wil niet een schuldige aanwijzen, maar een verhaal heeft twee kanten. Misschien hadden wij daarin het voortouw moeten nemen en dienen we nu misschien als ploeg dan wel de hand in eigen boezem steken.”

Giant-Shimano onderstreept nadrukkelijk dat het sportieve contact met Damuseau te allen tijde goed is geweest en dat de Fransman hier enkel spreekt over het zakelijke contact met het management.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.