Bouhanni en voormalige ploeg eisen miljoenen van organisatie Ronde van Turkije
foto: Cor Vos (archief)
dinsdag 30 april 2024 om 15:13

Bouhanni en voormalige ploeg eisen miljoenen van organisatie Ronde van Turkije

Nacer Bouhanni stapt samen met zijn voormalige werkgever Arkéa-B&B Hotels naar de rechter, zo meldt sportkrant L’Équipe. De Franse sprinter eist een schadevergoeding van miljoenen euro’s van de organisatie van de Ronde van Turkije. Bouhanni liep twee jaar geleden bij een val in de Turkse wielerronde zwaar letsel op.

In 2022 ging het helemaal mis voor Nacer Bouhanni in de Ronde van Turkije. De Fransman was in deze ronde betrokken bij een zware valpartij, onbedoeld veroorzaakt door een fysiek gehandicapte voorbijganger. Bouhanni keerde na een lange en moeizame revalidatie nog wel terug in het peloton, maar slaagde er niet meer in om terug te keren op topniveau en besloot eind 2023 dan ook te stoppen als wielrenner.

Bouhanni ondervindt, goed twee jaar na deze traumatische gebeurtenis, nog altijd de naweeën van de val. “Ik ga nog altijd elke week naar de fysiotherapeut en moet een nieuwe MRI-scan ondergaan, omdat mijn nek nog altijd niet volledig is hersteld. Ik ben dan ook een juridische strijd begonnen tegen de organisatoren van de Ronde van Turkije. Ik moest door dit incident mijn carrière beëindigen op slechts 33-jarige leeftijd. Ik had nog minstens drie jaar kunnen koersen.”

Bouhanni en zijn voormalige ploeg Arkéa-B&B Hotels hebben nu besloten om naar de rechter te stappen. Volgens de twee partijen is organisator Turkiye Bisiklet Federasyonu verantwoordelijk voor de zware val en de gevolgen. Bouhanni eist een schadevergoeding van liefst 2,7 miljoen euro vanwege ‘de fysieke gevolgen’ (50.000 euro) en ‘de sportieve impact’ (2.454.000 euro). Arkéa-B&B Hotels eist vanwege inkomensverlies op zijn beurt dan weer 4,2 miljoen euro.

“Dit ongeval zou nooit zijn gebeurd als de organisator de door de UCI opgelegde veiligheidsnormen had gerespecteerd”, is Jérémie Assous, de advocaat van Bouhanni, van mening. “Op beelden is te zien dat de man in kwestie daar al tien meter liep, voordat de renners passeerden. De man werd niet aangesproken door agenten en verkenningsvoertuigen om terug op de stoep te stappen.”

“Bovendien was het parcours niet afgebakend met een lint, wat in strijd is met de reglementen. Het gezond verstand vereist dat iedereen die een ramp veroorzaakt, dit probeert te herstellen. Zo gaat het in de praktijk, ook in die van de wielersport. Daar moeten instanties ook aan voldoen.”

Emmanuel Hubert, de teambaas van Arkéa-B&B Hotels, steunt zijn voormalige poulain. “Nacer raakte in de Ronde van Turkije bijna verlamd. Hij heeft er alles aan gedaan om weer terug te komen, maar het bleef rondspoken in zijn hoofd. Nacer is een aardige jongen. Ik had graag gezien dat hij afscheid had kunnen nemen met een overwinning.”

De organisatie van de Ronde van Turkije wilde niet uitgebreid reageren, maar kwam wel met een korte reactie. Zij vinden de eis ‘onevenredig.’

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.