Danilo Hondo bekent bloeddoping als klant van dokter Schmidt

zondag 12 mei 2019 om 16:34
Danilo Hondo bekent bloeddoping als klant van dokter Schmidt

foto: Cor Vos (archief)

Oud-wielrenner Danilo Hondo heeft bekend bloeddoping te hebben gebruikt. Dat vertelt de inmiddels 45-jarige Duitser aan het Duitse ARD. Hij was klant van de arts Mark Schmidt, de spil in het onlangs bekend geworden dopingnetwerk in Erfurt.


Hondo laat weten in 2011 drie à vier keer een behandeling te hebben ondergaan bij Schmidt. “Hij heeft geprobeerd druk uit te oefenen dat het heel logisch is om te doen en dat het al veel gedaan werd”, legt Hondo uit. “Daarna heb ik de grootste fout gemaakt in mijn leven en ingestemd met het verhaal.”

Toen Hondo voor het eerst aan de zaak-Schmidt gelinkt werd, ontkende hij elke betrokkenheid. Daarna heeft hij op advies van een advocaat een volledige bekentenis afgelegd. “Omdat ik nu in Zwitserland als bondscoach aan het werk ben en met veel jonge renners werk, ben ik de laatste jaren erg actief geweest in het voorkomen van dopinggebruik. Wat als ik in deze zaak betrokken raak?”, vroeg Hondo zich af. “Het zou fout zijn als ik op juridische manier mijn verantwoordelijkheid probeerde te ontlopen. Dit is de enige manier waarop ik een duidelijk signaal aan mijn renners kan geven.”

Geen toekomst meer in de wielersport
Hondo realiseert zich dat voor hem geen toekomst meer is weggelegd in het wielrennen. “Ik heb de wielerbond zondagochtend ingelicht. Iedereen was geschokt. Ik wist meteen dat er geen toekomst meer zou zijn voor mij in de sport, vooral omdat ik een recidivist ben”, aldus de oud-coureur.

Eerder al geschorst
Hij stopte eind 2014 als profwielrenner en won in zijn loopbaan onder meer twee etappes in de Giro d’Italia en de Duitse titel op de weg. Na zijn loopbaan werd hij bondscoach van de Zwitserse ploeg.

In 2005 werd Hondo al eens geschorst na een positieve dopingtest op het middel Carfedon in de Ronde van Murcia. Op dat moment reed hij bij Gerolsteiner en werd hij direct geschorst. Na veel beroepen mocht hij in april 2006 weer in actie komen.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.