Dekker: “Misschien is Froome wel de schoonste Tourwinnaar ooit”
foto: Sirotti
zaterdag 12 mei 2018 om 11:59

Dekker: “Misschien is Froome wel de schoonste Tourwinnaar ooit”

Thomas Dekker mag dan al enkele jaren met pensioen zijn, hij heeft nog altijd een mening over het huidige wielrennen. De 33-jarige Noord-Hollander – die de Giro d’Italia volgt voor het AD – wil niet meegaan in de huidige teneur rondom Chris Froome. “Misschien is hij wel de schoonste Tourwinnaar die we ooit hebben gehad”, aldus Dekker in gesprek met Velonews.

Dekker – die tijdens zijn loopbaan betrapt werd op het gebruik van dynepo en later dopinggebruik bekende – twijfelt aan de rol van de publieke opinie. “Iedereen wil Froome aan de schandpaal nagelen. Maar ik ben ervan overtuigd dat Salbutamol geen game-changer is. Misschien is Froome wel de schoonste Tourwinnaar die we ooit hebben gehad.”

“Het is lastig omdat het wielrennen wellicht nooit schoner is geweest, maar toch wordt de sport geteisterd door schandalen. Ik vertrouw Sky niet 100%, maar Froome is zo mager als maar zijn kan. Hij werkt zich een slag in de rondte. Kan het niet zijn dat hij gewoon schoon is? Ik weet het niet”, aldus Dekker.

“Sky maakt het zichzelf moeilijk”
Toch is de Nederlander ook kritisch op de Britse ploeg. “Ze begonnen met een schoon imago en ze zouden het wielrennen gaan veranderen. De laatste jaren krijgt hun imago echter een flinke knauw. Ze zijn niet meer zo transparant als vroeger. Als journalist mag je bepaalde vragen niet meer stellen, en ze hebben met het aantrekken van teamarts Geert Leinders een foute keuze gemaakt. Ze maken het voor zichzelf moeilijk.”

Dekker probeert het eventuele misbruik van Salbutamol in perspectief te plaatsen, maar beseft dat dit niks hoeft te zeggen. “Ik weet dat je Salbutamol kunt injecteren of in pilvorm kunt innemen. Dan heeft het een anabole werking. In dat geval moet Froome meteen geschorst worden.”

“Huidige wielrennen schoner dan in mijn tijd”
Ondanks de donkere wolken die boven Sky en daarmee ook de wielersport hangen, is Dekker ervan overtuigd dat het er schoner aan toe gaat dan in zijn tijd. “Iedereen neemt het een stuk serieuzer. In mijn tijd nam je doping en kon je alsnog een goed leven hebben. Nu is het haast een bizarre sport geworden; je ziet zoveel renners met anorexia.”

“Vroeger kon je overgewicht compenseren met dopinggebruik. Tegenwoordig doe je echter niet meer mee als je niet zo licht bent als je concurrent. Je kunt vandaag de dag geen EPO, cortisonen of groeihormonen meer gebruiken.”

RIDE Magazine
54 Reacties
Sorteer op:
12 mei 2018 14:15
Bijzonder dat Evans zo'n schoon imago heeft bij sommigen. De ploegen en tijd waarin hij reed, en de tegenstanders die hij achter zich liet, zorgen in ieder geval dat bij mij alle alarmbellen afgaan. Maar wat hem echt verdacht maakt is zijn contact met dr. Ferrari, waar hij naar eigen zeggen alleen een "training test" heeft laten uitvoeren.
12 mei 2018 14:28
Dit relaas gaat alle kanten op zonder echte kop of staart.
12 mei 2018 14:32
@ilLan, ik geloof je op je woord dat dat clean resultaat is, en ik sta dan ook corrected ;-)
Ik heb het gewicht van 67 bij de door mij genoemde lengte alleen even gehaald toen ik uit een ziekenhuis kwam en mijn lichaam ook spiermassa had opgevreten (atletische bouw).
Ik zag er wel even uit als een grote ronde renner, bijzondere ervaring.
De kilos vlogen er vervolgens weer rap aan terwijl ik conditie weer opbouwde, zonder verkeerd te eten en drinken.
Scherper dan 76kg ben ik zelf in normale doen als volwassene nooit gekomen, maar inderdaad: elk individu is anders aangelegd zoals ook weer mooi te zien is in deze Giro, zonder dat het verdacht hoeft te zijn, van een Chavez tot een Dumoulin. Zeker in laatstgenoemde stel ik veel vertrouwen.
12 mei 2018 14:38
Ik heb niks tegen Thomas Dekker. Ik hoor voormalige dopingrenners graag over dit onderwerp praten. Het klinkt heel aannemelijk wat hij zegt over Froome.

Ook vind ik het zorgwekkend hoe mager wielrenners tegenwoordig moeten zijn om klassementsrenner te kunnen worden. Dat kan niet gezond zijn. Roofbouw op het lichaam denk ik dan.
12 mei 2018 14:39
Z'n gewicht kan nog wel maar z'n vetpercentage van 4 a 5% is gewoon belachelijk. Dan moet je een keer ziek worden, dat dat bijna niet is gebeurd is wat mij betreft onmogelijk. Verder geloof ik wel dat hij redelijk schoon is. Hij heeft een VO2 max van boven de 90. Dat is tegen het onmenselijke aan.
12 mei 2018 14:43
Schoonste..? Volgens wordt er bedoeld 'minst vuil' .
Wanneer je 'schoonste' aangeeft betekent dat alle andere renners schoon zijn of waren, en volgens mij is dat niet het geval.
12 mei 2018 14:46
Wat zou eigenlijk ongezonder voor het lichaam zijn ? Zonder doping en broodmager drie weken de Tour rijden over de Alpen en Pyreneeën of met meer medische preparatie dit doen ? Los van de ethische vraagstukken over doping.
12 mei 2018 14:52
Het ongezondst is harder gaan dan je kan, dus met dope. Je lichaam geeft niet voor niets op op een gegeven moment.
12 mei 2018 15:00
Een verhaal gebaseerd op niks. Hij dacht van ik ga maar weer eens een keer wat roepen. Ben lang niet meer in de media geweest.
12 mei 2018 15:07
Ik had als puber jarenlang een vetpercentage van rond de 5%, dit zonder topsport.
12 mei 2018 15:14
Beroepsdeformatie vanSpringel.

8.6, en een abonnement bij de Zino zeker? ;)
12 mei 2018 15:40
@8.6
Dat is toch precies het verschil. Je lichaam dagelijks uitputten zonder reserves kan niet altijd goed gaan. Herinner me wel een aantal Vuelta opgaves maar verder weinig bijzonders.
12 mei 2018 17:52
Ik heb al jarenlang een vetpercentage van 20%, dit zonder topsport.
On: Cadel Evans de schoonste sporter die ooit de Tour won, is hetzelfde als zeggen dat Evans de beste wielrenner ooit is.
12 mei 2018 19:17
Ik vraag me echt af of er 1 renner is die helemaal schoon is, misschien bram tankink.
12 mei 2018 21:01
@EricV
Ik denk dat geen enkele topsporter helemaal schoon is. Een Tankink kan leuk lopen blaten, maar dit verhaaltje heb ik de afgelopen 10 a 15 jaar al vaker gehoord. Helaas wordt je een paar jaar later toch weer met je neus op de feiten gedrukt.

Verder een nuance met betrekking tot het gewicht: je eigen gewicht vergelijken met die van een topsporter is lastig en zeker ondoenlijk als je van je eigen pubergewicht uitgaat. Verder kan middels mijn persoonlijke ervaringen beamen dat topsport eigenlijk niet natuurlijk mogelijk is met een dergelijk laag gewicht.....
13 mei 2018 10:31
Je hebt tegenwoordig genetische epo. Dat is heel makkelijk te krijgen en is nog geen test voor. Geloof mij maar dat al die gasten dat gebruiken. Er bestaat geen schone Tourwinnaar. Ook geen schone top 20 renner in de Tour
13 mei 2018 11:43
Genepo bestaat al een aantal jaren. En kan inderdaad nog niet opgespoord worden. Er zit wel een nadeel aan.. grotere kans op hartinfarct..
13 mei 2018 11:51
Evans? Maybe. Froome? Maybe. Nibali lijkt me schoner en zijn progressie als wielrenner alsook zijn consistentie in behaalde resultaten zorgen bij mij voor weinig vraagtekens. Sommigen vinden hem misschien onsympathiek maar dat is een heel ander verhaal.
13 mei 2018 11:57
Nibali schoner? Dit moet een grap zijn.
13 mei 2018 12:01
@mark vv
Ontwikkeling van genepo zal wellicht weer voor een nieuwe generatie cheaters zorgen. De risico's zijn echter groot m.n. hartinfarct. Wat dat aangaat is de opmars er in het voetbal er al jaren. Over de hele wereld is er de laatste jaren een toename in hartinfarcten op het veld gedurende de inspanning of het nu een wedstrijd of training is. Waarbij natuurlijk niet iedereen met een hartinfarct een gebruiker is. Het is spelen met levens.
13 mei 2018 12:02
@kielabokki
Ben benieuwd naar je toelichting
13 mei 2018 12:12
Astana zou al genoeg moeten zeggen.
13 mei 2018 12:14
@kielaboki.....
Ik begrijp van jouw beide gedachte over mij helemaal niets. Leg eens uit.
13 mei 2018 12:19
Ik val je bij vanSpringel. Je was kennnelijk de enige die ook viel over de woordkeuze. Dat zie ik als typische beroepsdeformatie van beroepsrenners die zelf ook gebruikt hebben. Blijft bizar hoe er andere mores geldt. Het is een beetje als defensie, hoe ze daar praten over de ‘burgermaatschappij’, alsof ze zelf in een parallelle dimensie leven. Alsof ze geen onderdeel meer zijn van de normale maatschappij. Het onderbewuste doet er alles aan om eigen gedrag en keuzes te rechtvaardigen.
13 mei 2018 12:23
Weet niet of die redenering steek houdt kielabokki. Astana werd in verband gebracht met doping. Dus alle renners van Astana incl. Nibali hebben doping gebruikt. Als er nou een directe verdachtmaking was naar Nibali dan is het een ander verhaal. Was ik ook geen fan van m geweest denk ik :-(

Om te reageren moet je ingelogd zijn.