Dekker: “Misschien is Froome wel de schoonste Tourwinnaar ooit”
foto: Sirotti
zaterdag 12 mei 2018 om 11:59

Dekker: “Misschien is Froome wel de schoonste Tourwinnaar ooit”

Thomas Dekker mag dan al enkele jaren met pensioen zijn, hij heeft nog altijd een mening over het huidige wielrennen. De 33-jarige Noord-Hollander – die de Giro d’Italia volgt voor het AD – wil niet meegaan in de huidige teneur rondom Chris Froome. “Misschien is hij wel de schoonste Tourwinnaar die we ooit hebben gehad”, aldus Dekker in gesprek met Velonews.

Dekker – die tijdens zijn loopbaan betrapt werd op het gebruik van dynepo en later dopinggebruik bekende – twijfelt aan de rol van de publieke opinie. “Iedereen wil Froome aan de schandpaal nagelen. Maar ik ben ervan overtuigd dat Salbutamol geen game-changer is. Misschien is Froome wel de schoonste Tourwinnaar die we ooit hebben gehad.”

“Het is lastig omdat het wielrennen wellicht nooit schoner is geweest, maar toch wordt de sport geteisterd door schandalen. Ik vertrouw Sky niet 100%, maar Froome is zo mager als maar zijn kan. Hij werkt zich een slag in de rondte. Kan het niet zijn dat hij gewoon schoon is? Ik weet het niet”, aldus Dekker.

“Sky maakt het zichzelf moeilijk”
Toch is de Nederlander ook kritisch op de Britse ploeg. “Ze begonnen met een schoon imago en ze zouden het wielrennen gaan veranderen. De laatste jaren krijgt hun imago echter een flinke knauw. Ze zijn niet meer zo transparant als vroeger. Als journalist mag je bepaalde vragen niet meer stellen, en ze hebben met het aantrekken van teamarts Geert Leinders een foute keuze gemaakt. Ze maken het voor zichzelf moeilijk.”

Dekker probeert het eventuele misbruik van Salbutamol in perspectief te plaatsen, maar beseft dat dit niks hoeft te zeggen. “Ik weet dat je Salbutamol kunt injecteren of in pilvorm kunt innemen. Dan heeft het een anabole werking. In dat geval moet Froome meteen geschorst worden.”

“Huidige wielrennen schoner dan in mijn tijd”
Ondanks de donkere wolken die boven Sky en daarmee ook de wielersport hangen, is Dekker ervan overtuigd dat het er schoner aan toe gaat dan in zijn tijd. “Iedereen neemt het een stuk serieuzer. In mijn tijd nam je doping en kon je alsnog een goed leven hebben. Nu is het haast een bizarre sport geworden; je ziet zoveel renners met anorexia.”

“Vroeger kon je overgewicht compenseren met dopinggebruik. Tegenwoordig doe je echter niet meer mee als je niet zo licht bent als je concurrent. Je kunt vandaag de dag geen EPO, cortisonen of groeihormonen meer gebruiken.”

RIDE Magazine
54 Reacties
Sorteer op:
13 mei 2018 12:42
EricV - 12 mei 2018 om 19:17
Ik vraag me echt af of er 1 renner is die helemaal schoon is, misschien bram tankink.

Ik denk dat er veel meer dan je denkt helemaal schoon zijn, maar okay om er eentje te noemen omdat dat ook al beweerd is door renners die juist wel op doping betrapt zijn: LTD (lees boek Thomas Dekker maar)
13 mei 2018 14:12
@ kielabokki....
Helder ! Begrijp je helemaal en ook mee eens. Wanneer je stug blijft geloven in een gesuggereerde 'waarheid' dan wordt het werkelijkheid. Kerken en kathedralen zijn er door gebouwd.
13 mei 2018 14:41
Daarom kun je er ook niet over discussiëren. Allemaal gebaseerd op vermoedens. Toch het dossier Astana is zo belachelijk dat je in mijn ogen je geloofwaardigheid verliest als je daar nog heen gaat.
Verder zijn die Arabische ploegen ook een reünie van ouwejongenskrentenbrood-Italianen. En liquigas, tja. Het is vergeleken met Spanje wel beter geworden in dat land maar ondertussen blijft het veel oud-wielrennen waarmee Nibali altijd omringt is. Maar goed nogmaals : gevoel/vaag/geen discussie waard.
Om hem als schoon voorbeeld te nemen, daar gaan mijn nekharen toch wel wat van overeind staan. Kom op.
13 mei 2018 14:57
Laten we ophouden met het gedoe om Froome!
froome is een fantastische wielrenner!
IK ben niet zijn fan maar ik heb veel respect voor hem.
groetjes Yara
fan van Valverde

Om te reageren moet je ingelogd zijn.