Dennis: “In de Giro vond ik Dumoulin inspirerend”
foto: Sirotti
woensdag 20 december 2017 om 18:20

Dennis: “In de Giro vond ik Dumoulin inspirerend”

Rohan Dennis hoopt zich de komende jaren om te scholen tot klassementsrenner. In gesprek met Cyclist vertelt hij wat de grootste uitdagingen zijn en wat hij graag wil behalen.

De 27-jarige tijdrijder geeft zichzelf vier jaar om mee te kunnen strijden in het klassement van een grote ronde. “Dit jaar was een van de vier jaren die ik mijzelf geef om een klassementsrenner te worden. Als het niet lukt na vier jaar ga ik terug naar wat ik goed kan. Tijdrijden en klassementen van één week”, vertelt hij.

Uitdaging
In zijn transformatie ziet Dennis als grootste uitdaging het uithoudingsvermogen. “Je moet na vier of vijf uur koers nog vermogens kunnen trappen die ik normaal in een tijdrit rijd. Op dat front moet ik nog wel wat werk verzetten. Gewicht is natuurlijk ook een factor, maar als je te veel gewicht verliest en kracht kwijtraakt is dat een probleem. Het belangrijkste is kracht opbouwen. Zo blijf je van het eerste tot het vijfde uur van een etappe sterk”, legt hij uit.

Daarin ziet hij ook het grootste verschil tussen wedstrijden van één week en grote ronden van drie weken. “Dat is een grote factor in die verandering naar klassementen in grote ronden rijden. Gedurende één week wordt je getest maar een derde week is een heel ander beest.”

Inspiratie
Dit jaar hoopte hij op een goede eindklassering in de Giro d’Italia. Door een valpartij in etappe drie verdween die hoop echter snel. Hij maakte van de gelegenheid gebruik om te leren van Tom Dumoulin en zijn strijd om de eindwinst. “In de Giro vond ik hoe Dumoulin heeft gekoerst inspirerend. Fysiek en mentaal bleef hij heel positief ongeacht wat er gebeurde. Zo verloren ze Wilco Kelderman maar hergroepeerde de ploeg en gingen ze door. En we kunnen grapjes maken over het toiletincident maar hij bleef doorgaan. Ik dacht dat hij die dag de Giro had verloren, maar dat was niet zo”, vertelt de Australisch kampioen tijdrijden.

De overeenkomsten tussen Dennis en tijdrijders als Dumoulin stemmen hem positief. “We zijn eenzelfde soort renner. Hij probeerde een paar jaar voor mij klassementsrenner te worden. Dat geeft me vertrouwen. Wiggins is ook een goed voorbeeld. Een pure tijdrijder die de Tour de France en het WK tijdrijden wint. Het is mogelijk voor het type renner die ik ben het goed te doen in een grote ronde”, stelt hij

Over zijn ambitie voor de komende jaren is hij duidelijk. “Hopelijk kan ik één of meer wereldtitels in het tijdrijden pakken. Wat betreft het klassement van een grote ronde ben ik minder kieskeurig. Ze zijn op bepaalde manieren allemaal bijzonder.”

RIDE Magazine
27 Reacties
Sorteer op:
20 december 2017 18:24
He-le-maal de weg kwijt. Hou het gewoon bij tijdrijden.
20 december 2017 18:28
Ik geloof niet in Dennis als podiumkandidaat in een grote ronde. Gelukkig heeft hij er zelf meer vertrouwen in dan ik.
20 december 2017 18:34
Ik zie eigenlijk niet in waarom het niet zou kunnen, heeft inderdaad erg vergelijkbare kwaliteiten met Dumoulin en heeft een duidelijk uitgestippeld plan. Vind het in elk geval knap dat hij het probeert en op de lange termijn denkt, als het dan ook nog zou lukken is het een prachtig stukje carrièreplanning!
20 december 2017 18:35
Helemaal eens, Tom is ook geen wonderkind, elke tijdrijder kan bergop winnen is inmiddels wel duidelijk. Hoe meer pk's hoe meer reserve je hebt aan het eind vd rit. Zie hem veel liever als concurrent dan Froome.
20 december 2017 18:45
Ooit doorgebroken met die top 10 klassering in de Dauphine. Hij heeft veel pech gehad met blessures volgens mij. Maar hoeveel top 10 klassementen heeft hij werkelijk in 1 weekse WT rondes met bergen gereden? Ik kan me er zo snel geen herinneren. Dus er mogelijk nog welwat werk aan de winkel.
20 december 2017 19:06
Dennis moet niet onderschat worden, mits stijgende persoonlijke lijn en sterk team.
Tom gaat dan zeker een dikke kluif (rivaal) aan die Aussie hebben, zoals al in tijdritten.
20 december 2017 19:16
Ik geloof wel in Dennis. Ik vond hem in de Tirreno al verrassend sterk en daar zat hij niet ver achter Dumoulin in de bergrit, en uiteindelijk vóór Dumoulin in het klassement.
20 december 2017 19:48
Dennis heeft best potentie maar moet zich als klassementsrenner toch echt nog helemaal bewijzen. Ik vind het ook wel interessant dat hij zichzelf min of meer omschrijft als een topper in het kortere rondewerk die het nu ook in de grote rondes wil proberen. Maar wat heeft hij nou eigenlijk gepresteerd in rondes van 1 week van enige betekenis? In zijn begindagen net top-10 gereden in de Dauphiné dankzij een sterk tijdrit en dit jaar op het podium in een makkelijke editie van de Tirreno dankzij een superieure ploegentijdrit van BMC, dat is het eigenlijk wel. Voorlopig vind ik de vergelijking met Dumoulin dan ook nog op behoorlijk wat drijfzand gebouwd. Die heeft aankomsten bergop op zijn naam staan in alle grote rondes, won de Giro, won bijna de Vuelta, stond op het podium in Zwitserland en is zelfs nog jonger. Ik denk dat Dennis zich wellicht eerst beter op de kortere rondes kan richten en daar proberen echt een topper in te worden. En misschien aan zijn stuurvaardigheid werken want hij lijkt opmerkelijk vaak te vallen, of ligt dat nou aan mij? De Giro, Ronde van Zwitserland, Olympische Spelen, WK tijdrijden schieten me zo te binnen.
20 december 2017 21:20
Was in Rio en WK wellicht de grootste uitdager van de uiteindelijke winnaar, maar beide keren pech. Wellicht 'valt' het binnenkort allemaal een keer op zijn plaats.
20 december 2017 22:27
Als hij niet zoveel van zn fiets valt dan had hij inmiddels al meer indruk gemaakt. Ook bij het wk TT was hij de enige die Tom gung bedreigen....en hij viel weer.
21 december 2017 00:00
Ja maar aan de andere kant zeggen we ook over gasten die zich het hele jaar toeleggen op tijdritten DOE ook eens wat anders...
21 december 2017 01:35
Dennis is wél een soort angstgegner van Dumoulin. Heeft hem bijv. ooit verslagen in de Tourproloog in het land van Dumoulin én meerdere malen op het wk tijdrijden, maar dat zijn we vergeten na Tom's giro-winst.

Ik wil niet zeggen dat hij intrinsiek een betere versie van Dumoulin is maar de hoon die ik in dit topic zie is wel onterecht. Ik zie in hem net zo'n grote toekomstige rivaal als een Miguel Angel Lopez bijvoorbeeld.
21 december 2017 07:55
Ik daarentegen denk dat het helemaal niks wordt.
21 december 2017 08:10
Verwacht er weinig van, maar ga het lekker proberen.
21 december 2017 08:40
Misschien wel de potentie maar ik vind het een type renner die ook veel tegenslag kent.
21 december 2017 08:58
Had ie eigenlijk in de Tour of the Alps dit jaar al moeten laten zien.
21 december 2017 10:54
Qua tijdrijders capaciteiten is die wellicht in dezelfde catagorie (qua pure PK's waarschijnlijk sterker), maar qua talent schaal ik Dumoulin veel breder in.
21 december 2017 11:43
Vele jaren geleden wilde hij al ronderenner worden en kwam destijds bij Rabo continental terecht, kon niet aarden en stapte over naar een andere ploeg.
Al die jaren zou hij al bezig moeten zijn geweest met zijn ontwikkeling als ronderenner maar dat is er net als bij Tony Martin tot nog toe niet uitgekomen.

Ik zie het eerlijk gezegd ook niet meer gebeuren nu. Er zijn nou niet echt hoopgevende tekenen geweest dat hij met de betere klimmers mee zou kunnen.
Top 5 in een grote ronde lijkt mij uitgesloten
21 december 2017 11:44
Wil overigens niet zeggen dat het geen fantastische tijdrijder is en altijd al is geweest.
21 december 2017 12:01
@wielerfan
Geen vergelijking met Martin, staat veel scherper dan die Sherman tank die in de Tour een wanhopige duosolo reed, niet al te snugger.
21 december 2017 13:10
Als fan van Tom, "vrees(de)" ik Dennis het meest. In hem zie ik net zoveel of misschien wel meer potentie dan Tom.

Vergeet niet, deze ex-zwemmer (!) is een mega-talent!!
Sporters die goed presteren in andere sporten en naar wielrennen overstappen doen het vaker super (Armstrong, Roglic).

Zelfde gewicht, zelfde vermogens trappen.
Inderdaad, nu nog uitbreiden naar rittenkoersen van langer dan een week, en mentaal een stapje erbij, en je bent er bijna.
21 december 2017 13:20
@Assen
Goed gezien, zelfs al beginnen ze pas na hun 20e, draait alles om de basis en zelfvertrouwen wat ie nog ietwat lijkt te ontberen, Tom's grootste kracht, relaxed en nooit in paniek.
21 december 2017 14:06
Dat riep Tony Martin ook al eens, maar dat pakte(misschien tot op de dag van vandaag i.v.m. mindere presteren) slecht uit. Er zijn maar weinig renners waarbij een "transformatie" succesvol uitpakt. Je lichaam is nou eenmaal gebouwd op een bepaalde disipline en daar heb je het mee te doen. Wanneer je dan gaat spelen met training/gewicht, kan je soms alleen maar slechter worden. Maar zoals gezegd, er zijn altijd uitzonderingen zoals Wiggins, Thomas en ook Kittel, hij was voorheen geen sprinter.
21 december 2017 15:14
Dennis leeft als een puber. Check zn sociale media maar eens. Als hij echt serieus werk gaat leveren dan kan hij best veranderen in een rondrennen.
22 december 2017 00:04
"Tijdrijders die zich omscholen naar Ronderenner mislukken vaak, zie Tony Martin"
"Atleten uit een andere sport worden vaak topwielrenners, zie Armstrong en Roglic"

Zijn niet juist Martin, Armstrong en Roglic de uitzonderingen?

Om te reageren moet je ingelogd zijn.