Derde ritzege Ewan in Tour Down Under, Van Poppel derde
foto: Sirotti
vrijdag 20 januari 2017 om 06:06

Derde ritzege Ewan in Tour Down Under, Van Poppel derde

Caleb Ewan heeft in Campbelltown zijn derde etappe van deze Tour Down Under gewonnen. De rappe Australiër van Orica-Scott was Peter Sagan (BORA-hansgrohe) en Danny van Poppel (Sky) te snel af. Richie Porte blijft de leider in het algemeen klassement.

Drietal geeft kleur aan de rit
Maurits Lammertink mengde zich in de strijd om de kopgroep van de dag, maar hij haalde het niet. Ondřej Cink (Bahrain Merida), Jack Bauer (Quick-Step Floors) en Cameron Meyer (UniSA-Australia) sloegen de handen ineen. De maximale voorsprong die zij bij elkaar reden, was drie minuten. BMC had de controle over het peloton.

De kopgroep van de dag – foto: Sirotti

Bauer zingt het lang uit
Lars Bak, Will Clarke en Michael Valgren gingen nog in de tegenaanval, maar de drie wisten de oversteek niet te maken. Vooraan bleef Bauer het langst over. Cink was de eerste die de rol moest lossen en op dertig kilometer tot de finish gooide ook Meyer de handdoek in de ring. Met een sterke solo hield Bauer het peloton, dat aangevoerd werd door Orica-Scott en Sunweb, achter zich.

Nummer drie voor Ewan
Op drie kilometer van de streep in Campbelltown was het lied van Bauer afgelopen. Inmiddels hadden ook de andere sprintersploegen zich aan het front gemeld, waaronder Sky met Danny van Poppel. Een renner van BORA-hansgrohe probeerde de sprint nog te ontregelen, maar het was Van Poppel die als eerste de spurt aan kon gaan. Caleb Ewan sprong uit het wiel van onze landgenoot en trok voor de derde keer deze ronde aan het langste eind. Wereldkampioen Peter Sagan werd, net als in etappe drie, tweede.

RIDE Magazine
60 Reacties
Sorteer op:
20 januari 2017 09:37
Wie was de piloot van battaglin? Kwam als een raket naar voren. Maar vlak voor die bocht werden ze aan alle kanten voorbij gereden en raakte battaglin ook nog eens ingesloten. Van positie 2 naar 40 in 100m of zo. Toch knap dat hij dan nog top 10 rijd.
20 januari 2017 09:41
Elk jaar heb ik voor mijn beleving van de TdU genoeg aan dagelijks 10 seconden kennisnemen van de Wielerflits verslagjes (deze keer +20 wegens reageren, ik lijk wel gek).

(elke TdU baal ik vooraf als een soort wielerjunk niet live te kunnen kijken, maar na het eerste etappeverslagje is dat onbehagen al totaal weg en is er opluchting en tevredenheid daarover)
20 januari 2017 10:14
Oh, het heeft wel degelijk geholpen, kijk maar naar het van enthousiasme uitpuilende volgtopic van afgelopen nacht.
20 januari 2017 10:16
Het is wat het is mensen. Het seizoen begint voor mij nog steeds bij de omloop maar de TDU hoort wel gewoon bij het wielrennen, ik kan het wel waarderen.
20 januari 2017 10:25
Quote:
Oh, het heeft wel degelijk geholpen, kijk maar naar het van enthousiasme uitpuilende volgtopic van afgelopen nacht.


Dat zou, in theorie, natuurlijk ook te maken kunnen hebben met het feit dat veel mensen een leven hebben en niet midden in de nacht naar alle wielerwedstrijden kunnen kijken.

Maar hoe dan ook: het is niet het mooiste rondje nee, maar prima om zo het jaar te beginnen. Belangrijker nog: in elke post onder elk topic daarover zeuren heeft helemaal geen zin. Die finish op Willunga is mooi, die in Paracombe was dat ook. Verder vind ik het persoonlijk ook jammer dat ze niet meer van Australie laten zien door middel van het fietsen, maar ik lig er niet wakker van. Vandaar dat ik ook niet op het volgtopic was denk ik..
20 januari 2017 10:27
Misschien dat het voor de spanning goed zou zijn als de top drie op zijn minst nog wat zou rouleren, want als elke dag dezelfde wint is er inderdaad vrij weinig aan. Maar als van Poppel alle sprints tot nu toe zou hebben gepakt, zou de helft van de wielerflitsers hier waarschijnlijk vinden dat deze koers een van de belangrijkste rondjes van het jaar is.
20 januari 2017 10:33
Al winnen de Paus, Obama en Dries Roelvink hier de etappes > het blijft oersaai en de naam TDU (prima naam) onwaardig > wees creatief, rij in een week naar Sydney toe en maak er een PN-TA-achtige koers van.
20 januari 2017 10:50
Waarom klaagt niemand over het feit dat dit wel een erg Australisch feestje is? Het moest eens een bepaald buurland van Nederland zijn...
20 januari 2017 10:51
@RV
Wat betreft het moois in Australië. Australië is nagenoeg uitsluitend bewoond aan de kustlijnen omdat de kern in hoofdzaak bestaat uit kurkdroog land waar het hard leven is (the outback) en waar aan mijnbouw wordt gedaan. Als je een mooie spannende koers wil zien kijk dan naar de Crocodile Trophy. Deze MB-koers wordt elk jaar samengevat op sporza. Dat is een koers. Het is eenvoudiger dan het lijkt om een Tour door het hele land te organiseren en mooie plaatjes laten zien aan de kijkers zoals in pakweg Zwitserland, laat staan de vele en verre verplaatsingen zo vroeg op het seizoen.

on: Swift was ook is van de partij!
20 januari 2017 10:56
Dat is natuurlijk niet helemaal waar want tussen Melbourne en Sydney kun je flink de bergen in waar ook Tasmanie heel wat leuks uit te zetten valt.
20 januari 2017 10:59
Tasmanië is een apart eiland. Moet je de boot op. Ja je hebt aan de oostkust een bergketen maar is dit echt nodig. Er is de rest van het al overvolle kalenderjaar genoeg te beleven voor de wielerliefhebber.
20 januari 2017 11:06
Geen probleem toch ? Doe je gewoon 1 x in de 2 jaar 2 etappes daaro.
20 januari 2017 11:13
Dan moeten de renners dus in de eerste wedstrijd van het jaar al een eind gaan reizen in een 1-weekse ronde... Dat zal de toppers echt aantrekken, maar niet heus.

Het is toch juist leuk dat dit deelnemersveld steeds sterker wordt, dat komt juist doordat het allemaal zo goed bij elkaar ligt. Meermaals renners gehoord die het fantastisch vinden dat ze NIET hoeven te reizen tijdens dit rondje, maar een mooi parcours hebben vanuit hetzelfde hotel.
20 januari 2017 11:22
Zucht, wat de renners allemaal wel en niet willen, of de renners nou wel of niet financiele zekerheid en een goed verdienmodel hebben, of er nou wel of niet wereldtoppers aan komen kakken, .... Allemaal voer voor de insiders & nerds maar geen dode ziel onder het grote publiek die daar een moer om geeft. Maak er een spectaculaire ronde van met mooie etappes door schitterende gebieden en een 'minder' doch gemotiveerder peloton waar de tot-op-het-bot-gemotiveerde Aussies de strijd aankunnen met enkele zich hierop toespitsende buitenlanders en je hebt iets in handen, nu is het gewoon kwaken, netwerken, beetje rondkakken, 5 x sprint 2 x wachtpoef en weer weg, misschien vet chill vd renners maar w h o c a r e s vd rest.
20 januari 2017 11:23
En 'deelnemersveld' is 1 vd meest overschatte elementen in het wielrennen en al helemaal wanneer 75% pas halverwege hun kwabreductie zit en alleen een beetje stom meerijden.
20 januari 2017 11:24
Allemaal leuke fantasieën RV maar het gaat niet gebeuren, ik ben het zowaar eens met LL in deze.
20 januari 2017 11:25
Wat een hoop geklaag weer hier.
TDU is een mooi rondje waarin renners zich in mooi weer (hittegolven buiten beschouwing gelaten) kunnen klaarstomen voor het nieuwe jaar. Er zijn meer dan genoeg zware koersen later op het jaar en de tendens spurters amper nog iets te gunnen vind ik ook jammer. Dat er dan nog eens geklaagd wordt over plaatselijke rondjes kan er bij mij helemaal niet in, terwijl zo veel mensen het erover eens zijn dat het net meer publiek aantrekt op het parcours zelf.

Maar goed, wat ik dan ook weer onthouden heb aan die afgrijselijke discussie over Bahrein eerder deze week is dat gebruiker Vainsteins een verzuurde, negatief ingestelde racist is, dus zijn mening is voor mij ook niet veel meer waard.
20 januari 2017 11:29
Kijk dan lekker de Cadel Oceans Road Race, of dat andere rondje daar. Mooie parcoursen, en een waardeloos deelnemersveld. Precies iets voor jou "en het grote publiek"!
20 januari 2017 11:30
Nou @RV Voor mij als Europeaan, in Europa waar het gros van de wielerliefhebbers zit, kan het eigenlijk geen moer schelen waar ze rijden, wie er deelneemt en of ze op de foto met een Tasmaanse Duivel poseren want op dat moment lig ik toch in mijn bed te slapen. En op het moment dat ik mijn laptop opzet om te kijken wie er gewonnen heeft, of eventueel een korte samenvatting te bekijken, is er geen haar op mijn hoofd dat ook maar enige interesse toont over welke berg men nu precies in Australië heeft beklommen en of er een prachtige inlandse boom langs de kant van de weg staat. Deze discussie is dus wat mij betreft de facto zinloos. Het enige wat telt is dat het wielrennen een internationaal elan krijgt door andere continenten aan te boren.
20 januari 2017 11:33
Verzuurde racist, haha, niks van waar ik ben een cynisch/sarcastisch type fantast/idealist eerder, dit is een discussieforum en geen modeshownetwerkborrel, aanzetten die hap.
Trouwens altijd fan geweest van Leukemans, die nam nooit een blad voor de mond.
20 januari 2017 11:51
Uff wat een hoop gezeur over het parkoers al weer. Gaan we dit nu bij elke koers krijgen?
Straks weer in de zandbak, in de Tour met lange saai ritten etc.?
De rit van vandaag hadden ze ook zoals in 2014 (winst Evans) kunnen doen, met nog een aardig klimmetje voor de finish.
Voor al die zeurpieten ga zelf op de fiets zitten en zulke etappes rijden;)
20 januari 2017 11:51
Vooropgesteld, ik vind het, vooral voor de renners die daar rijden, een leuk begin van het wielerjaar. Adelaide en de streek daar omheen is de plek in Australië waar men alles doet om het fietsen te promoten, er zijn prachtige tochten te maken en daar trekt men vanuit heel Australië naar toe. Om te kijken naar de TDU is net zo saai als 10 - 15 etappes in een grote ronde maar gelukkig een stuk korter waardoor het meer aanvaardbaar wordt. Het feit dat de Australiërs buitengewoon presteren ligt voor de hand. Het commentaar op tv loopt over van enthousiasme, overal wordt met positiviteit naar gekeken en Robbie McEwan is de José de Cauwer van Australië.
20 januari 2017 11:53
Idd, de renners hebben niet zoveel te willen wanneer de wielrennerij zo om geld en een verdienmodel verlegen zit dat ze zelfs in de woestijn naar doekoes zoeken.
20 januari 2017 11:54
Maar dan de vraag: moet elk rondje zo zwaar zijn dat alleen de klimmers er kunnen winnen? In dit rondje kunnen ook de renners winnen die goed zijn in de ardennen. En als seizoensopener is zo'n ronde prima. En romans iemand die gisteren nog Froome een valpartij of een bocht missen toewenst in een afdaling in de Tour.... moet jij dan degene zijn die de sport vooruit wil zien gaan? Eerst maar eens wat meer respect opbrengen voor bepaalde renners en wat minder klagen en zeuren over alles.
20 januari 2017 11:56
RV
Maak je niet zo druk joh, het gaat alleen maar om fietsen

Om te reageren moet je ingelogd zijn.