Derde ritzege Ewan in Tour Down Under, Van Poppel derde
foto: Sirotti
vrijdag 20 januari 2017 om 06:06

Derde ritzege Ewan in Tour Down Under, Van Poppel derde

Caleb Ewan heeft in Campbelltown zijn derde etappe van deze Tour Down Under gewonnen. De rappe Australiër van Orica-Scott was Peter Sagan (BORA-hansgrohe) en Danny van Poppel (Sky) te snel af. Richie Porte blijft de leider in het algemeen klassement.

Drietal geeft kleur aan de rit
Maurits Lammertink mengde zich in de strijd om de kopgroep van de dag, maar hij haalde het niet. Ondřej Cink (Bahrain Merida), Jack Bauer (Quick-Step Floors) en Cameron Meyer (UniSA-Australia) sloegen de handen ineen. De maximale voorsprong die zij bij elkaar reden, was drie minuten. BMC had de controle over het peloton.

De kopgroep van de dag – foto: Sirotti

Bauer zingt het lang uit
Lars Bak, Will Clarke en Michael Valgren gingen nog in de tegenaanval, maar de drie wisten de oversteek niet te maken. Vooraan bleef Bauer het langst over. Cink was de eerste die de rol moest lossen en op dertig kilometer tot de finish gooide ook Meyer de handdoek in de ring. Met een sterke solo hield Bauer het peloton, dat aangevoerd werd door Orica-Scott en Sunweb, achter zich.

Nummer drie voor Ewan
Op drie kilometer van de streep in Campbelltown was het lied van Bauer afgelopen. Inmiddels hadden ook de andere sprintersploegen zich aan het front gemeld, waaronder Sky met Danny van Poppel. Een renner van BORA-hansgrohe probeerde de sprint nog te ontregelen, maar het was Van Poppel die als eerste de spurt aan kon gaan. Caleb Ewan sprong uit het wiel van onze landgenoot en trok voor de derde keer deze ronde aan het langste eind. Wereldkampioen Peter Sagan werd, net als in etappe drie, tweede.

RIDE Magazine
60 Reacties
Sorteer op:
20 januari 2017 12:34
Ik kan mij goed vinden in de visie en denkbeelden van RV over de TdU. Het zou zoveel meer kunnen zijn. Anderzijds, gelukkig voor mijn nachtrust is het niet meer dan het is: een bijna vakantiesfeer-seizoensopwarmer, ca. 99% gecaterd voor de Aussies compleet met hosting door good ol' Phil Liggett en Paul Sherwen.
20 januari 2017 12:36
Theuns werd nog bijna van zijn fiets gereden door Ewan.
https://youtu.be/Oh_FcIf9k3I?t=4m28s
20 januari 2017 13:15
Ah verdorie, die Sky-lead-out gaat net opzij op het moment dat Theuns wil anticiperen en de sprint als eerste aangaan. Ik zag het op een vaag filmpje vanuit de lucht op zijnt twitteraccount .Jammer, je ziet Theuns ook flink balen op het filmpje in dit artikel (man in het rood links van de weg). Hij zal nog geremonteerd geworden zijn door een paar, maar beter doen dan zijn 5e plek dan gisteren zat er wel in.

Edit: zie ook beelden ivo001
20 januari 2017 13:48
Niet echt handig gedaan van Theuns, maar ik ben wel benieuwd wat er was gebeurd als het Bouhanni was geweest ipv Ewan
20 januari 2017 15:09
@lyndalid wat een redenering. De cadel great ocean road race is pas vanaf dit jaar world tour, nogal wiedes dat er in de TDU grotere namen komen opdagen. Dat heeft echt niet alleen maar te maken met verplaatsingen of het parcours (of wou je gaan beweren dat de verplaatsingen bij een EENdagsrace al die arme wielrenners gingen opbreken?). Zelfde geldt voor dat 'andere rondje', dat is geen world tour.
Ik snap ergens wel je punt maar als je dat met drogredeneringen wil staven komt het bij mij in ieder geval niet helemaal juist over.
20 januari 2017 16:10
- Australië divers? De vrijdagmiddagborrel is ergens in het land vroeg begonnen. De Great Ocean Road is een magisch divers stukje weg maar dat is niet bijster land en heeft al z'n eigen koers.
- Waarom rijden ze idd niet even creatief het halve land door?
Adelaide -> Melbourne = Amsterdam -> Praag
Adelaide -> Sydney = Amsterdam -> Boedapest
- In de leemte ertussen is vermoedelijk niet een plek te vinden met evident genoeg ruimte om het hele circus onderdak te bieden. Oftewel er zou altijd terug gereden / gevlogen moeten worden naar een van de drie steden.
- Australië zelf is enthousiast. Er komt veel volk op af en het wordt goed bekeken - voor een tamelijk non-wielerland. De niet-beleving hier komt voor een groot deel door het niet-(kunnen-)kijken hier. Of niet de moeite nemen er naar proberen te kijken, maar ondertussen wel zeiken dat het je niet aanstaat.
- De rennners zelf zijn enthousiast - het blijft wel een voorbereidingskoers.
- Hoeveel internationale koersen bestaan er in Europa? De Eneco Tour is de uitzondering toch? (Australie is een continent, geen 'landje')
- Waarom mogen klassiekers wel een (semi-) klassiek parcours hebben en ronden niet? Welke autist heeft die autistische hersenkots vastgesteld? Juist mooi dat deze koers een herkenbaar parcours neerzet.
7. Het is saaie poefpoef-koers? Dat zijn de meerderheid van de koersen tegenwoordig - enkel de kasseienklassiekers onttrekken zich hier jaarlijks aan. De TDU is tenminste nog origineel doordat het niet (grotendeels) beslist wordt door een tijdrit of monsterachtige klim en de koers niet geheel afgebroken wordt tot een fysieke vergelijking
- Doordat Porte een historische beklimming reed is er nu weinig spanning maar doorgaans is het juist een aardig steekspel tussen betere klimmers en heuvelsprinters.

- In beperkte mate wel eens met het commentaar dat er iets meer variatie gezocht zou kunnen worden op een iets grotere oppervlakte.

Het is vrij wonderbaarlijk dat de TDU jaarlijks nog altijd een beetje groeit want (volledige) mondialisering is in elke sport een illusie. Sport = live = nu = onmogelijk = in elk land.
20 januari 2017 17:05
Op alle koersen buiten Europa is kritiek, maar goed, het wielerpubliek is dan ook vrij conservatief. Ik vind de TDU best leuk om te volgen, al zit dit jaar mijn favoriete aankomst er niet in: Stirling, waar heuvelsprinters strijden tegen klimmers en puncheurs.
20 januari 2017 20:35
Wat wordt er hier toch een hoop gezeurd. Het lijken wel wielerhaters i.p.v. liefhebbers.
Ik snap ook niet zo goed hoe je dit saai kunt vinden. Het wordt niet eens uitgezonden en als het te zien is, is de tijd onmogelijk.
20 januari 2017 21:11
– Waarom mogen klassiekers wel een (semi-) klassiek parcours hebben en ronden niet? Welke autist heeft die autistische hersenkots vastgesteld? Juist mooi dat deze koers een herkenbaar parcours neerzet.

Dat was mijn moeder. Ze zei dat anders al die onbeduidende rondjes zouden uitblinken in hun diversiteit. Voor je het weet verwordt wielrennen in veldrijden, tot en met paaltjes discussies aan toe.
20 januari 2017 21:56
“Doordat Porte een historische beklimming reed…”
Als dat de norm is gaan we weer een weergaloos jaar tegemoet met een hoog ‘de mooiste, knapste, beste ooit’- gehalte in de reacties.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.