Drie wielrenners en vier wielrensters maken kans op nominatie Sportgala 2017
Foto LaPresse - Gian Mattia D'Alberto
zondag 26 november 2017 om 18:29

Drie wielrenners en vier wielrensters maken kans op nominatie Sportgala 2017

Drie wielrenners en vier wielrensters worden mogelijk genomineerd voor de titel Sportman en Sportvrouw van het Jaar. Bij de mannen behoren Bauke Mollema, Tom Dumoulin en Dylan Groenewegen tot de laatste elf mannelijke sporters. Anna van der Breggen, Annemiek van Vleuten, Kirsten Wild en Chantal Blaak behoren tot de tien vrouwen.

Dat heeft sportkoepel NOC*NSF bekendgemaakt. Genoemde namen staan op een zogenaamde shortlist. “Hieruit kiest de vakjury de nominaties, die op 3 december bekend worden gemaakt”, valt te lezen.

Sportman van het Jaar
Tom Dumoulin mag als eerste Nederlandse winnaar van de Giro d’Italia en het wereldkampioenschap tijdrijdenals grootste kanshebber gezien worden vanuit het wielrennen. Ook Bauke Mollema en Dylan Groenewegen, die allebei een rit wonnen in de Tour de France, staan op de shortlist.

De andere kanshebbers op een nominatie zijn Max Verstappen (Formule 1), Michael van Gerwen (darts), Kenley Jansen (honkbal), Sjinkie Knegt (shorttrack), Sven Kramer, Kjeld Nuis, Jan Smeekens (allen schaatsen) en Ferry Weertman (openwaterzwemmen).

Sportvrouw van het Jaar
Bij de vrouwen zijn nog tien namen over op de shortlist. Anna van der Breggen won de Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik, was de beste in de Giro Rosa en pakte zilver op het WK tijdrijden in Bergen. Daar zag ze Annemiek van Vleuten overtuigend goud pakken. Voor Van Vleuten was dat de kroon op een sterk seizoen, waarin ze onder meer Nederlands kampioene tijdrijden werd en op superieure wijze La Course won. Chantal Blaak won dit jaar twee eendagswedstrijden: het Nederlands kampioenschap op de weg en het wereldkampioenschap op de weg.

Kirsten Wild maakt kans op basis van haar uitslagen op de baan. Ze pakte twee medailles op het wereldkampioenschap in april en wist op het EK in oktober drie plakken te winnen, waaronder een gouden op de Afvalkoers.

De andere kanshebsters op een nominatie zijn zeilster Marit Bouwmeester, handbalster Nycke Groot, zwemster Ranomi Kromowidjojo, voetbalster Lieke Martens, atlete Dafne Schippers en schaatsster Ireen Wüst.

Paralympisch sporter, Ploeg en Coach van het Jaar
Bij de categorie paralympiërs maken ook enkele wielersporters kans. Daniel Abraham Gebru, Carmen Koedood, Jetze Plat en Tim de Vries staan op de shortlist. De Nederlandse teamsprinters op de baan behoren tot de kanshebbers op de titel Sportploeg van het Jaar. In de categorie Coach van het Jaar valt Eelke van der Wal (para-wielrennen) mogelijk in de prijzen.

Op de dag van het Sportgala stemmen de uitgenodigde sporters op de beste sporters en de uitgenodigde coaches op de genomineerde coaches. “De stemmen van de sporters of coaches tellen voor 50 procent mee in de uitslag, de stemmen van de vakjuryleden staan voor de overige 50 procent”, aldus NOC*NSF. Het Sportgala 2017 vindt op 19 december plaats.


[poll id=”640″]

[poll id=”639″]

RIDE Magazine
89 Reacties
Sorteer op:
27 november 2017 10:51
Als ik Nederlander zou zijn, dan zou ik Tom Dumoulin en Lieke Martens verkiezen, de mooiste prestaties van Nederlanders in het afgelopen sportjaar. Goh, nominaties voor kleinere sporten zijn er in België ook vaak. We hebben natuurlijk niet dezelfde diepgang aan sporters als grotere landen (grotere populaties, meer kansen). Maar moet kunnen: top in een kleine sport is nogal top!
27 november 2017 10:55
@Stenalic waarom is darten geen topsport? Kom eens met een goed argument? Darten is heel wat meer dan alleen een pijltje gooien.

Je beoefent een topsport op het moment dat je een sport beoefent op het hoogste niveau (v Gerwen bij de PDC dartbond) op een internationaal niveau.

Hij wint hier zo beetje alles wat je maar kan winnen, elk groot televisie toernooi. Je hebt waarschijnlijk er geen idee van hoeveel trainingsuren v Gerwen er in steekt om het niveau te halen wat hij haalt.
27 november 2017 11:06
@ van Gerwen lovers:
voor mij moet er bij sport toch wel een fysiek aspect zijn. en dat is bij darten niet het geval, je wordt er niet moe van. en dat is dan ook de reden dat ik darten niet als sport zie, maar als spel.
27 november 2017 11:06
@ Edjahh

Quote:
Waar darten dan dus afvalt voor mij, is het feit dat die fysieke opofferingen er duidelijk niet zijn. Het feit dat het door veel mensen gedaan wordt zegt mij echt helemaal niets. Er klaverjassen ook veel mensen, er spelen ook veel mensen Rummikub of Risk. Is dat de bepalende factor of iets een "echte" sport is? Dacht het niet.


Daar komt bij dat die trainingsuren voor mij ook geen argument zijn. Dat je er tijd in stopt, betekent toch niet meteen dat het een sport is? Heel veel oefenen op een bepaalde skill (en dat is darten), is niet hetzelfde als trainen voor een sport. Er komt gewoon geen fysieke opoffering, of zelfs inspanning bij kijken. Daardoor kan je het wat mij betreft op gelijke hoogte zetten met iemand die uitblinkt in vreemde talen, op zo'n eenwielerfiets kan rijden, kampioenschappen Rummikub wint, of de lekkerste gerechten in de wereld kan koken. Het zijn allemaal skills, waar enorm voor oefening bij komt kijken, en het is allemaal knap en bewonderenswaardig. Maar sport is iets anders, er veel voor moeten oefenen is niet genoeg.
27 november 2017 11:09
ben ik het dan toch een keer eens met LL.
27 november 2017 11:14
Uiteindelijk is het gewoon een domme suffe flutverkiezing gebaseerd op patriottisme, navelstaarderij en zelfverheerlijking des naties koninklijke kaaskoppen.
27 november 2017 11:24
@LL Niet mee eens, er wordt wel degelijk een fysieke inspanning geleverd, op een andere manier en in mindere maten misschien.

@8.6 Darten wordt je niet moe van? Misschien niet zoals jij het speelt, logisch dat je het dan als spelletje ziet.
27 november 2017 11:28
@ LL
Valt me toch tegen van iemand die op dit forum toch vaak pretendeert de intelligentste te zijn. Het verschil tussen darten en eenwieleren/rummikub is het internationale wedstrijdverband met veel publiek, grote druk, urenlang trainen per dag: bovendien heeft darts wel degelijk een fysiek element (het gooien van het pijltje). Net als dat F1 een fysiek element heeft. Wat vind u van golf? Handboogschieten? Hippische sport? Voetbal? Wielrennen? Bij alle genoemde sporten is er een spel- en/of mechanisch element en een fysiek element, in variërende verhoudingen. Waar trekken we de grens? U trekt de grens bij "fitheid" maar dat is een sociale constructie die niet vast gedefiniëerd is. Fitheid voor een wielrenner is compleet anders dan fitheid voor een zwaargewichtbokser. Als een purist van het fysieke element in de sport moet je eigenlijk alle bovengenoemde sporten uitsluiten en blijft alleen atletiek en gewichtheffen over.

De oplossing is om alles als sport te zien: zelfs rummikub. Sport is in wedstrijdverband het opnemen tegen anderen. Alle sterker op fysiek gebaseerde definities zijn logisch equivalent aan het uitsluiten van bijna alle sporten die we kennen en wél accepteren.
27 november 2017 11:33
@ Edjahh:
?
volgens mij sta ik op dezelfde afstand tot het bord, en gooi ongeveer hetzelfde tempo als van Gerwen. dus wat hij nou doet wat ik niet doe? en wat moet ik dan veranderen om er wel moe van te worden dan? een dartsmarathon van 24 uur of zo? dat doen die 'toppers' zelf ook niet hoor.
27 november 2017 11:50
@8.6 probeer eens hetzelfde niveau te halen wat hij haalt om te beginnen, en kom dan eens terug met je bevindingen. ;)
27 november 2017 12:07
Natuurlijk Tom en Dafne, topprestaties in mondiale topsporten. Vergeet meteen maar schaatsen, darten, damesvoetbal. En F1 ook, hoe zwaar, uniek of knap het ook is.
27 november 2017 12:09
Laten we het hier gezellig houden en ons beperken tot de sport die ons hier heeft gebracht.
27 november 2017 12:15
@klootje eens hoor, Tom en Daphne horen dit te winnen. Maar hoe sommige hier de andere sporten wegschrijven vindt ik niet terecht en daarmee doe je o.a. een v Gerwen en Verstappen tekort mee.
27 november 2017 12:39
Eens met LL. Darten is een skill en geen topsport.

Verder ook wel eens met RV, heb eigenlijk al teveel tijd in deze onzin gestoken.
27 november 2017 13:12
@ Edjahh:
we hadden het niet over het niveau, maar of je er moe van wordt. of ik nu lage of hoge scores haal doet er dan niet toe.
27 november 2017 13:17
het zal Max wel weer worden, die is immers het populairst. het stikt hier van de late pubers/vroeg-volwassenen, netjes kortgeknipt inclusief red bull petje en jas. en ik zie echt zelden iemand in Sunweb tenue, en heb nog nooit een kale in zo'n groen darts-shirtje gezien of het moet Mighty Mike zelf zijn (woont hier in de buurt)
27 november 2017 13:18
Quote:
we hadden het niet over het niveau, maar of je er moe van wordt. of ik nu lage of hoge scores haal doet er dan niet toe.

Ik word steeds moe van het lezen van al je reacties. Is dat dan topsport?
27 november 2017 13:41
Wat mij betreft uiteraard Tom, maar wat Kenley Jansen heeft gepresteerd in de MLB is ook van meer dan uitzonderlijke klasse. Ik denk dat hij de grootste uitdager van Tom zal zijn. Bij de vrouwen kun je wat mij betreft zonder al te veel controverse wie dan ook uit het rijtje Martens/Bouwmeester/Vd Breggen/Van Vleuten/Blaak kunnen kiezen
27 november 2017 13:41
@tom exact! Man man man, ik ben ook topsporter geloof ik. ;)
27 november 2017 13:57
@ Edjahh:
lees nou eens even terug. dan zie je zelf dat ik gewoon normaal antwoord geef en dat jij het daarna over een heel andere boeg gooit. zo is volgens jou 180 gooien vermoeiender dan 3 pijltjes random in het bord. en volgens mij is daar toch echt precies dezelfde kracht voor nodig. en dan lijkt het me dat ik daar toch gelijk in hebt, hoe tof je van Gerwen ook vind.
@ tom_vb:
ik voel me wel vereerd hoor. je hebt maar een paar reacties, en volgens mij allemaal aan mij gericht. dan ben ik toch wel heel erg belangrijk voor je. :p
geef nou gewoon toe dat dit niet je eerste account is. dat zou je sieren. :p
27 november 2017 14:35
Ik moest toch wel goed lachen bij die nominaties. Hoe kun je nou Mollema en Groenewegen nomineren? Mollema won een Tourrit vanuit een vlucht, maar reed verder geen bijzonder seizoen. Groenewegen won op de Champs Elysees, maar toen zat Kittel al thuis. Hetzelfde denk ik bij Blaak en Wild. Blaak won het WK mede dankzij het ploegenspel. Mooie prestaties, maar toch geen nominatie waardig.

Een nominatie van Mathieu van der Poel zou dit jaar ook niet terecht zijn geweest. Hij won veel, maar geen WK en geen Wereldbeker. Als hij die dit seizoen wel wint dan zal hij volgend jaar zeker worden genomineerd.

Bij de mannen moet het gek gaan wil Dumoulin niet winnen. Maar vorig jaar was ik er ook van overtuigd dat Dorian van Rijselberghe zou winnen en toen won Verstappen, lachwekkend mijns inziens. Maar die heeft zijn prestaties verdubbeld dit jaar dus je weet het niet.

Bij de vrouwen zie ik naast Schippers en Van Vleuten alleen Bouwmeester als kandidate, die is ook verkozen tot 'world sailor of the year'. Van Lieke Martens is iedereen kennelijk alweer vergeten dat ze eigenlijk een matig toernooi speelde, maar wel alle aandacht en prijzen krijgt. En dat was 'maar' het EK.
27 november 2017 14:47
Ondanks dat ik geen reet aan Darten vind en het weinig met sporten te maken vind hebben. Ben ik toch van mening dat wanneer je van Gerwen nomineert en daarmee dus zegt dat Darten een echte sport is. Je hem ook moeten laten weten, want in zijn "sport" is hij absoluut de aller allerbeste en dat kan je van geen enkele van de andere genomineerde zeggen. (Kramer en Dumoulin) komen dan nog het dichts in de buurt.
27 november 2017 14:51
'als' darten een sport is dan moet van Gerwen natuurlijk wel winnen. want geen enkele Nederlander domineert zijn 'sport' zoals van Gerwen dat doet. hoewel, Kramer komt in de buurt op 'zijn' afstanden.
27 november 2017 14:54
@ Imbatido, als je over Blaak & Wild oordeelt, neem dan op zijn minst de moeite om je ook te verdiepen in hetgeen ze gepresteerd hebben. Blaak werd naast Wereldkampioen ook Nederlandskampioen,3e in Vlaanderen en 2e op het WK ploegentijdrit. (daarnaast gebruik je een vreemde logica, want v/d Poel moet niet genomineerd worden omdat hij geen wereldkampioen is, en blaak mag niet genomineerd worden omdat ze "alleen" wereldkampioen is)
Wild is Europees kampioene Afvalkoers, zilver op EK en WK Omnium en Brons op zowel EK als WK op de Scratch, en dan ook nog een heel aantal etappeoverwinningen in koersen.

En Martens die speelster van het toernooi werd, zeggen dat ze een matig toernooi speelde... kom op. Prachtig dat je sommige mensen iets meer gunt als een ander en met de ene sport meer hebt dan met de andere, maar benoem dat dan en breng het niet als feiten en alsof alle andere gek zijn.
27 november 2017 15:28
@michielbrands:
Ik ken hun uitslagen perfect, maak je geen zorgen. Blaak won inderdaad het WK en NK, maar twee keer was zij degene die won mede door het ploegenspel. NK's en ereplaatsen zullen ook niet veel meewegen in nominaties, daar gaat het alleen om grote titels. Hele knappe prestaties, maar ik vind haar prestaties daarmee niet direct nominatie waardig. Het is niet dat ze nou direct de grootste Sportvrouw van Nederland is daarmee. Voor Wild vind ik dat ook, daarvoor stelt het baanwielrennen te weinig voor, zijn er veel onderdelen en kansen, en vind ik haar prestaties niet extreem bijzonder. Maarja, als je 10 nominaties wil vergeven is het weer niet heel onlogisch dat ze erbij zitten.

Veldrijden is een kleine sport. Dan kun je een nominatie bijna niet verantwoorden als je geen wereldkampioen bent. Daarnaast heeft hij een deel van het jaar gemist waardoor hij ook geen klassement won. Daarom is de niet-nominatie van Van der Poel ook logisch. Als hij dit jaar vrijwel alles wint, plus WK en de klassementen is dat anders, en vooral ook de wijze waarop. Maar je moet ook de waarde van een WK-titel wegen vind ik.

Verder moet je de wedstrijden van het Nederlands dameselftal misschien nog eens terugkijken. Martens speelde in de poule een paar goede wedstrijden, maar was daarna kleurloos aan de zijlijn. Jackie Groenen bijvoorbeeld was veel beter en belangrijker voor het team. Maar Martens was voor het toernooi al het gezicht van het damesteam - degene die naar Barcelona ging - en ging met de prijzen lopen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.