Dumoulin: “Tevreden met mijn vorm”
donderdag 14 april 2016 om 09:01

Dumoulin: “Tevreden met mijn vorm”

Tom Dumoulin kijkt met een goed gevoel terug op zijn optreden in de Brabantse Pijl. De Limburger keerde gisteren in de Belgische eendagskoers terug in competitie nadat hij eind vorige maand in de Ronde van Catalonië vanwege ziekte vroegtijdig moest opgeven.

Dumoulin finishte als 22e op 39 seconden van winnaar Petr Vakoc. “Al met al was het een prima wedstrijd en ik ben tevreden met mijn vorm op dit moment”,  zegt hij op de site van zijn ploeg.
“Ik heb in de finale een paar keer aangevallen en ik denk dat ik best tevreden kan zijn met het resultaat,” oordeelt hij. “Dat ik heb meegedaan aan deze koers, daar zal de komende tijd profijt van hebben.”

Aanstaande zondag start hij in zijn eigen Limburg in de Amstel Gold Race. Bij Giant-Alpecin deelt hij samen met Warren Barguil en Simon Geschke het kopmanschap. De ploeg zet in op een plek bij de beste tien. “Als ik goede benen heb, wil ik natuurlijk gewoon meedoen”, citeert De Telegraaf Dumoulin. “Ik heb de afgelopen weken lekker kunnen trainen, maar die goede benen komen niet op bestelling.”

Dumoulin reed nog nooit eerder top tien in de Limburgse heuvelklassiekers. In vier deelnames is een twintigste plaats in 2014 zijn beste klassering.

RIDE Magazine
23 Reacties
Sorteer op:
14 april 2016 09:17
De AGR betekent echt wat voor onze Tom, ik denk dat hij hem ooit gaat winnen.
14 april 2016 09:24
Maar niet dit jaar. Dat lijkt me wat te vroeg, gezien zijn vorm. Ik zie in Dumoulin ook wel een klassiekerspecialist, eentje die mee moet kunnen doen in de RVV en LBL. Misschien hoop ik dat meer.
14 april 2016 09:37
Een renner die in principe qua intrinsieke aanleg en lichaamsbouw Cancellara 2.0 kan worden maar zich richt op heuvelklassiekers en rondewerk....ik blijf het jammer vinden.
Komaan Tom; kweek weer wat vlees op die botten en wordt een Flandrien. Top 20 meerijders in rondjes en dat strontvervelende Ardennenwerk hebben 'we' al genoeg.
14 april 2016 09:47
Top 10 is gezien zijn huidige vorm niet realistisch. Andere renners pieken echt naar deze week, terwijl Tom in opbouw is voor de Giro en aangeeft veel op zijn tijdritfiets te hebben gezeten.
14 april 2016 10:07
Aanklampen bergop, plekje in de subtop en achteraf 'tevreden'. Tom rijdt volgend jaar bij TLJ.
14 april 2016 10:07
@Har77
Ik ben net als jij ervan overtuigd dat Dumoulin prima over de kasseien kan dokkeren en een Oude Kwaremont met de besten op kan. Maar met explosiviteit kan hij ook in de Ardennenklassiekers winnen (zie de GP Québec van 2014). Daarnaast is hij met zijn klimvermogen en tijdrit in staat om in rittenkoersen van een week om de prijzen mee te doen en dat kunnen niet veel landgenoten zeggen.
14 april 2016 10:10
Aangezien Tom het niet van zijn spint moet hebben is het lastig winnen voor hem in de AGR. Met het parcours zoals het nu is is die kans klein, omdat de laatste kilometers veel te comfortabel zijn voor het peloton.
14 april 2016 10:35
@Tutu: explosiviteit van 2014 tov nu is niet vergelijkbaar. Dumoulin staat een kilo of 5-6 lichter als je het mij vraagt, en dat gaat om spiermassa. Hij verliest kracht en explosiviteit door het TLJ principe van "iedereen is een ronderenner" dat men nu eveneens bij Giant lijkt aan te hangen. TD gaat de Amstel en LBL nooit winnen met het huidige koersverloop. Hij heeft kansen, maar alleen als ie vooruit zit. Niet explosief genoeg om die Cauwberg op te rijden met Gilbert types. Dat kan anders liggen na 200km loodzware en harde koers en de Kwaremont, of op Carrefour als de lichtgewichten al lang van de velo zijn gestuiterd.
Verder denk ik dat meedoen om de prijzen in bv een RVV of PR toch echt beter staat dan meedoen om de prijzen in 'rondjes van een week'. Daarnaast: in hoeveel rondjes van een week heeft bijvoorbeeld Cancellara wel niet goed gepresteerd terwijl z'n focus toch echt lag bij de TT en de klassiekers? Maar, wie herinnert zich dat nog in het licht van al die WK titels en klassiekers?
Wat men bij Giant nu doet is gewoon hinken op 2 gedachten, en anno 2016 bijten die elkaar: tijdrijden en rondewerk. Trainingstechnisch, fysiologisch en mentaal 2 totaal verschillende werelden.
Ik ben bang dat het op beide fronten 'net niet' gaat worden door keuzes die gebaseerd zijn op 'gevoel' ipv realisme. Niet echt wat thuishoort in een professionele omgeving.

Biefstukken eten en 'Flanders Fields' in met Tom. De Keldermannen en Gesinks van deze wereld rijden al genoeg top 10 rondjes.
14 april 2016 11:07
Toch fijn dat Tom hier kan rekenen op carrière advies van mensen. Wat denkt die jongen wel, beetje zelf willen beslissen hoe het verloop van zijn carrière er uit gaat zien en wanneer hij wel of niet tevreden mag zijn. Dit terwijl hier genoeg mensen zijn die er duidelijk voor door geleerd hebben en natuurlijk veel beter weten wat Tom allemaal wel en niet kan.
14 april 2016 11:16
Ah...een kritische noot bij golden boy Dumoulin mag weer niet. Mijn excuses hoor.
Daarnaast zitten er heel veel CIOS lieden in de begeleidende staf bij Giant...dus in hoeverre die hebben 'doorgeleerd' valt te bezien.
Terug naar het bashen van Gesink/ Lotto NL Jumbo dan maar? Dat schijnt er hier wél bij te horen.
14 april 2016 11:22
@non-believer
Discussieren op een forum mag niet meer?

@Har77
Ik ben het met je eens dat er van Dumoulin nu teveel een renner voor de grote ronden gemaakt wordt terwijl hij qua klimvermogen nooit aan de Quintana's, Contadors en Froomes van deze wereld gaat tippen.
Toch zag je aan zijn laatste kilometer bij zijn etappewinst in de Vuelta vorig jaar dat hij die explosiviteit nog steeds heeft. Of dat genoeg is om in AGR of L-B-L jongens als Gerrans en Valverde te kloppen is de vraag.
Niettemin zou ik graag een Nederlandse renner zien die mee kan doen in een Tirreno, Romandie of Tour de Suisse.
14 april 2016 11:28
Deze jongen is dichterbij het winnen van een ronde geweest in de laatste 28 jaar dan wie dan ook. dus laat het even bezien en hij maakt zelf zijn eigen keuzes wel. Lijkt me een prima hoofd op te zitten
14 april 2016 11:40
@tutu
Discussiëren mag natuurlijk. Er word hier alleen net gedaan of men de wijsheid in pacht heeft en er word nauwelijks rekening gehouden met wat de betreffende renner zelf wil, wat natuurlijk nog altijd het belangrijkste is.
14 april 2016 11:46
Anders zeg jij ook effe wat jij denkt dat ie zou moeten doen ?

Het argument 'lekker zelf bepalen is het beste' vind ik nooit zo heel erg sterk, de ene renner is daar vele malen beter in dan de ander en ik denk ook dat Dumoulin eens de keien moet proberen.
14 april 2016 11:51
@non-believer
Ik kan me uit het verleden nog wel renners herinneren die (ook door hun omgeving) zich zelf gingen overschatten als ronderenner. Stijn De Volder is een goed voorbeeld, maar zelfs Cancellara heeft ooit gezegd de Tour te kunnen winnen.
14 april 2016 12:11
Tom heeft vorige week zelf aangegeven nog ooit Roubaix te willen rijden voordat hij stopt. Maar helaas voor jullie zijn hier de komende jaren geen plannen voor. Puntje bij paaltje: hij heeft veel meer getoond in het rondewerk dan het kasseiwerk dus ik juich zijn beslissing toe. What ifs zijn leuk voor op wielerflits.nl, maar gelukkig doet Tom daar niet aan mee.
14 april 2016 14:02
gaat ook moeilijk he als je het onderwerp bent van de what if :D

joh non-believer het is leuk om te denken en te redeneren, niemand die hier verwacht dat Tom Dumoulin meeleest en toch ff onze ahum "wijze raad" opvolcht. het zijn fans onder elkaar die speculeren, fantaseren, dromen en hopen op wat ze zelf gaaf zouden vinden. Dus ik vind het wel humor dat je denkt dat iedereen hier verwacht dat Tom hun advies ff volgt.
14 april 2016 14:23
Hij kan ook op 'hogere' leeftijd nog Parijs-Roubaix gaan rijden (kijk maar naar de leeftijden van sommige winnaars).
14 april 2016 15:05
@ Sepiroth > Precies. Daarom is 'de ploeg en hijzelf zullen het wel weten' ook altijd zo'n dooddoener, kun je net zo goed niks zeggen.
14 april 2016 16:15
@CJJelle
Gesink was in de Vuelta van 2009 mijlenver van de eindoverwinning?
Stond 2e op volgens mij 30 seconden van Valverde na een reeks bergetappes, toen hij in de 17e etappe viel.
14 april 2016 16:22
Ik zeg maar zo zeg maar niks


Ik ben ook een beetje bang voor het hinken op twee gedachten. Dumoulin roept al een hele tijd dat dit jaar het enige belangrijke de tijdrit in rio is. Toch lijken hij en / of de ploeg ondertussen ook serieus bezig met de rondjes en hellingen. Als Tom zich nu ook nog bezig moet gaan houden met de kasseien wordt het wel erg veel.
Van mij mag ie in poging als ronderenner wagen. Hij won echt op een haar na de Vuelta he, laten we dat niet vergeten.
14 april 2016 16:46
De ene is er beter in dan de andere....


Over niks zeggen gesproken.
14 april 2016 16:59
Dat Dumoulin nu serieus bezig is met hellingen lijkt me logisch met het oog op Rio, waar een zware tijdrit wacht waar hij het moet opnemen tegen klimmers in Tourvorm. En hij zal stiekem ook wel met een schuin oog naar het klassement in de Giro kijken.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.