Dylan Groenewegen sprint naar zege in Dubai Tour
foto: LaPresse - Ferrari / Paolone
dinsdag 6 februari 2018 om 12:24

Dylan Groenewegen sprint naar zege in Dubai Tour

Dylan Groenewegen heeft de eerste etappe in de Dubai Tour gewonnen. In een langgerekte sprint op palmeiland was de renner van LottoNL-Jumbo nipt sneller dan Magnus Cort Nielsen.

Het wedstrijdverloop was overzichtelijk. In het begin van de etappe konden vijf renners redelijk eenvoudig wegrijden. De vijf man die de kopgroep van de dag vormden waren Nathan Van Hooydonck (BMC), Andrew Fenn (Aqua Blue Sport), Daniel Teklehaimanot (Cofidis), Charles Planet (Novo Nordisk) en Mohammed Al Mansoori (United Arad Emirates).

Zij wisten een maximale voorsprong van bijna vijf minuten te behalen. Maar na vijftig kilometer koers begon het peloton de voorsprong langzaam terug te brengen. Heel het middendeel van de rit schommelde het verschil tussen de één en twee minuten. In het peloton was de leiding afwisselend in handen van Quick-Step Floors en Katusha-Alpecin.

Met nog twintig kilometer te gaan, werden de eerste koplopers teruggehaald door de grote groep. Fenn en Planet probeerden nog even uit de handen te blijven van de groep om te strijden voor het tussensprintklassement. Op 17 kilometer van het einde liet Fenn zijn Franse metgezel achter om solo een gooi te doen naar de ritzege. Zijn voorsprong was opgelopen naar iets meer dan een minuut.

Onder de boog van de tien kilometer was het gedaan voor de eenzame leider. In het peloton nam daarna de nervositeit met iedere pedaalslag toe. Op acht kilometer resulteerde dat in een grote valpartij, vooraan in het peloton. Door de valpartij van Bahrain Merida en Astana-renners raakte de sprinttrein van LottoNL-Jumbo enigszins ontregeld.

Op twee kilometer van het einde nam Quick-Step Floors opnieuw het heft in handen, met in het wiel LottoNL-Jumbo. In de chaotische laatste kilometer wist Timo Roosen op het juiste moment de sprint aan te trekken voor Groenewegen. Op de streep wist hij nipt Cort Nielsen te verslaan. Viviani, die ingesloten raakte achter Groenewegen, eindigde als derde. Marcel Kittel en Mark Cavendish verloren in de hectiek het contact met de spits van het peloton.

RIDE Magazine
88 Reacties
Sorteer op:
6 februari 2018 12:25
Mooie overwinning. Hield goed de deur dicht richting kittel
6 februari 2018 12:25
Geweldige leadout voor de Bowlingbal. Je moet natuurlijk geluk hebben met de gaatjes en de ruimtes maar hij werd perfect gebracht. Was dat Roossen?
6 februari 2018 12:25
Fantastische leadout en ook rustig gebleven. Ik denk wel dat Lotto het gaat hebben over 'professioneel de deur dicht houden' van Groenewegen tov Viviani. Mooie start van LottoNL-Jumbo dit jaar!
6 februari 2018 12:26
BAM!!! Lekker begin vh seizoen zeg voor beide sprinters.
6 februari 2018 12:26
@AZH bedoel je niet Viviani?
6 februari 2018 12:26
Prachtige overwinning, maar wat een geweldige lead-out van (ik dacht) Timo Roosen!
6 februari 2018 12:26
Beste leadout ja! Wie was dat?
6 februari 2018 12:27
wow wat een sprint! Ik dacht eigenlijk dat Cort Nielsen hem had. TLJ zat dacht ik eerst verkeerd maar straf naar voren gereden aan de linkerkant. En toen mooi positie gehouden door Dylan en een prachtige leadout. Misschien iets te vroeg maar zat niemand in zijn wiel. Maar oef Cort Nielsen kwam nog dichtbij.
6 februari 2018 12:27
Als dit het seizoen van TLJ gaat tekenen dan zie ik het rooskleurig in. Mooie overwinning in een sterk veld
6 februari 2018 12:28
Ik heb niks gezien (hopelijk komen er nog beelden online), maar winnen van Kittel, Cavendish, Greipel, Kristoff, Viviani, Bouhanni, dat is bijna de hele wereldtop qua sprinten.
6 februari 2018 12:28
Ik dacht echt dat die Cort Nielsen op rechts hem nog pakte...
6 februari 2018 12:29
Knap! Ik dacht dat Nielsen hem pakte. Vooral hetgeen die laatste man (Roosen volgens mij) deed was indrukwekkend, dat was de beslissende actie. Ik dacht eerst dat hij een foutje maakte door in te voegen in de trein van QS en het wiel van Jansen te laten voor wat het was, waardoor Katusha toen ze ernaast kwamen de laatste twee man volledig insloten. Hij had echter nog meer dan genoeg over om er heel sterk uit te schieten. QS trein wel indrukwekkend vandaag.
6 februari 2018 12:29
Net de laatste km van boven gezien. Wat gebeurde er nou met Kittel leek aan te zetten en zat heel goed in het wiel van Cort Nielsen, maar stopte toen opeens en keek naar zijn fiets...
6 februari 2018 12:29
@elrio: ja stom ben nog gewend Kittel in QS-tenue te zien :)
6 februari 2018 12:30
Cort Nielsen wel goede zaken voor de eindzege met die aankomst op Hatta Dam
6 februari 2018 12:31
Kittel trapt z'n ketting kapot oid op het moment dat hij z'n sprint begint in het wiel van Cort Nielsen, benieuwd wat hij kan in de herkansing morgen.
6 februari 2018 12:31
Kittel, Cavendish, Greipel niet meegesprint. Chaotische finale met ook nog een flinke valpartij vrij vooraan het peleton op circa 5 km voor finish maar een hele knappe lead out van TLJ nog net voldoende om nog om Cort Nielsen te komen.
6 februari 2018 12:33
@elrio De commentatoren zeiden mechanisch probleem.
6 februari 2018 12:33
Strakke overwinning!! Viviani zat wel een beetje in de verdrukking toen op het eind ook
de boarding/hekken nog weer eens voor een versmalling zorgde.
Cort Nielsen ook verrassend goed. Kittel, Degenkolb/Nizzolo, Cavendisch, Mareczko nog niet op de afspraak.
6 februari 2018 12:34
Ik denk niet dat Greipel deze week gaat sprinten in Dubai. Klein vermoeden.
6 februari 2018 12:38
Mooi begin voor hem zo. Hopen dat hij dit door kan trekken, vorig jaar was deze periode wat magertjes.
6 februari 2018 12:39
Nice! zijn er beelden?
6 februari 2018 12:39
@ skylimit .. Mooi toch! Professioneel de deur dicht gehouden. Zo win je ook wedstrijden en hij heeft het lef. Vraag maar aan Naessen.
6 februari 2018 12:40
En je kan ze zelfs nog met 2 opstellen in dezelfde koersen. DvP zit volgens mij ook een lead-out in.
6 februari 2018 12:41
Roosen geweldenaar! wat een geweldige lead-out

Om te reageren moet je ingelogd zijn.