Dylan Groenewegen sprint naar zege in Valencia, eindzege voor Ion Izagirre
foto: Cor Vos
zondag 10 februari 2019 om 15:54

Dylan Groenewegen sprint naar zege in Valencia, eindzege voor Ion Izagirre

Dylan Groenewegen heeft de laatste etappe van de Ronde van Valencia op zijn naam geschreven. De renner van Jumbo-Visma won na een rit van 88 kilometer tussen Paterna en Valencia de massasprint. Hij klopte Alexander Kristoff en Matteo Trentin. Ion Izagirre (Astana) verdedigde met succes zijn leiderstrui en mag zich eindwinnaar noemen.

Vier vroege vluchters
De openingsfase werd gekleurd door een vlucht met vier renners. Vanuit de start kozen de Belg Aaron Van Poucke (Sport Vlaanderen – Baloise), de Rus Alexey Kurbatov (Gazprom-RusVelo) en de Spanjaard Gotzon Martin (Fundación Euskadi) het hazenpad. De drie reden al snel een voorsprong van twee minuten bij elkaar. De Fransman Alexis Gougeard (AG2R La Mondiale) ging vanuit de achtergrond uit de tegenaanval en wist de aansluiting te maken.

Het peloton liet de vier echter niet te ver wegrijden. Toen de kopgroep na een uur wedstrijd het lokale stadscircuit in Valencia opreed, bedroeg het verschil nog maar 35 seconden. In de straten van Valencia nestelde Team Jumbo-Visma zich in dienst van sprinter Dylan Groenewegen aan kop van het peloton. Op 13 kilometer van het einde volgde er een hergroepering.

Van Emden, Martin en Bouwman aan kop van het peloton – foto: Cor Vos

Jumbo-Visma neemt het initiatief
De gele Jumbo-trein hield het tempo aan kop van het peloton hoog. Een nieuwe vluchtpoging van Julien Duval (AG2R La Mondiale) werd in de kiem gesmoord. De beslissing zou vallen in een massasprint.

Een valpartij in de slotfase ontsierde de finale. Luka Mezgec trok de sprint aan voor Trentin, maar het was Groenewegen die erin slaagde om langszij te komen. Alexander Kristoff moest genoegen nemen met een tweede plek.

Groenwegen bezorgt met zijn overwinning zijn ploeg Jumbo-Visma de eerste zege van 2019. Ook vorig jaar won de ploeg voor het eerst in Valencia. Destijds was het Danny van Poppel die de tabellen opende.

Het eindpodium: Valverde (2e), Izagirre (1e) en Bilbao (3e) – foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.