Eindejaarslijstjes: De strafste stoten van 2016
Foto: Sirotti
maandag 19 december 2016 om 08:00

Eindejaarslijstjes: De strafste stoten van 2016

De wielerwereld is in gedachte al bij het nieuwe wedstrijdseizoen. WielerFlits blikt heel de maand december terug op het wielerjaar 2016. Iedere werkdag een nieuwe terugblik en poll. Vandaag: De strafste stoten van 2016.

De strafste stoten; het gaat hier eigenlijk om een Vlaamse uitdrukking. Maar omdat hij zo mooi is, lenen we hem even. Nederlandse wielervolgers hebben er vast wel van gehoord. De term wordt regelmatig voor de dag gehaald wanneer renners een indrukwekkend nummertje opvoeren. Ook het afgelopen wielerseizoen bevatte een hoop straffe stoten. Hier volgt een lijstje met de mooiste van 2016.

Regensolo van Tim Wellens

We beginnen met een straffe stoot die een beetje is ondergesneeuwd. Figuurlijk, maar bijna ook letterlijk. Terwijl iedereen naar de Tour de France keek, won Tim Wellens een apocalyptische etappe in de Ronde van Polen. Het sneeuwde nog net niet, maar koud was het wel en het regende ook nog eens de hele dag.

Dat weerhield Wellens er niet van om vroeg in de etappe ten aanval te gaan. Integendeel: de Belg houdt juist van dit weer. Dat bleek die dag eens te meer. Op 45 kilometer van de meet liet Wellens al zijn medevluchters achter om vervolgens solo over de streep te komen. Zijn voorsprong aan de meet was – hou je vast – drie minuten en achtenveertig seconden. Dat bleek meer dan genoeg om ook het eindklassement te winnen.


Mathew Hayman verrast in Roubaix

Winnen uit een vroege vlucht: dat is sowieso al lastig, maar helemáál in een koers van ruim 250 kilometer. Laat staan als het parcours 27 kasseienstroken bevat. En als je ook nog eens zes weken eerder je elleboog brak. Maar Mathew Hayman deed het.

Toen Hayman in een zestienkoppige ontsnapping zat, keek niemand gek op. Die worden toch wel gegrepen, dacht iedereen. Dat was ook zo: op 63 kilometer voor het einde was hun avontuur voorbij. Maar niet dat van Hayman. De Australiër bleef dapper meerijden, terwijl allerlei grote namen één voor één moesten lossen. Hayman wilde maar niet kraken. Niet toen Vanmarcke versnelde op de kasseistrook van Hem, en ook niet toen Boonen een ultieme aanval waagde met de wielerbaan in zicht. Integendeel, Hayman ging erop en erover.

De oude rot bleek over wonderbenen te beschikken. De Australiër werd weliswaar weer teruggegrepen, maar in de sprint maakte hij het alsnog af. Dit mag met recht een straffe stoot worden genoemd


Imanol Erviti blijkt een Flandrien te zijn

Maar dat was niet de enige straffe stoot van die dag. Ook Imanol Erviti eindigde vanuit de vroege vlucht in de top tien. Zijn einduitslag was uiteindelijk plaats negen. Dat klinkt misschien niet heel erg speciaal, maar wel als je bedenkt dat hij in de Ronde van Vlaanderen hetzelfde flikte.

Ook in Vlaanderens Mooiste zat Erviti in de vroege vlucht, en toen werd hij zelfs zevende. De renner van Movistar (je weet wel: die ploeg die normaal nooit wat te zoeken heeft in Vlaamse klassiekers) was na afloop van zijn wonderweek in extase. “Wat een week! Ik ben superblij”, jubelde hij. “Het is altijd lastig om in de vroege vlucht te geraken van een monument, zoals ik dat deed in De Ronde, maar om dat in twee monumenten te doen… dat is een soort kunststukje.”


Waaiers in Ronde van Turkije

Zeg je kunststukjes, dan denk je ook aan waaiers. Die zagen we dit seizoen in de Ronde van Turkije in overvloed. Dat begon al in de tweede etappe, toen Caja Rural bergop (!) de boel op de kant zette. Uiteindelijk bleven vooraan vijftien man over, waarvan zes van Caja Rural. In de finale rondde Pello Bilbao het ploegenspel knap af.

Een dag later moet Lotto-Soudal gedacht hebben: wat die Spanjaarden kunnen, kunnen wij ook. De Belgische formatie deed er zelfs nog een schepje bovenop en was met zes man mee in de eerste waaier van slechts acht renners. Greipel won; meer dan twee minuten later kwam de volgende waaier pas binnen. De top-9 van het eindklassement bevatte uiteindelijk vier renners van Lotto-Soudal en vier van Caja Rural. Een waar huzarenstukje.


Coup van Alberto Contador en Nairo Quintana

Zondag 4 september was een vervelende dag voor Chris Froome. De Sky-renner deed nog volop mee in de strijd om de eindzege van de Vuelta, maar na die dag was zijn achterstand in het klassement plots ruim drie en een halve minuut.

De reden: een coup van Alberto Contador en Nairo Quitana. De twee waren vlak na de start ten aanval getrokken, samen met een aantal ploeggenoten. Froome had de slag gemist. Tot overmaat van ramp zag hij maar twee ploegmaten bij zich. Sky had zitten slapen, want de rest van de ploeg zat in een derde groep. Wat volgde was een spannende strijd tussen de eerste twee groepen, maar Froome zou nooit meer vooraan komen.


Stem!

[poll id=”384″]

RIDE Magazine
39 Reacties
Sorteer op:
19 december 2016 08:25
Het is geen biljarten...
19 december 2016 08:34
Imanol Imanol Imanol Imanol Imanol Imanol Imanol Imanol Imanol Imanol Imanol Imanol Imanol Imanol Imanol Imanol Imanol Imanol Imanol Imanol Imanol Imanol Imanol Imanol Imanol Imanol Imanol Imanol Imanol Imanol Imanol Imanol Imanol Imanol Imanol Imanol Imanol Imanol Imanol!
19 december 2016 08:38
Wellens natuurlijk. Onvertoont in wt koersen om solo met zulks verschil een meerdaagse koers naar je hand te zetten. + de rest had hulp en groepjes.
19 december 2016 09:07
@Baukema - In dat deelnemersveld? Vind het van Wellens een zeer knap staaltje, maar die van Hayman is mijn inziens mooier. Heroischer. En daarnaast werkt ook de fantastische reactie van Hayman na afloop mee. Om nooit meer te vergeten.
19 december 2016 09:41
Het hele lijstje eigenlijk. Tom Leezer had het kunnen worden ;)
19 december 2016 09:42
Die Belgische uitdrukkingen, ik krijg er vaak andere gedachten bij. :D
Voor mij is de meest aansprekende prestatie geleverd door Matthew Hayman, in een van de mooiste klassiekers. Ook de manier waarop hij de koers mede bepaalde en de mannen die hij (in de sprint nota bene) versloeg.
19 december 2016 09:47
met afstand Hayman.
verder lijdt youtube weer eens aan copyrightperikelen, het filmpje van Contador en Quintana is al weer verwijderd.
19 december 2016 09:50
De "strafste stoot" heb ik pas bij de prijsuitreiking gezien. :-)
19 december 2016 10:06
Sorry, maar wat betekent dat dan, een straffe stoot?
19 december 2016 10:12
@ wheely:
een lekker wijf?
in ieder geval zijn ze bij wielerflits dol op belgische taal en gezegdes, zie ook het topic waar van der Poel 'komaf maakt' met van Aert.
19 december 2016 10:17
Pff, wat wordt dat leuk meerijden van Erviti hier tot een raar type cult verheven zeg.

Strafste stoot Rosa's GdL, dat was echt waanzinnig.
19 december 2016 10:30
@8.6
Dat is nog de nette variant? Morgen de diepste stoten van 2016.
19 december 2016 10:34
Maar ff serieus, GvA op de OS was dat dan niet een hele straffe stoot? Of Cancellara in de Strade Bianche? Wat maakt de stoot straf?
19 december 2016 10:45
Strafste stoot: Puck Moonen.

Nu even serieus: De ritwinst van Stroetinga in de Ster ZLM toer vond ik ook erg knap, net als Groenewegen in de Eneco Tour. Toch de prestatie die mij het meeste is bijgebleven is de afdaling van Froome in de Tour. Dat was echt waanzinnig en qua veiligheid op het randje. Puntje van je stoelwerk in een secondenspel.
19 december 2016 10:59
wielerflits.be ...

@ Frits des Jeux: hahahaha
19 december 2016 11:03
Wat mij betreft de voorlaatste etappe in Californië. Sagan zit mee met een kopgroep en vindt dat die niet hard genoeg rijdt. Na een kilometerslange solo wordt hij bijgehaald door het peloton, maar hij sprint gewoon mee voor de ritzege. Nipt geklopt door Kristoff, dat wel, maar dat maakt de stoot niet minder straf.

De auteur van dit artikel, dat precies weeral mede mogelijk wordt gemaakt door wielerflits.be, had zijn blikveld best wat mogen verruimen.
19 december 2016 11:35
@Wheely: Begrijp je niet de Vlaamse wielertermen misschien?
@achtpuntzes: Blijkbaar begrijp je ook niet de Vlaamse wielertermen. Een kenner als jij moet dat toch weten.
19 december 2016 11:39
+1 voor Hayman.

Vier weken 'op de rollen'. Ik ben hem vaak tegengekomen in de virtuele wereld als hij 3 uur lang aan het zweten was op z'n Wahoo KickR in de garage. Om dan op zo'n manier de koers te winnen... ongelooflijk. Met recht een straffe stoot.

Wellens is inderdaad ondergesneeuwd. Was het zelfs al vergeten. Maar inderdaad met recht een zeer straffe stoot.

Beide zijn toch wel een stuk straffer dan het 'ploegenspel' van Quintana en Contador. Prachtig hoor, maar van een andere orde.
19 december 2016 11:43
@ Peter de Grote:
ik ben geen kenner maar een liefhebber. :p en in het Nederlands is een 'stoot' toch echt een lekker wijf, of niet dan?

verder heb ik niks tegen het gebruik van Belgische woorden en termen in nieuwsartikelen op WF. :)
19 december 2016 11:53
@achtpuntzes: Dan moeten liefhebber ook weten wat een straffe stoot is. Weet je wat de wielerterm chasse patat betekent of weet je dat ook niet? Wat dat Hayman presteerde door namelijk Roubaix te winnen, Wellens die op een magistrale manier een rit won in deGiro of Van Avermaet die Olympisch Kampioen geworden is zijn voor mij straffe stoten in het wielerjaar 2016.
Waarom wordt er niet gesproken over de eindzege van Nibali in het laatste weekend van de Giro want dat was namelijk ook één van de hoogtepunten van het jaar.
19 december 2016 11:58
Cummings heeft ook heel wat straffe stoten uitgedeeld dit jaar.
19 december 2016 11:58
@ Peter de Grote:
verveel je je dat je zo op mij zit te zagen, zagevent? gevalletje fontonten van een diknek :p
19 december 2016 12:25
@achtpuntzes: Ik zaag helemaal niet maar wielertermen onthouden is zo te zien niet uw sterkste kant.
19 december 2016 12:38
Froome in de waaierrit in de Tour, met Sagan. Ongekend.
19 december 2016 12:50
Omg. Dat sommige mensen een knipoog/sarcasme niet kunnen lezen is begrijpelijk in schrijftaal, maar om er vervolgens zo nodeloos hard op te rammen is zwaar triest. Voor de duidelijkheid, ik ben voor team 8.6. Peter: je zou eens wat minder met een Belgische bril op moeten kijken.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.