Engels: “We hebben met de ploeg een fantastische Giro gereden”
maandag 30 mei 2016 om 08:49

Engels: “We hebben met de ploeg een fantastische Giro gereden”

Ploegleider Addy Engels van LottoNL-Jumbo is trots op de prestaties van zijn renners in de Giro. De Nederlandse formatie gaat naar huis met één etappezege en een vierde plaats in het klassement. “We hebben met de ploeg een fantastische Giro gereden”, stelt hij op de ploegsite. “Daar mogen we absoluut trots op zijn.”

“Nu we zo dicht bij de eindzege waren, wil ik eigenlijk niet meer over onze doelstelling praten, maar die doelstelling hebben we wel gehaald”, vervolgt Engels. “Steven is vierde geworden en we hebben een etappe gewonnen. Na vrijdag hadden we niet meer verwacht dat Steven het een dag later nog zo goed zou doen. Het is heel jammer dat hij uiteindelijk net buiten het podium eindigt, maar deze vierde plaats is daarentegen al veel meer dan waar we vrijdagavond nog rekening mee hielden.”

Bram Tankink houdt gemengde gevoelens over aan de Giro. “Het is verschrikkelijk knap wat Kruijswijk heeft laten zien, maar het is echt zuur dat hij de Giro niet gewonnen heeft”, stelt hij. “Dat gevoel overheerst nu, maar er komt een moment dat we beseffen hoe mooi deze Giro is geweest.”

RIDE Magazine
84 Reacties
Sorteer op:
30 mei 2016 10:24
@pf, ik snap wat je bedoelt - maar je kan niet alles. En plan A: Steven veilig naar de bergen brengen lukte uitstekend. De strategie was om Kruijswijk's krachten de kans te geven. En dat is gelukt. Met twee klimknechten meer had je weer geen team gehad die hem in de vlakke weken in het zadel had gehouden.

En ook: wie had die klimknecht moeten zijn? Lindeman of Bennett? Zijn die zoveel beter dan Roglic en Battaglin?

Gesink laten knechten en niemand hebbrn voor de Tour? Dan weet je zeker dat je volgend jaar geen sponsor hebt....
30 mei 2016 10:25
Nu wel hopen dat ze Kruijswijk niet zoals vorig jaar alsnog voor de Tour gaan selecteren. Gewoon lekker aan het plan houden om hem in de Vuelta te laten starten. Weet iemand of Kruijswijk nog de ronde van zwitserland of dauphine rijdt?
30 mei 2016 10:28
Achteraf is het mooi wonen zei een wijze jongeman uit Maastricht ooit.

Achteraf had Bennett wellicht beter niet naar Californië gemoeten maar was hij als steun mee naar de Giro gegaan, verder hadden ze Kruijswijk iets in kunnen tomen de bewuste rit van de val. Zelf dacht ik dat hij die dag wel eens zou kunnen winnen, misschien was hij zelf ook te gretig. Risico nemen was in ieder geval echt niet nodig.

Maar als ploeg verder fantastische Giro met de resultaten van Tjallingii, Roglic en bovenal Kruijswijk!
30 mei 2016 10:29
Het grote verschil is natuurlijk dat Astana het budget heeft om Scarponi, Kangert en Fuglsang mee te sturen met Nibali. Bij LottoNL-Jumbo kan dat niet. Ja je kan wel Gesink of Kelderman mee sturen maar dan sta je minder sterk in de Tour en die is met afstand het belangrijkst voor de sponsors dus dat kan niet. In een wat-als situatie had je Bennet en een fitte Goos mee kunnen sturen. Maar als je realistisch bent zijn die ook niet zo goed als de knechten van Nibali. Bennet en Goos zijn van het niveau Capecchi en Zeits.

Wat ik wel zou doen als ik het voor het zeggen zou hebben bij de ploeg is, mocht Vanmarcke vertrekken, Vanmarcke niet proberen proberen te vervangen. Hij is namelijk toch onvervangbaar, ze gaan nooit iemand vinden die ook mee doet om het podium in Vlaanderen en Roubaix. Ik zou dat budget investeren in het aantrekken van een renner als Siutsou. Sterk genoeg om zelf top 10 te halen maar er ook niet vies van is om keihard te werken voor een kopman. Kruijswijk verdient zo iemand. Gesink en Kelderman ondergeschikt maken gaat nooit lukken. Die zijn en voelen zich kopman. Een degradatie naar knecht in dezelfde ploeg gaat dan niet werken, mede omdat ze uit dezelfde opleiding komen en zelf ook de kroonprins zijn (geweest). Van Kelderman-bestaat-niet naar Kelderman-de-knecht, dat gaat niet.
30 mei 2016 10:29
@poeksel

Ja. Want Engels deed bolletje op 70 terwijl elke kenner weet dat bolletje op 85 moet. Wordt tijd dat ze PCM gaan spelen bij de prutsers van dat worldtour onwaa4dige supermarkt ploegje.
30 mei 2016 10:32
Engels vind dat het glas vol is. Het is echter echt half leeg: Niet kijken naar wat je hebt maar naar wat je bent misgelopen. Door je zo tevreden te uiten, wek je niet de indruk bereid te zijn de vinger op een bijzonder pijnlijke plek te leggen.

Dat sterkt me in de mening dat Kruijswijk beter naar een ander team kan omzien.
30 mei 2016 10:33
Is het jullie ook opgevallen dat Kelderman de laatste dagen opvallend vaak de hulp van Jungels kreeg?
30 mei 2016 10:34
Roglic of battaglin in de aanval was de weg om te gaan. Ookal is het maar zodat ze iets eerder (of vlak na) steven de top over komen. Die eerste berg kan je Keizer tankink en roglic cq. Battaglin (diegene die niet mee is in de ontsnapping) kruijswijk nog een poos laten ondersteunen. Liever iets voor de eerste top zonder manntje dan vanaf de top de hele rest van de etappe.

Daarnaast ja ik zou prima ploegleider willen worden hoor (voor het tactisch aspect), kan ik lekker door WF de grond in worden geboord. Maar ik zal vrij zeker weten bij alle overige facetten als ploegleider tekort komen :D Dus nee, die gasten doen het echt niet slecht, alleen deze keer snapte ik het gewoon niet. Je ziet het geintje al minimaal 2 keer voor je neus slecht uitpakken voor een naaste concurrent... en dan probeer je nog niks?
30 mei 2016 10:34
Best grappig eigenlijk.

Kruijswijk pakt dus het roze ondanks zijn ploeg/ploegleiders.

Kruijswijk verliest het roze dankzij zijn ploeg/ploegleiders.

Lang leve de logica vd internethelden
30 mei 2016 10:36
Alle renners goed gepresteerd. Ploegleiding bracht helaas niks extra's. Ik vind nog steeds het niet verkennen van deze afdaling de grootste fout. Daarnaast het niet meesturen van iemand en het in toom houden van kruijswijk in de afdaling zijn allemaal de ploegleiding te verwijten. Kruijswijk had gezegd moeten worden dat hij niet tot het uiterste moest gaan om nibali te volgen. Valverde zat er vlak achter. Consolideren.
30 mei 2016 10:37
Met Engels aan het stuur, zijn de druiven uiteindelijk zuur!!!!
30 mei 2016 10:38
@ kirsipuu: dat dacht ik ook te zien ja. Maar ik denk dat het niks te betekenen heeft..jungels rijdt gewoon hetzelfde ongeacht wie er on zijn wiel zit volgens mij..
30 mei 2016 10:40
Pfff. Jungels heeft in etappe 19 kruijswijk het werk op laten knappen en ging er daarna alleen vandoor.
30 mei 2016 10:42
Het is achteraf allemaal zo makkelijk kritiek leveren. Had Steven dat stuurfoutje niet gemaakt en was hij als winnaar uit de Giro gekomen had je niemand gehoord. Nu was het allemaal de schuld van de ploegleiding. Alsof Steven of de overige renners niet mee besluiten over hoe men een etappe ingaat. Wij weten niet wat er achter de schermen allemaal gebeurd, dit is weer zo typisch... Wij weten het allemaal wel beter, wat weten die (oud)-coureurs nou van wielrennen.
30 mei 2016 10:43
@rahims: daar heb je zeker een punt. Maar waar moeten we anders over praten ;)
30 mei 2016 10:44
@Kirsipuu
Quote:
Is het jullie ook opgevallen dat Kelderman de laatste dagen opvallend vaak de hulp van Jungels kreeg?

Welke race heb jij zitten kijken dan? ;)
30 mei 2016 10:45
Deze giro had gewonnen kunnen worden en is achteraf een gemiste kans gebleken maar bevat zoveel elementen waarvan geleerd kan worden. Voor Steven zelf (waar hij ook gaat rijden) of TLJ (als Steven blijft) kan hier de komende paar jaar voordeel uit gehaald worden.

Het vallen van Kruijswijk in roze is stomme pech en zal niet vaak voorkomen, maar heeft wel een reden die alleen Kruijswijk zelf kent. Het verlies wat daaruit ontstaat heeft wel met de situatie waarin de ploeg daar zit te maken. Je kan je de vraag stellen dat als Nibali daar die smak maakt of hij dan net zoveel verloren zou hebben met al die blauwe lui die ergens wel in zijn buurt zaten. Er vlak achter of er vlak voor. Die hadden een plan en waarschijnlijk niet eens voor de roze trui :-). Maar je ziet dat een kans zo in je schoenen geworpen kan worden. Dat is een wijze les. Zij snappen dat als geen ander. Zit Nibali daar alleen maakt hij dan zoveel minuten goed?

Dat Kruijswijk daar 3 minuten al had gepakt op zijn naaste concurrenten is ongelooflijk sterk geweest en heeft hij grotendeels toch zelf bij elkaar gefietst. Maar het is naïef te denken dat hij dit de komende jaren weer zo kan doen. De volgende keer misschien maar 30 seconden of staat hij misschien op achterstand. Dan ben je tegen machtsblokken als Astana wel kansloos. Het knappe van die ploegen is dat ze juist die laatste twee bergetappes altijd nog veel slimmer zijn dan de andere dagen daarvoor. Daarvoor denk je wel eens, nou die ploeg valt wat tegen. Op die laatste belangrijke dag rijden zij altijd hun allerbeste race. Zo pakken ze altijd hun prijzen. Zo maken ze Dumoulin nog af in de Vuelta terwijl Aru helemaal niet zo super leek te zijn en Nibali maakt het af terwijl hij daarvoor ook veel minder lijkt te zijn.
30 mei 2016 10:49
Glas half leeg? Ja, als je zo'n figuur bent die ALTIJD loopt te zeiken wel ja. Gewoon naar je eigen gedachten redeneren, om toch maar weer een keer te kunnen janken. Ik heb het dus niet over onderbouwde kritiek, maar figuren die in elk topic alleen maar zieken op Rabo/Belkin/Lotto. Strontziek wordt je ervan.

Ja, er had iemand bij moeten zitten in die groep. Probleem was wel dat Roglic meerdere keren gevallen is en Battaglin als sterkste man bij Kruijswijk bleef. Met de leider in de ploeg stuur je bijna nooit je sterkste knecht mee. De rest van de ploeg was waarschijnlijk voor de top al ingehaald en had je dus niks aan gehad. Ze hebben in de Giro geen ploeg om een podium veilig te stellen, dat was vooraf door niemand verwacht. Wellicht een verkeerde inschatting, maar dat is dan de les naar volgend jaar.
30 mei 2016 11:06
Veel renners zaten overigens alleen. Uran, Majka, Jungels, Zakarin. Al zag ik wel Boaro nog even stevig kopwerk doen laat in een etappe en Brambilla die er toch was voor Jungels wanneer het nodig was. TLJ heeft in Battaglin en Roglic 2 kerels die kunnen klimmen en dan moet er minimaal één mee als ze met 20 man wegglippen. Roglic dicht zichzelf klimkwaliteiten toe maar is hij wel diep genoeg gegaan om van waarde te zijn voor Kruijswijk?

vEmden en Tjallingi, geen klimmers natuurlijk, zeggen dat ze zich nog nooit zo fris hebben gevoeld aan het einde van een Giro. Ik zou daar als ploegleiding en kopman mijn bedenkingen bij hebben.
30 mei 2016 11:07
@Lammestakker…. op basis waarvan ga je ervan uit dat dat niet tegen Kruijswijk gezegd is?

En: renners meesturen in de kopgroep is natuurlijk fantastisch, maar je hebt ook renners nodig die Kruijswijk helpen op weg naar de bergen toe.
30 mei 2016 11:13
't Punt is: we zijn allemaal teleurgesteld dat Kruijswijk niet gewonnen heeft, en ter compensatie verzinnen we alternatieve werkelijkheden waarin hij wel in het Roze in Turijn had gestaan (als er renners vooruit waren, een andere ploeg, als hij niet zo driest had gedaald, etc.) Maar wielrennen is als sport te complex om te voorspellen. Tja, als niet Van Emden maar Bennett was opgesteld… tja… eeh.. misschien was alles anders gelopen. Geen idee.

Je kan alleen een helder plan maken. En dat plan was er. Kruijswijk (een underachiever met veel talent) zo lang mogelijk onder de radar houden, zo veel mogelijk beschermen, en hem de kans te geven om te schitteren in de etappes die op zijn lijf geschreven zijn. Dat lijkt me nog steeds (ook achteraf) de beste strategie.
30 mei 2016 11:14
@Wheely
Quote:
Welke race heb jij zitten kijken dan? ;)

Dezelfde, maar als ik de reacties van jou en de mus zie dan in ieder geval niet genoeg. Vrijdag moest ik werken en las ik het liveblog van de NOS en daar hadden ze het over 'Kruijswijk en Jungels'. Zaterdag vond ik in ieder geval wel dat Jungels veel kopwerk deed en kennelijk heb ik daardoor het verkeerde beeld gekregen over de verhoudingen de dag ervoor.
30 mei 2016 11:17
@kirsipuu: de opmerking van Wheely gaat erover dat je Kelderman noemt i.pv. Kruijswijk.

Na het verlies van roze en het podium is die paar hondersten in de klimtijdrit helemaal zuur geworden. Dekselse Foliforov :(
30 mei 2016 11:20
Steven had een prima knecht in Chaves maar moest zo nodig achter de duivel aan. Als 1 en 2 met grote voorsprong hadden ze niks te vrezen.
30 mei 2016 11:33
@gardeyn. Oeps. Zullen we het er op houden dat het maandagochtend is?

Om te reageren moet je ingelogd zijn.