Mourey, ploeg Chavanel, Evenepoel en Ammerlaan, jeugd in Gieten
foto: Sirotti (archief)
zondag 14 oktober 2018 om 17:35

Mourey, ploeg Chavanel, Evenepoel en Ammerlaan, jeugd in Gieten

Wielerflits Kort In de rubriek WielerFlits Kort bundelt WielerFlits al het nieuws dat de site nog niet gehaald heeft. Vandaag onder meer over Remco Evenepoel, Rozemarijn Ammerlaan, Olga Zabelinskaya en de jeugdcategorieën van de veldrit in Gieten.

Mourey primus in eerste manche Coupe de France

Veldrijder Francis Mourey heeft in Frankrijk de eerste veldrit van de Coupe de France gewonnen. De crosser van S1Neo Connect wist in Razès de winst te pakken voor zijn landgenoot David Menut, die hij wist te verslaan in een tweestrijd. De derde plaats was voor Joshua Dubau op vijf seconden achterstand. Een andere bekende Fransman als Steve Chainel werd zesde op 50 seconden. Mourey is ook de eerste leider in het klassement van de Coupe de France.

Bij de vrouwen ging de winst naar de Belgische Joyce Vanderbeken. Zij bleef de thuisrijdsters Marlene Morel Petitgirard en Evita Muzic meer dan veertig seconden voor.

Coupe de France 2018-2019
Uitslag manche 1, mannen: flag-fr Razès (UCI-niveau: C2)
1. flag-fr Francis Mourey (S1Neo Connect) in 59m32s
2. flag-fr David Menut (Creuse Oxygene) in z.t.
3. flag-fr Joshua Dubau (Peltrax-CSD) op 5s
4. flag-fr Matthieu Boulo (Pays de Dinan) op 14s
5. flag-fr Fabien Canal (Cross Safir Ganova) op 36s
Volledige uitslag


Chavanel denkt aan oprichten nieuwe ploeg

Sylvain Chavanel stopt na Chrono des Nations van vandaag, maar als het aan de Fransman ligt, zijn we nog niet van hem af in het wielerwereldje. Tegen France Télévisions spreekt hij openlijk de gedachte uit om een nieuwe wielerploeg te beginnen. Het plan is om dat te doen in de zuidwestelijke regio Nouvelle-Aquitaine. “Het is een van de dingen waar ik aan denk. Het is wel ingewikkeld”, zegt Chavanel. “Je moet de juiste mensen vinden en je moet het project aan verschillende sponsors verkopen, maar ik denk dat we in New Aquitaine niet zoiets hebben in het wielrennen.”


Evenepoel en Ammerlaan vliegen in regenboogtrui naar winst

Remco Evenepoel en Rozemarijn Ammerlaan hebben in de Chrono des Nations hun regenboogtrui getoond. De Belgische junioren-wereldkampioen was in de Franse eendagstijdrit ruim een minuut sneller dan de concurrentie. Hij legde het parcours (26,4 km) af in 32 minuten en 48 seconden. Thuisrijder Donovan Grondin werd tweede op 1.10 minuut achterstand, de derde plaats was voor de Brit Joshua Sandman op 1.39 minuut.

In Innsbruck pakte Ammerlaan namens Nederland een gouden plak op de junioren-tijdrit. In Chrono des Nations was zij eveneens superieur. Over 17 kilometer was onze landgenote liefst 1.26 minuut sneller dan Zoé Delachaux uit Frankrijk. De Française Maryanne Hinault werd derde op bijna twee minuten.


Zabelinskaya beste bij de vrouwen, Norsgaard bij de beloften

Olga Zabelinskaya heeft Chrono des Nations bij de vrouwen gewonnen. De Oezbeekse en voormalig Russische renster was na 26,4 kilometer twaalf seconden sneller dan Emma Cecilie Norsgaard uit Denemarken. Audrey Cordon-Ragot eindigde op 35 seconden achterstand als derde.

Het was feest bij de familie Norsgaard. Mathias Norsgaard, de twee jaar oudere broer van Emma Cecilie, wist namelijk de winst op te eisen in de beloftencategorie. Hij reed in 33 kilometer de concurrentie op een hoop. Alexys Brunel mocht als tweede mee het podium op, maar zijn achterstand bedroeg maar liefst 2 minuten en 7 seconden. De Brit Matt Langworthy werd derde op 2.19 minuut.


Nederlanders winnen bij de nieuwelingen in Gieten

De Nederlandse nieuwelingen hebben goed gescoord in de veldrit van Gieten. De 15-jarige Tibor Del Grosso wist te winnen bij de jongens. De tweede plaats was voor Joost Brinkman, die Matyas Kopecky derde zag worden. Bij de nieuwelingen meisjes was het hele podium ook Nederlands, met de zege van Leonie Bentveld, voor Mirre Knaven (dochter van Servais) en Bibi Verzijl.

De winst bij de junioren ging naar de Belg Witse Meeussen uit de opleidingsformatie van Marlux-Bingoal. Hij was zijn Nederlandse ploeggenoot Luke Verburg te snel af op het zanderige traject. De derde plaats was voor Thibau Nys.

RIDE Magazine
8 Reacties
Sorteer op:
14 oktober 2018 15:59
Edit redactie: Natuurlijk. Is aangepast.
14 oktober 2018 16:08
Nog meer Franse profploegen. Precies wat het wielrennen nodig heeft.
    14 oktober 2018 20:42
    Beter dan Spanje waar het op een gegeven moment bijna compleet was opgedroogd, zowel bij de profs als in de jeugd, terwijl de Italianen niet verder komen dan een subsponsorschap met Segrafedo. Daarnaast wonen er in Frankrijk, een van de belangrijkste wielerlanden, meer dan 60 mln mensen en is het verre van arm. Dan is het best logisch dat er de nodige ploegen zijn.

    Even los van het gegeven dat Chavanel spreekt over een wielerploeg in zijn algemeenheid, niet een profploeg. Voor hetzelfde geld wordt dit zoiets als Contador met zijn opleidingsploeg of een doorstroomploeg, zoals de Spaanse Basken hadden en weer hebben. Hij noemt ook expliciet een regio, wat zou kunnen duiden op een regionaal opleidingsinstituut.
    14 oktober 2018 21:34
    Italië heeft met bahrein uae en astana drie half Italiaans ploegen
14 oktober 2018 16:33
Ok... deze roept tenminste niet direct dat hij binnen nu en 3 jaar de Tour gaat winnen...
14 oktober 2018 17:11
Volgens mij gaat het in eerste instantie om een wielerploeg en geen profploeg!
14 oktober 2018 22:44
Jeugd in Gieten +1
14 oktober 2018 22:54
Quote van artikel:
De Française Maryanne Hinault werd derde op bijna twee minuten.

Hier is iets weggevallen, neem ik aan?

Om te reageren moet je ingelogd zijn.