Eddy Merckx verschijnt (fel vermagerd) weer in het openbaar na operatie: “Herstel heeft tijd nodig”
foto: RTL
zaterdag 20 april 2024 om 13:09

Eddy Merckx verschijnt (fel vermagerd) weer in het openbaar na operatie: “Herstel heeft tijd nodig”

Eddy Merckx was vrijdag aanwezig bij de opening van het Maison du Cyclisme, een interactief wielermuseum aan de voet van de Côte de la Redoute. Het was voor het eerst sinds zijn darmoperatie van enkele weken geleden dat De Kannibaal zich in het openbaar vertoonde. Wat opviel, was dat hij sterk vermagerd is.

Merckx ging vorige maand onder mes vanwege een darmcrisis. In de nacht van 25 op 26 maart belandde hij op de spoedeisende hulp van het Universitair Ziekenhuis in Jette, waar een darm gekanteld bleek te zijn. Bij de operatie die volgde, moest een aanzienlijk deel darm verwijderd worden.

“Maar alles is goed verlopen”, zei zijn zoon Axel, die ook aanwezig was bij de opening, tegen het Belgische RTL. “Hij heeft nog tijd nodig om te herstellen. Je mag niet vergeten dat hij binnenkort 79 wordt, dan gaat het allemaal wat minder snel. Hij komt voor het eerst sinds de operatie weer buiten. Hij ziet er goed uit en voelt zich niet slecht. Het is goed om hem weer op de been te zien.”

Pogacar of Van der Poel in LBL?
Operatie of niet, Merckx keek de voorbije weken gewoon koers. En hij deed bij Sudinfo ook alvast een voorspelling voor Luik-Bastenaken-Luik. Als hij moet kiezen tussen Tadej Pogacar en Mathieu van der Poel, geeft Merckx de Sloveen meer kans.

“Er wordt gezegd dat hij zich gespaard heeft in de Amstel, maar ik vond Mathieu daar net iets minder fris ogen”, aldus de vijfvoudig winnaar van Luik-Bastenaken-Luik. “Dat is natuurlijk niet gek, na die inspanningen in de Ronde van Vlaanderen en Roubaix-Roubaix. Zelfs zo’n kampioen gaat dit op een gegeven moment voelen. Dus wat de fysieke gesteldheid betreft, ga ik voor Pogacar.”

Stephen Williams heeft me echt verbaasd in de Waalse Pijl”, antwoordt Merckx, gevraagd naar een verrassing voor Luik. “In zijn huidige vorm mag hij op het podium mikken. Hopelijk staat daar ook een Belg op. Het is een goed teken dat Maxim Van Gils geen schrik heeft van slecht weer.”

screenshot: RTL

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.