Frisse Iserbyt zet zegereeks voort in Bern
Foto: Cor Vos
zondag 20 oktober 2019 om 15:36

Frisse Iserbyt zet zegereeks voort in Bern

Eli Iserbyt heeft de wereldbekercross in Bern op zijn palmares bijgeschreven. Voor Iserbyt is het zijn derde opeenvolgende zege in de Wereldbeker na Iowa en Waterloo. De West-Vlaming van Pauwels Sauzen-Bingoal domineerde de tweede koershelft en bleef Toon Aerts en Michael Vanthourenhout voor.

Trage start Aerts
Wereldbekerleider Eli Iserbyt – extra fris, want in Boom niet van de partij – maakte er in Bern een razendsnelle start van. Ook een opvallend snelle Belgische kampioen op de weg Tim Merlier was bijzonder goed weg, in tegenstelling tot de Belgische kampioen in het veld. Toon Aerts kwam zelfs buiten de top 10 terecht.

Het was dus aan Aerts talrijke Telenet-Baloise-ploegmaats om een furieuze Iserbyt niet alleen te laten wegrijden. Quinten Hermans was attent en hield Iserbyt in bedwang, en ook Lars van der Haar en Iserbyts ploegmaat Michael Vanthourenhout waren goed mee. Zij vormden na de openingsronde het leiderskwartet.

Alle hens aan dek dus voor Aerts, nog steeds de tweede in de wereldbekerstand. Met een snelle tweede ronde wist de winnaar van gisteren in Boom de sprong naar voren maken, en dus gingen we met vijf het tweede kwart van de cross in. Wat volgde was een constant wisselen van posities, maar echt afstand nemen van elkaar lukte niet. Daarvoor was het ruim een half uur wachten.

Iserbyt wacht half uur
Iets voor half cross achtte Iserbyt zijn moment gekomen om stevig aan de boom te schudden. Iserbyt oogde een pak explosiever dan concurrenten Aerts en Hermans en reed zo in geen tijd een vijftal seconden bij elkaar. Door een fietswissel was hij die even snel weer kwijt, maar als Iserbyt even later weer op de pedalen ging staan, had hij die vijf seconden meteen weer beet.

Aerts en Hermans hadden eigenlijk geen gepast antwoord in huis. En dus kwam het antwoord van Iserbyts ploegmaat Vanthourenhout. De West-Vlaming ging nog even op zoek naar Iserbyt, maar die gaf gewoon nog een beetje extra gas. De vijf seconden werden er vijftien en later zelfs meer dan een halve minuut. Iserbyt was vandaag dus superieur en won met veel overmacht?

En Vanthourenhout? Die vocht in de slotronde nog een pittige strijd met Aerts en Hermans uit om de dichtste ereplaats. Maar het was de Belgische kampioen die voor de derde keer in drie wereldbekercrossen op de tweede plaats strandde. Bovendien voor de derde keer na een indrukwekkende Iserbyt, die logischerwijs zijn witte leiderstrui behoudt.

Wereldbeker veldrijden 2019-2020
Uitslag manche 3: Bern

1. flag-be Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal)
2. flag-be Toon Aerts (Telenet-Baloise Lions)
3. flag-be Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal)
4. flag-be Quinten Hermans (Telenet-Baloise Lions)
5. flag-nl Corne van Kessel (Telenet-Baloise Lions)
6. flag-nl Lars van der Haar (Telenet- Baloise Lions)
7. flag-be Tim Merlier (Creafin-Fristads)
8. flag-be Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal)
9. flag-nl Joris Nieuwenhuis (Sunweb)
10. flag-be Daan Soete (Pauwels Sauzen-Bingoal)

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.