Gaimon reageert op Cancellara: “Het is mijn mening, geen aantijging”
foto: Sirotti
woensdag 15 november 2017 om 13:47

Gaimon reageert op Cancellara: “Het is mijn mening, geen aantijging”

Phil Gaimon heeft in een statement op zijn website gereageerd op Fabian Cancellara. De Zwitser wil dat Gaimons boek Draft Animals uit de handel verdwijnt, omdat in het boek een passage is opgenomen over het mogelijke gebruik van motortjes door Cancellara tijdens de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix 2010. “Zet een pistool tegen mijn hoofd en ik zeg hetzelfde”, pent Gaimon op.

“In mijn boek heb ik een gerucht herhaald dat goed gedocumenteerd is en al jaren oud is”, schrijft Gaimon. “Zo heb ik het ook gepresenteerd. Ik sta achter mijn mening, want het is niet meer dan dat. Iedereen die het boek opent weet dat en weet dus ook dat wat ik heb opgeschreven niet eens lijkt op een ‘aantijging’. Ik claim geen bewijs te hebben, dus wat mij betreft verdwijnt mijn boek niet uit de handel. Als mensen het zelf niet meer willen kopen, moeten ze dat zelf weten. Ironisch genoeg verwerpt een deel van mijn boek complottheorieën over hedendaags gebruik van motortjes als clickbait. En nu is juist die passage in clickbait veranderd.”

Gaimon had niet verwacht dat de passage in zijn boek zo uit de context zou worden getrokken. “Het verhaal dat ik wil vertellen is wat het betekent om je droom te volgen tot het betere eind. Hoe hard ik heb gewerkt, hoe goed ik moest zijn en hoe ik mezelf er doorheen heb getrokken om uiteindelijk op het allerhoogste wielerniveau te acteren. Het is mijn waarheid. Het was het beste wat ik kon doen en ik heb er veel tijd en emotie ingestopt. Ik heb veel meningen die niet populair zijn en ik begrijp ook dat dit bij sommige mensen kwaad bloed zet. Ik hoop dat een paar mensen het boek zonder vooroordeel lezen en ervan genieten voor wat het is.”
RIDE Magazine
26 Reacties
Sorteer op:
15 november 2017 13:58
Gaimon is een generatiegenoot van Mollema.
15 november 2017 14:04
Gaimon heeft volgens mij het volste recht om op te schrijven wat hij zelf ervaren en persoonlijk gedacht heeft. Dan is het aan Cancellara om deze marginale renner met een lullige oneliner terug in de hoek te zetten.

Aan de casus an sich verandert het 0,00,0 , onnozele reactie ook van de UCI om er met zo'n 'onderste steen boven' - statement op te reageren.
15 november 2017 14:06
Even een klein beetje terugkrabbelen, de motoraanjager van de boekverkoop mag natuurlijk niet helemaal stil vallen.
15 november 2017 14:13
Gaimon en Cancellara ook generatiegenoten? zit maar 5 jaar tussen...
15 november 2017 14:31
skylimit +1
15 november 2017 14:32
Raar eigenlijk dat de UCI nu een onderzoek begint omdat deze kerel thuis voor de buis wat oude beelden zag en bij zichzelf dacht "hè, dat kan niet hoor, die heeft een motor op zijn fiets...ik schrijf dit in mijn boekje".
15 november 2017 14:34
edit wf: bedankt, aangepast
15 november 2017 14:54
Die Cancellara is nog altijd een baasje haha.
15 november 2017 15:07
Een gerucht waar aantoonbaar geen feitelijke onderbouwing voor kan worden gegeven zoals evident in dit geval, is pure laster en dient scherp, te beginnen bij de UCI veroordeeld te worden.
15 november 2017 15:20
Ik vind dit ook smaad. Het argument "dit is mijn mening en geen aantijging" is een drogreden.
Beetje in de trant van de #metoo discussie. Kom met feiten of hou je mond.
15 november 2017 16:17
Ik ga het boek zeker lezen, lijkt me interessant wat deze man allemaal de vertellen heeft. Hij heeft een goeie pen, en zoals hij zelf ook aan geeft een hoop meningen. Lekker toch, zo'n boek van een insider?
15 november 2017 18:31
Juridisch correcte opmerking maar toch LOL.
15 november 2017 18:36
Gelukkig, het is maar een mening. Dan is het minder schadelijk voor Cancellara en de wielersport...
15 november 2017 18:49
Ik vind Gaimon zijn mening in de zaak Cancellara net zo relevant (of irrelevant) als die van 8.6, Romans Vainstains of enig ander wielerflietser. Als hij nou op z'n minst de betreffende RvV had gereden, of liever nog op dat moment naast Cancellara had gereden, dan had zijn mening iets toegevoegd aan de discussie. Maar hij baseert zich op dezelfde filmpjes en materialen als wij. Irrelevante toevoeging aan de discussie wat mij betreft en puur materiaal om zijn boek te verkopen.
15 november 2017 19:33
Voor deze meneer zou hetzelfde commentaar dat Dafne Schippers gaf richting Jacques Brinkman ook goed kunnen:

"Mij totaal ongegrond beschuldigen van dopinggebruik. Misselijkmakend!... die prestaties/talent komen inderdaad zelden voor…(acne heb ik geen meldingen over gehoord bij Fabian)... Bij jou iig ver te zoeken op journalistiek gebied."
15 november 2017 20:08
Hij had die ouwe koeien maar beter in de sloot gelaten.
15 november 2017 20:22
@EdEnd
De reactie van Gaimon ('met een pistool tegen m'n hoofd blijf ik het beweren') is wel stoerder dan die van Brinkman ('het is niet mijn mening, ik zeg alleen dat er mensen zijn die dat denken').

Ik weet niet zo goed wat ik over het geval-Gaimon moet denken. Er zijn in het verleden meer renners uitgekotst die achteraf heldhaftiger bleken dan de gevierde helden van dat moment. Had graag iets meer nieuwe feiten van 'm gehoord, maar op zich is het natuurlijk zijn goed recht om zijn gut-feeling uit te spreken. Enige dapperheid kun je 'm niet ontzeggen.
15 november 2017 20:47
@Veloburto
Dus je mag alleen iets zeggen als je bewijs hebt? Het hangt uiteraard van de manier waarop je het zegt en dat is in het uiterste geval aan de rechter om te bepalen of het smaad is of niet.
Om daarbij de #metoo-discussie betrekken is natuurlijk kul. Het hele punt van die discussie is dat de personen die het is overkomen geen bewijs hebben, omdat de dader daar wel voor zorgt. Pas als de eerste zich uitspreekt en er meer volgen leidt het tot iets. Jij hebt blijkbaar liever dat dat onder tafel blijft...
15 november 2017 21:24
@stopie, ik heb liever dat dat onder de tafel blijft? Wat een onzin. Mijn punt is dat je niet zomaar mensen publiekelijk aan de schandpaal moet gaan nagelen op basis van vage vermoedens. Jij legt mij allemaal woorden in de mond. Uiteraard mag je wel iets zeggen als je het zeker weet (dat is iets anders dan het kunnen bewijzen)
15 november 2017 21:48
Fabian heeft bij de OS tijdrit ook iedereen ondersteboven gereden. Neem aan dat die fiets ook tot in den treure onderzocht is. Hij heeft gewoon een extreme pace. Waar gaat trouwens de opbrengst van dat boek eigenlijk naar toe?
15 november 2017 22:02
Heerlijke kerel, die Phil. Maar zijn humor is niet voor iedereen, zeker niet voor een zwitserse rekenmachine ...
15 november 2017 22:07
headline / clickbait: PHILLIP GAIMON IS EEN RACIST.

Phillip Gaimon is woonachtig in Toluca Lake. 72% van de inwoners van Toluca Lake (onderdeel van Los Angeles) is blank, volgens de Los Angeles Times een opvallend hoog percentage voor die 'county' (gemeente). Daarnaast is ook nog maar minder dan 18% 'foreign born', ook een opvallend laag percentage in vergelijking met die hele stad. Phillip Gaimon heeft er bewust voor gekozen om in Toluca Lake te gaan wonen.

excuus dat alles goed moet maken: HET IS MAAR MIJN MENING.

Alle gekkigheid op een stokje, het is gewoon een smerig mannetje die boekjes wil verkopen middels een beproefd millenial-smoesje. En dit zeg ik als absoluut geen liefhebber van Fabian Cancellara.

(P.S. een en ander is makkelijk na te lezen via de verschillende wikipedia-pagina's)
15 november 2017 22:58
@veluberto wat een hypocriet gelul. Je vergelijkt met nu met vage vermoedens en smaad. Terwijl het om ervaringen uit de eerste hand gaat (me). Dat is totaal anders dar deze sukkel gaimon filmpjes op internet heeft lopen kijken en nu een mening heeft
16 november 2017 11:50
Gaimon staat wettelijk gezien gewoon in zijn recht hier en mag dit boek dan ook zonder aanpassingen uitbrengen. Ik vind het ook niet terecht hoe er hier door sommigen over Gaimon gesproken wordt.

Of Cancellara vals heeft gespeeld, kunnen wij Wielerflits, en ook Gaimon niet, nooit bewijzen op basis van speculaties. Ik ga er daarom gewoon van uit dat Cancellara op eerlijke wijze gewonnen heeft, maar dat neemt niet weg dat het een leuk onderwerp blijft om zo nu en dan een discussie over te voeren :)
16 november 2017 12:35
@mwielerfan, leer lezen. Je begrijpt geen moer van wat ik zeg.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.